Grecki sos do sałatek.docx

(10 KB) Pobierz

Grecki sos do sałatek

- 250 ml oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 ml czerwonego wina
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii (suszona)
- 2 listki laurowe
- 3 łyzki natki pietruszki (suszona)
- 2 ząbki czosnku


Czosnek drobno posiekać, wrzucić do oliwy i odstawić na nie mniej niż 1 godz.
Po upływie wyznaczonego czasu wyjąć czosnek. Dodać do oliwy sok z cytryny
i dobrze wymieszać. Potem dolać wino i znowu wymieszać. Na końcu dodać ocet
i pozostałe przyprawy: musztardę, pieprz, paprykę, bazylię (warto rozetrzeć listki
w ręce na jeszcze drobniejszy susz), drobno pokruszyć listki laurowe i natkę
pietruszki. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na minimum kilka godzin,
im dłużej tym lepiej.


Sos przechowujemy w zakorkowanej butelce w lodówce. Będzie doskonały do
letnich sałatek z pomidorów, zielonej sałaty i świeżych warzyw. Sos warto
przecedzić zanim wymieszamy go z sałatką, gdyż ostre drobinki liści laurowych
mogą odebrać nam całą przyjemność spożywania słatki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin