Składniki
1/2 kg mielonego mięsa1 duża cebula1 jajko4 łyżki tartej bułki4 łyżki oliwy2 łyżeczki słodkiej papryki4 łyżki przecieru pomidorowego1 szklanka bulionusólpieprz1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Przepis
Cebulę obrać, drobno pokroić . Mielone włożyć do miseczki, dodać cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać bułki tartej. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oliwie aż do zrumienienia.Zagotować bulion ( woda + wegetta ), przełożyć do niego usmażone kuleczki. Bulion powinien przykrywać nasze klopsiki, jeśli jest go zbyt mało - dolać wody. Dodać przecier i gotować na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawić sos solą i pieprzem. Zaciągnąć śmietaną i mąką.Życzę smacznego!
jkl32