Księżyce orzechowe
"Spisz, pięknie takpo kątach cisza graszkoda słów- resztę dopowie Księżyc"chodzi za mną od wczoraj. Jesienne księżyce pachną ogniskami palonych lisci. Wieczory niosą zapach ostrego powietrza dymu z komina, mrozu, zmarzniętych dłoni. Lubię wystawiać buzię przez uchylone drzwi, by poczuć pierwszy mróz. Zamykam oczy i zawsze wtedy jest gwiazdka. Niestraszne mi sklepowe promocje swiąteczne u progu listopada. Deszcz, snieg czy brudne ulice. Zima to zapowiedź ciepłej kuchni, kiedy w srodku nocy pilnuję piekących się ciasteczek pachnących cynamonem i piernikami. To gorąca herbata z sokiem malinowym i spokojne czytanie wszystkiego, co czekało na przeczytanie.Pamiętam, jak dawno temu, jako nastolatka, piekłam w domu przyjaciół podkówki orzechowe. Tamten przepis dawno zaginął, ale wciąż żywe jest wspomnienie smaku tamtych chrupiących ciasteczek. Dzis w nocy udało mi się upiec cos podobnego - kruche, ale miękkie księżyce orzechowe. Którym do szczęscia potrzeba tylko odrobiny cukru pudru.Przepis na bazie receptury Carole Bloom, trochę przeze mnie zmodyfikowany.Księżyce orzechowe170 g miękkiego masla1/2 szklanki cukru pudru1/3 szklanki syropu kukurydzianego lub golden syrup1 lyzeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka orzechow wloskich, bardzo drobno posiekanych2 szklanki mąki pszennej1/4 lyzeczki swiezo startej galki muszkatolowej1/8 lyzeczki soliMaslo utrzec z cukrem pudrem. Następnie dodać syrop kukurydziany (golden syrup) oraz wanilię.Orzechy wymieszać w innej misce z przesianą mąką, galką muszkatolową i solą. Ucierając masę maslaną, powoli wsypywać mąkę z przyprawami. Niezbyt dlugo, tylko do czasu polączenia składników.Z ciasta uformować kulę i schłodzić ją w lodówce minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C (lub 150 st C w przypadku termoobiegu).Następnie podzielić ciasto na kulki wielkosci orzecha wloskiego. Z każdej uformować walek dlugosci ok. 5 cm i formowac księżyce.Ukladac je na blaszce wylożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi 3 cm odstępy.Piec ok. 12 minut - do czasu lekkiego zrumienienia.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Z początku ciasteczka są miękkie, ale w miarę stygnięcia twardnieją.Oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!
You might also like:
grzesiek0023