Tort serowy na zimno.doc

(90 KB) Pobierz
Tort serowy na zimno

Tort serowy na zimno

 




TORT SEROWY NA ZIMNO

3 opakowania serka homogenizowanego naturalnego
3 duże jogurty naturalne
3 różnokolorowe galaretki
po łyżce żelatyny do każdej galaretki
po 2-3 łyżki cukru do każdej galaretki.
Galaretkę wraz z łyżką żelatyny i dodatkowym cukrem rozpuścić w szklance wrzącej wody. Wymieszać bardzo dokładnie  i sudzić mieszając. Gdy pierwsza galaretka zaczyna tężeć ( można ją wstawić do zimnej wody, będzie szybciej), dodajemy mieszając i lekko ubijając trzepaczką- rózgą serek i jogurt. Wstawiamy na chwilę do zimnej wody lub do lodówki, żeby masa zaczęla tężeć. Lepiej zrobić tak dla bezpieczeństwa, bo tortownica może nie być zupełnie szczelna. Wylać tężejącą masę do  tortownicy i wstawić do lodówki.
Można już rozpuszczać następną galaretkę i powtórzyć operację. Gdy pierwsza warstwa jest zastudzona, możemy drugą wylać jeszcze płynną. Wstawiamy znowu do lodówki i rozpuszczamy trzecią galaretkę. W czasie, gdy ona będzie tężeć, poprzednia w lodówce zastygnie.
Gdy wylejemy ostatnią masę, pilnujemy, kiedy będzie lekko ścięta i wtedy ozdabiamy ją owocami, lekko je wciskając. Ja dałam czereśnie , czerwone i czarne porzeczki - to akurat mam w ogrodzie.

 



Zgłoś jeśli naruszono regulamin