Miodownik z masą grysikową
Składniki
Ciasto:1 kg. mąki pszennejkostka margaryny25 dag. miodu4 jajka3 łyżeczki sodyszklanka cukru pudruMasa grysikowa:litr mleka12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna) 1,5 szklanki cukru2 kostki masłapowidła śliwkowe
Wykonanie:
Ciasto:Przesiać mąkę, dodać sodę , cukier puder i margarynę , posiekać nożemDodać miód i jajka , zarobić ciasto , podzielić na 3 placki i upiec na złoty kolor w temp. 180 st.Masa grysikowa:Mleko zagotować z cukrem Do gotującego mleka wsypać grysik , miksować az do zagotowaniaMasła utrzeć dodając po łyżce zimnej masy grysikowej ( do masy mozna dodać kieliszek wódki lub spirytusu) Przełożenie:Ciasto miodowe - powidła śliwkowe - połowa masy grysikowej-ciasto miodowe-powidła śliwkowe-reszta masy grysikowej-ciasto miodowe - powidła lub polewa czekoladowa
sewulka