Bakłażany po baskijskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.2 duze dojrzale baklazany,4 duze pomidory,200 ml bialego wytrawnego wina,100 ml bulionu,50 g maki,25 g masla,25 ml oleju,40 g ostrego zoltego sera,bazylia, sol, pieprz.1. Baklazany umyc, obrac, odciac ogonki, pokroic na grube plastry. Osolic i polozyc na sicie, by pozbyly sie nadmiaru soku i charakterystycznej goryczki.2. Wytrzec baklazany z soku papierowa serwetka i obsypac maka. Zolty ser utrzecna tarce o malych oczkach.3. Na patelni dobrze rozgrzac olej i usmazyc baklazany z kazdej strony. Osaczycna sicie z nadmiaru tluszczu.4. Pomidory umyc, sparzyc wrzatkiem i obrac ze skorki. Pokroic na plastry, usunac nasiona, posypac sola i pieprzem.5. Dno patelni lub naczynia zaroodpornego wysmarowac maslem. Ukladac na przemian warstwe baklazanow i pomidorow. Zalac bulionem i winem. Wierzch posypacbazylia i tartym serem.6. Rozgrzac piekarnik do temp. 200żC i wlozyc naczynie z baklazanami. Piec 25min. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 76.
joly