-- światło – promienie nadfioletowe, lampy bakteriobójcze, promieniowanie jonizujące
- temperatura – ogień, wrząca woda, para wodna, suche gorąco (żelazko)
- odkażanie komorowe:
1. dezynfekcja parowo – komorowa (np.: odzież), temperatura około 120°C
2. dezynfekcja parowo – formalinowa (np.: pościel, wyroby skórzane, gumy, ceraty)
- aldehydy: glutarowy, mrówkowy
- alkohol etylowy (działa na bakterie, grzyby, prątki)
- preparaty chlorowe
- zasady: wodorotlenek sodu (soda krystaliczna)
- związki fenolowe (lizol, septyk, desson)
Środki stosowane antyseptycznie – stosowane na skórze, błonie śluzowej i uszkodzonych tkankach. Są to: związki jodu, rtęci, gencjana, rywanol, alkohol etylowy 70%, nadmanganian potasu, nadtlenek wodoru.
Preparaty wieloskładnikowe: Vivkon, Lysoformina 3000
Skuteczność dezynfekcji zależy od:
ü drobnoustrojów – gatunków, właściwości, ilość
ü środka dezynfekcyjnego – właściwości, stężenia, czasu działania, ilości środka
ü środowiska – temperatury, wilgotności, pH, obecności substancji organicznych
ü sposobu naniesienia roztworu środka przeciwbakteryjnego
1. Zbieranie bielizny brudnej w bakteriobójczych i nieprzepuszczalnych workach z PCV.
2. Transport bielizny – oddzielenie czysta i brudna bielizna.
3. Pranie bielizny.
Sterylizacja (wyjaławianie) – postępowanie mające na celu zniszczenie wszystkich żywych drobnoustrojów, które występują w określonym środowisku.
Kontrola sterylizacji – bieżąca i okresowa, przeprowadzana przy użyciu wskaźników biologicznych i chemicznych. Wyniki kontrolo wpisuje się do zeszytu pracy aparatu. Na opakowaniu wysterylizowanego przedmiotu powinna znajdować się data przeprowadzonej sterylizacji i data ważności.
fizyczne
chemiczne
- sterylizacja gorącą, nasyconą parą wodną
- sterylizacja gorącym, suchym powietrzem (w temp. 160°C - 220°C i czasie 15-60 min.)
- sterylizacja w roztworach środków chemicznych np.: przyrządów z włókien szklanych
- sterylizacja gazowa: tlenkiem etylenu (produkty poddać degazacji* )
Dezynsekcja – zwalczanie szkodliwych owadów metodami mechanicznymi, fizycznymi lub chemicznymi.
Deratyzacja – zwalczanie szkodliwych gryzoni metodami biologicznymi, chemicznymi, mechanicznymi.
1
kasi_a_wu