TORT SEROWY NA ZIMNO3 opakowania serka homogenizowanego naturalnego3 duże jogurty naturalne3 różnokolorowe galaretkipo łyżce żelatyny do każdej galaretkipo 2-3 łyżki cukru do każdej galaretki.Galaretkę wraz z łyżką żelatyny i dodatkowym cukrem rozpuścić w szklance wrzącej wody. Wymieszać bardzo dokładnie i sudzić mieszając. Gdy pierwsza galaretka zaczyna tężeć ( można ją wstawić do zimnej wody, będzie szybciej), dodajemy mieszając i lekko ubijając trzepaczką- rózgą serek i jogurt. Wstawiamy na chwilę do zimnej wody lub do lodówki, żeby masa zaczęla tężeć. Lepiej zrobić tak dla bezpieczeństwa, bo tortownica może nie być zupełnie szczelna. Wylać tężejącą masę do tortownicy i wstawić do lodówki.Można już rozpuszczać następną galaretkę i powtórzyć operację. Gdy pierwsza warstwa jest zastudzona, możemy drugą wylać jeszcze płynną. Wstawiamy znowu do lodówki i rozpuszczamy trzecią galaretkę. W czasie, gdy ona będzie tężeć, poprzednia w lodówce zastygnie. Gdy wylejemy ostatnią masę, pilnujemy, kiedy będzie lekko ścięta i wtedy ozdabiamy ją owocami, lekko je wciskając. Ja dałam czereśnie , czerwone i czarne porzeczki - to akurat mam w ogrodzie.
jkl32