Klopsiki w sosie pomidorowym.doc

(20 KB) Pobierz
Klopsiki w sosie pomidorowym

 

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki

1/2 kg mielonego mięsa
1 duża cebula
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

 

 

Przepis

Cebulę obrać, drobno pokroić . Mielone włożyć do miseczki, dodać cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać bułki tartej.
Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia.
Zagotować bulion ( woda + wegetta ), przełożyć do niego usmażone kuleczki. Bulion powinien przykrywać nasze klopsiki, jeśli jest go zbyt mało - dolać wody. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos  solą  i pieprzem. Zaciągnąć  śmietaną i  mąką.

Życzę smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin