Składniki na około 16 kulek:
· 175 g zmielonych migdałów
· 70 g cukru pudru
· 1 łyżka cynamonu
· 2 białka
· cukier puder do obtoczenia
· olej, do posmarowania blaszki
Wymieszać razem migdały, cukier i cynamon. Białka ubić na sztywno, połączyć z wymieszaną resztą. Mikstura powinna być na tyle 'sztywna', aby można było swobodnie formować kulki (dosypałam może 1 łyżkę migdałów).
Formować kulki (u mnie najłatwiej było formować kulki po namoczeniu rąk w wodzie). Wykładać na naoliwioną blaszkę.
Piec około 15 minut w temperaturze
180ºC. Ściągając z blachy, delikatnie podważać szpatułką.
Ostudzić, obtoczyć w cukrze pudrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku, można zamrażać.
Smacznego :)
jolai