ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym.txt

(2 KB) Pobierz
ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym



Składniki na ciasto:

    * 1 i 3/4 szklanki mški pszennej
    * 2 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
    * 3/4 szklanki kakao
    * 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * pół łyżeczki soli
    * 1 szklanka malanki lub kefiru
    * 1/2 szklanki oleju
    * 2 duże jajka
    * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    * 1 szklanka wieżo zaparzonej goršcej kawy (rozpuszczalnej)


Do dużego naczynia przesiać mškę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól.

Do większej miski wlać malankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać goršcš kawę, mieszajšc.

Gotowš masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o rednicy 23 cm*, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krem czekoladowy**:

    * 230 g gorzkiej czekolady
    * 2 łyżki kakao
    * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
    * 5 łyżek wody
    * 1 łyżka rumu lub wódki
    * 2 duże jajka
    * 1 łyżka cukru***
    * szczypta soli
    * 1 szklanka mietany kremówki


W garnuszku wymieszać połamanš czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpucić w kšpieli wodnej.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połowš cukru do białoci. Powoli wlewać roztopionš czekoladę (może byc ciepła) i miskować tylko do połšczenia się składników.

W drugim naczyniu ubić białka, dodajšc pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszajšc, do połšczenia
.

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladowš, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki
do lekkiego stężenia.

Polewa czekoladowa:

    * 140 g mlecznej czekolady
    * 110 g gorzkiej czekolady
    * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
    * 160 g mietany kremówki


Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym; polać polewš, wyrównać. Schłodzić.

Smacznego :)

* ja piekłam w formie o rednicy 20 cm, więc ciasto wyszło wyższe

** zrobiłam krem z połowy porcji, zrobiony z całoci z powodzeniem wystarczy również na ozdobienie tortu

*** krem jest mało słodki, co mi pasuje, ale może będziecie chcieli posłodzić więcej
Zgłoś jeśli naruszono regulamin