na Boże Narodzenie.doc

(173 KB) Pobierz
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

50 dag kapusty kiszonej

1 szklanka grzybów suszonych

2 cebule

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

3 łyżki oleju

 Suszone grzyby namoczyć. Cebulki obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Kapustę ugotować w wodzie z grzybami (wcześniej namoczone). Po ugotowaniu kapustę odcisnąć z wody na "suchy wiór" i drobno pokroić. Grzyby przekręcić przez maszynkę. Wszystkie składniki połączyć razem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać 2 łyżki  bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać.

składniki na ciasto:

1/2 kg mąki pszennej (lub więcej)

około 1 szklanki ciepłej wody

1 łyżka oleju

sól (odrobina)

Z mąki uformować stożek i zrobić małe wgłębienie. Dodać sól, łyżkę oleju i wlewać  po trochu wodę. Zarobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, podsypując dodatkowo mąką.

Z gotowego ciasta odkroić kawałek i rozwałkować na cienki placek. Za pomocą kubeczka wycinać krążki. Następnie nakładać farsz i zlepiać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.

W dużym garnku ugotować wodę, lekko posolić, dodać 2 łyżki oleju. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi,  co jakiś czas mieszać dużą łychą ,żeby nie przywierały do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch, chwilkę podgotować i wyjmować na talerz.

Podawać z przesmażoną cebulką.

 

 

Pstrąg w posypce migdałowo-orzechowej

2 pstrągi (wypatroszone)

3 łyżki masła

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

suszony koperek (około 1 łyżki)

2 łyżeczki soku z cytryny

1 mała garstka migdałów

1 mała garstka orzechów

Rybę umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i odrobiną suszonego koperku. Skropić  sokiem z cytryny. W środek każdej ryby włożyć po dużej łyżce masła.

Orzechy i migdały utrzeć w moździerzu. Z folii aluminiowej zrobić łódki. Do każdej łódki włożyć rybę a następnie folię lekko docisnąć. Wierzch ryby posmarować masłem, posypać rozgniecionymi migdałami i orzechami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. około 200st. Pod koniec pieczenia folię rozłożyć a wytworzonym sosem, polać ryby i chwilkę podpiec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 Śledź z cebulką

4 płaty śledziowe

2 cebule (lub więcej)

pieprz

sok z cytryny

ziarenka ziela angielskiego

olej

 Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. W zależności jak  bardzo chcecie pozbyć się  smaku soli, tym dłużej śledzie powinny zostać w wodzie. Warto  kawałeczek  odkroić i spróbować czy już  odpowiada  smak. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Zaparzyć ją w przegotowanej wodzie, następnie przecedzić przez sito. Cebulę zalać sporą ilością oleju. Śledzie pokroić w dzwonka i dodać do pokrojonej cebulki. Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać parę ziarenek ziela angielskiego i wymieszać. Odstawić do lodówki. 

 Pieczony schab z żurawiną

1 kg schabu

kandyzowana żurawina

czerwona papryka w proszku

czerwony pieprz

sól

4 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

Mięso włożyć do garnka. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i sporą część soli. Odstawić do lodówki na 24 godziny lub więcej.

Po wyjęciu z lodówki schab natrzeć czerwoną papryką i solą. Za pomocą szpikulca przez środek mięsa, zrobić otwór i nafaszerować żurawiną.

 Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną oleju. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. około 190st. Mięso należy co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia, posypać czerwonym pieprzem. 

Ryba na słodko

4 filety z ryby

1 czerwona papryka

4 plastry ananasa

1 cebula

1 garstka kandyzowanej żurawiny

sól

pieprz

olej

Filety pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na małej ilości oleju.

 Cebulę obrać, pokroić drobno, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Paprykę umyć, pokroić w cienkie słupki, dodać do cebulki. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do cebulki i papryki. Wrzucić kandyzowaną żurawinę i dusić pod przykryciem. Na koniec dołożyć filety, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zamiast kandyzowanej żurawiny, można dołożyć żurawiny ze słoiczka. Myślę, że dobrym zamiennikiem będą również rodzynki.

Kompot z suszonych owoców

8 plastrów suszonych jabłek

6 suszonych moreli

8 suszonych śliwek

1 garstka rodzynek

5 goździków

szczypta cynamonu

1 łyżka soku z cytryny

cukier do smaku (niekoniecznie)

Owoce umyć, zalać  wodą (około 1,5 l), odstawić na noc. Ugotować w tej samej wodzie, dodać goździki i szczyptę cynamonu. Dosłodzić jeśli  preferujecie więcej słodyczy:)

Kompot po ugotowaniu, przelewam do drugiego garnczka. Do tego przydaje się gaza zwinięta na pół. W ten sposób unikniecie niepotrzebnych "farfocli".

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

 Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

 

 

 

 

 

 

 

Uszka z grzybami

1 jajko

2 szklanki mąki

1/2 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

Mąkę wsypać na stolnicę. Zrobić kopczyk i  lekkie wgłębienie. Wbić jajko, wlać wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką.

Składniki na farsz:

grzyby mrożone (około 30 dag)

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

2 łyżki oleju

 Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na oleju. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić. Wrzucić do cebulki i przesmażyć. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Za pomocą kieliszka wykrawać kółeczka. Na każdy placuszek  nakładać odrobinę farszu, zlepić a następnie zacisnąć rogi. Uszka wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 1 minuty.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fasola z kapustą

50 dag kapusty kiszonej

20 dag białej fasoli

1 cebula

kminek

sól

pieprz

olej rzepakowy

 Fasolę przebrać i wypłukać. Wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na całą noc. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować z odrobiną kminku. Odcedzić z nadmiaru wody.

 Fasolę ugotować w osobnym garnku. Gdy będzie miękka przełożyć do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić  z odrobiną oleju rzepakowego. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapusta z rodzynkami i śliwką kalifornijską

50 dag kapusty kiszonej

1 cebula

1/2 szklanki rodzynek

8 szt. suszonej śliwki kalifornijskiej

olej

pieprz

sól

Kapustę wypłukać w wodzie, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać kapustę i przesmażyć na "wolnym ogniu". Wrzucić namoczone śliwki i rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszać i lekko poddusić.

Pasztet z grzybów

1 kg grzybów

2 cebule

1 duża bułka (czerstwa)

natka zielonej pietruszki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

2 jajka

bułka tarta

olej

 Cebule obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Grzyby  obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do cebulki, dusić do odparowania wody. W nadmiarze sosu namoczyć bułkę. Następnie grzyby  i bułkę zmielić przez maszynkę.

Do grzybowej masy wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Posypać  drobno pokrojoną nacią pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić. Gdy masa będzie zbyt wilgotna można dodać bułki tartej.

Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej keksówki. Piec w temp. około 200st. aż przyrumieni się wierzch pasztetu.

Kutia wigilijna

1 szklanka suchego maku

1,5 szklanki pszenicy

1 szklanka mleka

1/2 szklanki miodu

1 garstka rodzynek

1 garstka orzechów laskowych

1 garstka migdałów (płatki)

1 garstka pomarańczy kandyzowanej w kostce

Pszenicę wypłukać w wodzie.

Mak zalać mlekiem i gotować tak długo aż mleko odparuje. To samo robimy z pszenicą, tylko gotujemy w wodzie.

Orzechy, migdały, rodzynki moczymy w przegotowanej wodzie około 10/15 minut.

Do ostudzonego maku wrzucamy wszystkie składniki.  Wlewamy miód i dokładnie mieszamy.

Knysze z grzybami

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

3 dag drożdży

2 jajka

1 żółtko

3 łyżki masła

4 łyżki mleka

1 łyżka cukru

sól

Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut.

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Wyrobić ciasto podsypując dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować, wykrawać z nich kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać przestudzony farsz, zlepić.

Piec w temp. 170 st. około 30 minut. Pod koniec  pieczenia,  knysze posmarować rozmąconym żółtkiem.

składniki na farsz:

30 dag grzybów mrożonych

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz do smaku

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać  pokrojone drobno grzybki, doprawić pieprzem i solą do smaku. Lekko poddusić. Na koniec dodać  tartą bułkę i wymieszać.

Śledź w śmietanie

3 płaty śledziowe

200 ml śmietany 18%

2 cebule

1 jabłko

1/2 łyżeczki cukru

pieprz do smaku

 Śledzie namoczyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, sparzyć w gotowanej wodzie przez 3 minuty. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubym sicie.

Śmietanę wymieszać z cukrem i pieprzem. Dodać cebulę, jabłko i śledzie. Wszystko razem wymieszać.

Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinkach.

Wigilijna zupa grzybowa

8 dag grzybów suszonych

15 dag  prawdziwków mrożonych

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

sól, pieprz

liść laurowy (3 szt.)

Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do  gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną.  Przecedzić przez sitko.

Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do  zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.

Strudel z grzybami

składniki na ciasto:

20 dag mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki masła

1/2 szklanki wody

1 szczypta soli

składniki na farsz:

30 dag grzybów mrożonych

2 garści suszonych grzybów (po namoczeniu 10 dag)

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, szczyptę  soli, miękkie masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, podsypując dodatkowo mąką.

Grzyby suszone namoczyć. Najlepiej, gdy zrobimy to dzień wcześniej. Grzyby rozmrozić, pokroić w drobne kawałki. Przesmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać śmietanę, czosnek, pokrojone grzyby suszone, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać i wystudzić.

Z ciasta uformować duży prostokąt. Posmarować olejem, nałożyć zimny farsz. Zwinąć w rulon. Z resztek ciasta, można  wykroić dowolne kształty, które posłużą jako dekoracja. Gotowy strudel posmarować olejem.

Piec 30/35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Amur z migdałami

1 amur

2 jajka

sól

przyprawa do ryb

płatki migdałów

bułka tarta

oliwa

Rybę oczyścić i umyć. Pokroić w dzwonka, natrzeć solą i przyprawą do ryb. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Jajka rozbić i roztrzepać widelcem. Bułkę tartą wysypać na talerz. Rybę obtoczyć w bułce tartej,  jajku a na koniec w migdałach.

Wkładać na rozgrzaną oliwę. Smażyć z dwóch stron aż ryba nabierze złotego koloru.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin