Sernik gotowany.doc

(20 KB) Pobierz
Sernik gotowany

Sernik gotowany

 

Składniki:

Ciasto:

·            4 ¾ szklanki mąki

·            15 dag masła

·            2-3 jajka

·            ¾ szklanki cukru

·            4 ½ łyżki miodu sztucznego

·            1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Masa serowa:

·            1 kg białego sera

·            10 dag masła

·            1 szklanka cukru

·            2 cukry waniliowe (2x16g)

·            4 jajka

·            1 szklanka mleka

·            2 budynie śmietankowe

Do dekoracji:

·            gotowa biała polewa czekoladowa

 

Sposób wykonania:

 

Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 x cm).

Piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 °C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.

Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.

Całość udekorować białą polewą czekoladową. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin