Klops z ciasta ziemniaczanego z kapustą1 kg ziemniaków,25 dag mąki,2 jajka,sólNadzienie :50 dag kapusty kwaszonej, 3 łyżki tłuszczu,cebula,pieprz,jajko,2 łyżki tartej bułkiUgotowane ziemniaki zemleć w maszynce, wymieszać z jajkami, dodać mąkę i szybko wymieszać ciasto, rozciągnąć w kształcie prostokąta na stolnicy, posypać tartą bułką. Ułożyć wzdłuż wałek z nadzienia, zawinąć brzegi ciasta, zlepić. Przełożyć klops do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posmarować tłuszczem po wierzchu i wstawić do upieczenia. Podawać gorący. Nadzienie przyrządzić z ugotowanej i posiekanej kapusty, wymieszanej z podsmażoną cebulą i surowym jajkiem. Kapustę trzeba przed wymieszaniem z innymi składnikami odparować lub lekko odcisnąć. Zamiast kapusty kwaszonej, nadzienie można przygotować z kapusty zwykłej.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
joly