Razem i Osobno - D.HAYA.pdf

(2975 KB) Pobierz
227544389 UNPDF
razem
A CO
oddzielnie
Nowoczesna dieta rozdzielna
CO JEŚĆ
227544389.002.png
Śniadanie
Letni talerz z owocami
200 g malin
1 owoc karamboli*
200 g poziomek
150 g twarożku (20%)
1 pomarańcza
sok z 1/2 pomarańczy
2 kiwi
1 łyżeczka syropu klonowego
1 brzoskwinia
1 Jagody przebrać, opłukać, oczyścić i wysuszyć. Duże po-
ziomki przekroić na pół. Obrać pomarańczę i kiwi.
2 Podzielić pomarańczę na cząstki, pokroić kiwi w plasterki.
Umyć brzoskwinię, wyjąć pestkę, pokroić miąższ na
kawałki lub plasterki.
3 Ułożyć owoce na czterech talerzykach, zostawiając wol-
ne miejsce pośrodku. Zmieszać twarożek z syropem
klonowym i sokiem z pomarańczy i wypełnić środek każ-
dego talerzyka.
•:• Czas przygotowania: 15 minut
• Porcja 100 kcal/420 kJ
• ()woc pochodzący z Malezji, kształtem przypominający pięcioramienną gwiaz-
cl<,- - przyp. tłum.
I 3
Bytom
\
OdrwńsW -
\ j -i /
_
227544389.003.png
Twarożek z malinami
Seler z kremem szynkowym
500 g twarożku (20%)
75 ml pełnotłustego mleka
2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z pomarańczy
1 łyżeczka płynnego miodu
wielokwiatowego
300 g malin
IriO o szynki gotowanej
t ly^ki drobno posiekanej natki
plriluiszki
IM) o świeżego ziarnistego sera
4 łodygi selera naciowego
pieprz
gałka muszkatołowa
1 Twarożek dokładnie wymieszać z mlekiem, sokiem po-
marańczowym i miodem.
2 Maliny przebrać, opłukać, oczyścić, osuszyć ściereczką
i dodać do twarożku.
3 Nałożyć twarożek do czterech miseczek i przed poda-
niem schłodzić w lodówce.
I S/.ynkę rozdrobnić i zmiksować, wymieszać z natką pie-
ltuszki i serem. Doprawić pieprzem i gałką muszka-
tołową.
Seler oczyścić, umyć i osuszyć ściereczką. Łodygę wy-
pełnić kremem z szynki.
• Czas przygotowania: 10 minut
Porcja 110 kcal/462kJ
• Czas przygotowania: 10 minut
• Porcja 165 kcal/693 kJ
W grupie bogatej w białko nie występują produkty, którymi można by
posłodzić potrawę. Dlatego do słodzenia dań z tej grupy proponujemy
użyć niewielkich ilości miodu, mimo że należy on do grupy z przewagą
węglowodanów.
18 1
19
227544389.004.png
Jajecznica z salami
Muesli z płatków owsianych
8 jajek
150 ml pełnego mleka
100 ml wody mineralnej
szczypta soli
50 g salami w kawałku
1 łyżka masła
4 łyżki szczypiorku
pieprz
1 słodkie kruche jabłko
2 banany
180 g płatków owsianych
2 łyżki rodzynek
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu klonowego
1 Jajka, mleko i wodę mineralną roztrzepać starannie
w miseczce, dodać sól i pieprz. Salami pokroić w ko-
stkę.
2 Masło roztopić na dużej patelni. Wlać masę z jajek, a gdy
zacznie się ścinać, posypać salami. Jajecznicę smażyć na
małym ogniu, a następnie ostrożnie przełożyć na talerz.
3 Posypać szczypiorkiem i od razu podawać.
1 Jabłko umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd;a na-
siennego i pokroić na cząstki. Banany obrać i polkroić
w plasterki. Owoce wymieszać z płatkami i rodzynkami.
2 Jogurt wymieszać z syropem i ostrożnie dodać do rmues-
li. Odczekać parę minut, aż składniki się połączą, i po-
dawać.
*:* Czas przygotowania: 10 minut
• Porcja 350 kcal/1470 kJ
•:• Czas przygotowania: 15 minut
• Porcja 350 kcal/1470 kJ
70 G
f 21
227544389.005.png
Bułeczki
z masłem rzodkiewkowym
Muesli z suszonych owoców
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
2 łyżki rodzynek
100 g płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka świeżo zmielonego maku
1 banan
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki płynnego miodu
akacjowego
10 orzechów laskowych
1/2 pęczka rzodkiewek
3 łyżki szczypiorku
100 g miękkiego masła
bułki z mąki pełnoziarnistej
sól
pieprz
1 Rzodkiewki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce z małymi
otworami, wymieszać z 2 łyżkami szczypiorku i masłem,
doprawić solą i pieprzem.
2 Przekrojone bułki posmarować masłem rzodkiewko-
wym i posypać resztą szczypiorku.
1 Śliwki i morele grubo pokroić i zostawić na noc w wo-
dzie.
2 Następnego dnia wyłożyć na sito i starannie osaczyć,
wymieszać z rodzynkami, płatkami, siemieniem, ma-
kiem i pokrojonym na cienkie plasterki bananem.
3 Jogurt połączyć z mlekiem, polać muesli i ostrożnie wy-
mieszać. Orzechy grubo posiekać i posypać nimi muesli.
•:• Czas przygotowania: 10 minut
• Porcja 290 kcal/1218 kJ
•:• Czas przygotowania: 10 minut
•:• Porcja 400 kcal/1680 kJ
22
f 23 W
227544389.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin