część eksperymentalna.pdf

(156 KB) Pobierz
Microsoft Word - skrypt - czesc eksperymentalna_2006_03_02_00.doc
Ćwiczenie 1. Redukcja acetylooctanu etylu za pomocą drożdży piekarskich
( Saccharomyces cerevisiae ) – metoda fermentacyjna [1, 2]
O
O
S. cerevisiae
H 2 O
OH O
O
O
Do kolby Erlenmayera o pojemności 250 ml wprowadza się 8 g sacharozy, 50 mg Na 2 HPO 4 i
70 ml ciepłej wody z kranu. Kolbę umieszcza się w termostatowanej wytrząsarce (30-35 °C) i
dodaje 5 g świeżych drożdży piekarskich. Po około 15 minutach wprowadza się 500 mg (3,84
mmol) destylowanego acetylooctanu etylu. Po 48 godzinnym wytrząsaniu, drożdże odsącza
się pod zmniejszonym ciśnieniem przez warstwę celitu. Sprawnie przeprowadzone sączenie
wymaga użycia sączka o możliwie dużej średnicy. Połączone przesącza nasyca się chlorkiem
sodu w celu zmniejszenia rozpuszczalności produktu, który wyodrębnia się z mieszaniny
poprzez ekstrakcję octanem etylu (3 × 30 ml). Należy unikać zbyt energicznego wytrząsania,
gdyż może to spowodować utworzenie stosunkowo trwałej emulsji. Połączone ekstrakty suszy
się Na 2 SO 4 , a po odsączeniu środka suszącego usuwa rozpuszczalnik na wyparce obrotowej.
Surowy produkt oczyszcza się za pomocą chromatografii flash na żelu krzemionkowym w
układzie eter naftowy / eter etylowy, 3:2 (v/v). Otrzymuje się 200 mg (39%) (S)-(+)-3-
hydroksybutynianu etylu. TLC: dichlorometan, R f substratu 0,75, produktu 0,15, detekcja
parami jodu.
165252059.008.png 165252059.009.png 165252059.010.png
Ćwiczenie 2. Redukcja acetylooctanu etylu za pomocą drożdży piekarskich
( Saccharomyces cerevisiae ) – metoda z użyciem rozpuszczalnika organicznego [3, 4]
O
O
S. cerevisiae
eter naftowy
OH O
O
O
Do kolby kulistej wprowadza się 100 ml eteru naftowego, 400 mg (3,07 mmol) świeżo
destylowanego acetylooctanu etylu, 20 g drożdży piekarskich i 5 ml wody. Po 24 godzinach
intensywnego mieszania w temperaturze pokojowej, drożdże odsącza się i przemywa octanem
etylu (3 × 10 ml). Przesącz suszy się MgSO 4 i po odsączeniu środka suszącego, zatęża na
wyparce obrotowej. Oczyszczanie przeprowadza się jak w ćwiczeniu 1. Wydajność 170 mg
(42%).
Ćwiczenie 3. Redukcja benzoilooctanu etylu za pomocą drożdży piekarskich
( Saccharomyces cerevisiae )
O
O
S. cerevisiae
OH O
O
O
W kolbie stożkowej o pojemności 300 ml umieszcza się 20 g rozdrobnionych drożdży
piekarskich i dodaje 100 ml wody z kranu. Kolbę umieszcza się w termostatowanej
wytrząsarce (30 °C, 200 c/min) na okres 30 min. Do powstałej suspensji dodaje się 200 mg
benzoilooctanu etylu w 10 ml etanolu i kontynuuje wytrząsanie przez kolejne 4 godziny.
Drożdże odsącza się pod zmniejszonym ciśnieniem przez warstwę celitu. Produkt wyodrębnia
się z przesączu poprzez ekstrakcję octanem etylu (1-2 × 50 ml). Połączone fazy organiczne
suszy się bezwodnym siarczanem sodu, a następnie odparowuje octan na wyparce obrotowej
pod zmniejszonym ciśnieniem. Surowy produkt oczyszcza się za pomocą chromatografii flash
(żel krzemionkowy, eter naftowy / eter etylowy, 9:1, (v/v)). Rozdział kontroluje się za
pomocą TLC, n-heksan / eter etylowy, 2:1, (v/v), R f substratu 0,60, produktu 0,20, detekcja w
świetle UV. Wydajność 137 mg (68%). [ ]
α
20
D
=
48
,
o
(c=1,0, CHCl 3 ).
165252059.011.png 165252059.001.png 165252059.002.png 165252059.003.png 165252059.004.png
Ćwiczenie 4. Hydroliza estrów za pomocą miąższu jabłka i bulw ziemniaka [5]
odczynniki
jabłko, ziemniak
octan benzylu, salicylan metylu
50 mg
bufor fosforanowy pH 6,5, 0,1 M
50 ml
chloroform
150 ml
eter naftowy, aceton, octan etylu
15 g rozdrobnionego miąższu jabłka lub bulwy ziemniaka zawiesza się w 50 ml buforu
fosforanowego o pH 6,5 i poddaje homogenizacji. Dodaje się 50 mg estru i umieszcza w
termostatowanej wytrząsarce (30 °C, 200 c/min). Po 48 godzinach dodaje się do mieszaniny
100 ml chloroformu i umieszcza na mieszadle magnetycznym. Osad odsącza się, a warstwę
wodną ekstrahuje się 50 ml CHCl 3 . Połączone ekstrakty chloroformowe suszy się bezwodnym
MgSO 4 i po usunięciu środka suszącego zatęża na wyparce obrotowej do objętości kilku
mililitrów. Produkty reakcji identyfikuje się za pomocą chromatografii cienkowarstwowej, żel
krzemionkowy, eter naftowy / aceton / octan etylu, 10:1:1, (v/v/v), wizualizacja plamek
parami jodu, odczynnikiem cerowym lub w świetle UV. R f salicylanu metylu 0,60, kwasu
salicylowego 0,05, octanu benzylu 0,50, alkoholu benzylowego 0,30.
Ćwiczenie 5. Enancjoselektywna redukcja ketonów za pomocą korzenia marchwi
siewnej ( Daucus carota ) [6]
O
OH
D. carota
5 g marchwi siewnej rozdrobnionej w postaci cienkich plasterków umieszcza się w 70 ml
wody i dodaje 50 mg ketonu. Mieszaninę umieszcza w termostatowanej wytrząsarce (30 °C,
150 c/min). Po dwóch dniach tkankę roślinną oddziela się przez dekantację, a przesącz
ekstrahuje octanem etylu (3 × 50 ml). Połączone fazy organiczne suszy się nad Na 2 SO 4 i po
usunięciu środka suszącego zatęża na wyparce obrotowej. Produkt reakcji identyfikuje się
przy pomocy chromatografii cienkowarstwowej. R f substratu wynosi 0,60, produktu 0,27 (żel
krzemionkowy, eter naftowy / aceton / octan etylu, 10:1:1, (v/v/v), wizualizacja plamek
odczynnikiem anyżowym lub w świetle UV).
Ćwiczenie 6. Hydroliza acetylosalicylanu metylu przy udziale substancji czynnych
zawartych w skórce pomarańczy
COOCH 3
OCOCH 3
OPE
COOCH 3
OH
Wstępnie rozdrobnioną skórkę pomarańczy wprowadza się do 50 ml buforu cytrynianowego
zawierającego 2,3 % NaCl. Mieszaninę poddaje się homogenizacji, wiruje (9000 g, 15 min) i
zlewa supernatant uzyskując ekstrakt (OPE). 130 mg substratu rozpuszcza się w 5 ml acetonu
i 100 µl tego roztworu wprowadza się do 0,9 ml OPE. Mieszaninę inkubuje się 1 godzinę w
temperaturze 30 °C, po czym ekstrahuje octanem etylu (2 × 25 ml) i po osuszeniu Na 2 SO 4
zatęża do objętości 0,5 – 1 ml. Produkt reakcji identyfikuje się przy pomocy chromatografii
cienkowarstwowej (żel krzemionkowy, eter naftowy / aceton / octan etylu, 10:1:1, (v/v/v)). R f
produktu 0,60.
165252059.005.png 165252059.006.png 165252059.007.png
literatura
[1] Y. Naoshima et al. , Chem. Commun. , 964, (1990).
[2] D. Seebach et al. , Org. Synth. , 63 : 1, (1984).
[3] C. Medson et al. , Tetrahedron: Assymetry , 8 (7): 1049-1054, (1997).
[4] O. Rotthaus et al. , Tetrahedron , 53 (3): 935-938, (1997).
[5] A Mironowicz et al. , Acta Soc. Bot. Pol. , 63 (1): 43-48, (1994).
[6] J.S. Yadav et al. , J. Org. Chem. , 67 : 3900-3903, (2002).
Zgłoś jeśli naruszono regulamin