Grecki sos do sałatek- 250 ml oliwy- 1 łyżka soku z cytryny- 250 ml czerwonego wina- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżeczka ostrej musztardy- 1 łyżeczka papryki w proszku- szczypta pieprzu- 1/2 łyżeczki bazylii (suszona)- 2 listki laurowe- 3 łyzki natki pietruszki (suszona)- 2 ząbki czosnkuCzosnek drobno posiekać, wrzucić do oliwy i odstawić na nie mniej niż 1 godz. Po upływie wyznaczonego czasu wyjąć czosnek. Dodać do oliwy sok z cytryny i dobrze wymieszać. Potem dolać wino i znowu wymieszać. Na końcu dodać ocet i pozostałe przyprawy: musztardę, pieprz, paprykę, bazylię (warto rozetrzeć listkiw ręce na jeszcze drobniejszy susz), drobno pokruszyć listki laurowe i natkę pietruszki. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na minimum kilka godzin, im dłużej tym lepiej. Sos przechowujemy w zakorkowanej butelce w lodówce. Będzie doskonały do letnich sałatek z pomidorów, zielonej sałaty i świeżych warzyw. Sos warto przecedzić zanim wymieszamy go z sałatką, gdyż ostre drobinki liści laurowych mogą odebrać nam całą przyjemność spożywania słatki.
ladnekwiatki3