Tiramisu.doc

(20 KB) Pobierz
Tiramisu

Tiramisu

 

Składniki:

·            250 g serka mascarpone

·            3 żółtka

·            3 łyżki cukru

·            cukier waniliowy

·            3 łyżki bitej śmietany(30%) - nie jest to konieczne, bez również smaczne

·            3 łyżki kawy

·            likier amaretto lub aromat migdałowy, ewentualnie rum

·            1 op. biszkoptów (zwykłych lub z cukrem)

 

 

Sposób wykonania:

 

Zaparzyć kawę i dodać do niej likier lub aromat lub rum, odstawić do ostudzenia.

 

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (do momentu rozpuszczenia się cukru) , dodać serek mascarpone i bitą śmietanę. Wszystko na wolnych obrotach ze sobą połączyć.

 

Na dno naczynia wyłożyć warstwę biszkoptów nasączonych w kawie z likierem (aromatem), przełożyć masą serową (w naczyniu ułożyć ok. 4 warstw).

 

Górną warstwę posypać kawą lub kakao i włożyć do lodówki na ok. 2 godz. (najlepsze jednak jest na drugi dzień).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin