Odzywianie I.doc

(1441 KB) Pobierz

  ODŻYWIANIE               I

 

Zadanie 1 (1 pkt)

Wybierz i zakreśl poprawną odpowiedź.

Trawienie pokarmu nie odbywa się w:

a) jamie ustnej;

b) żołądku;

c)dwunastnicy;

d) jelicie grubym.

 

Zadanie 2 (3 pkt)



Uzupełnij nazwy enzymów, wpisując je w odpowiednie miejsca w przedstawionym fragmencie schematu

trawienia białek w przewodzie pokarmowym człowieka.

 

Grupa ludności (wiek w latach)

Zapotrzebowanie energetyczne [kcal]

Dzieci                          1-3

1300

                                    4-6

1700

                                    7-9

2100

                                  10-12

2600

Dziewczęta               13-15

2800

                                  16-20

2700

Chłopcy                    13-15

3300

                                  16-20

3700

 

Zadanie 3 (3 pkt)

Tabela zawiera dane dotyczące dziennego zapotrzebowania energetycznego wybranych grup ludności.

Przedstaw zamieszczone w tabeli dane w postaci wykresu słupkowego. Sformułuj dwa wnioski dotyczące zapotrzebowania energetycznego.

 

 

 

 



 

 

Zadanie 4 (2 pkt)

 

Tabela przedstawia wartość odżywczą wybranych produktów spożywczych w przeliczeniu na 100 g.

 

Nazwa produktu

kcal

białko

tłuszcze

węglowodany

cholesterol

Wieprzowina (schab)

174

21,0

10,0

brak

obecny

Wieprzowina (szynka)

264

18,0

23,0

brak

obecny

Wołowina

149

18,6

8,3

brak

obecny

Kurczę (pierś)

170

14,4

8,6

brak

obecny

Dorsz

74

18,2

0,1

brak

obecny

Karp

102

16,0

4,2

brak

obecny

 

Oceń i uzasadnij jednym argumentem słuszność stwierdzenia: Mięso ryb jest zdrowsze od mięsa wieprzowego.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Zadanie 5 (3 pkt)

Oceń prawdziwość zdań dotyczących składników regulujących, zaznaczając swój wybór znakiem „+”
w odpowiedniej rubryce tabeli.

 

Prawda

Fałsz

Większość witamin to składniki egzogenne, chociaż niektóre z nich mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka, np. witamina D.

 

 

Część witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach, np. A, D, C i K.

 

 

Zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin może być szkodliwy.

 

 

 

 

 

Zadanie 6 (1 pkt)

Połącz nazwę choroby z dietą, którą należy stosować w trakcie leczenia.

2

 


a) celiakia

b) choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

c)miażdżyca tętnic

 

 

 

 

 

 

 

I.dieta niskoenergetyczna z ograniczeniem tłuszczów (zwłaszcza zwierzęcych) i cukrów prostych

II.dieta bezglutenowa z zastąpieniem wszystkich produktów mącznych produktami z mąki kukurydzianej

III. dieta łatwo strawna z wyłączeniem produktów wywołujących wzdęcia i skurcze jelit

IV.dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego


 


 


 

Zadanie 7. (2 pkt)

Podany niżej tekst zawiera jedną błędną informację. Podkreśl ją i popraw.

Tasiemczyce to choroby wywoływane przez tasiemce. Dorosły tasiemiec rozmnaża się płciowo w jelicie cienkim człowieka, po czym odrywają się segmenty wypełnione zapłodnionymi jajami. Aby cykl życiowy tasiemca został zamknięty, jego jajo musi zostać zjedzone przez żywiciela pośredniego – człowieka Z jaja rozwija się larwa, która przebija się z jelita do mięśni, gdzie otacza się osłonką, tworząc wągier.

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin