Przepis kulinarny
Przepis kulinarny to omówienie sposobu wykonania potrawy. Wymieniamy w nim potrzebne składniki oraz kolejność wykonywania poszczególnych czynności. Przy redagowaniu przepisu kulinarnego trzeba używać czasowników w tej samej formie gramatycznej:
1. Bezokoliczników np. przygotować.
2. Drugiej osoby liczby pojedynczej trybu rozkazującego np. przygotuj.
3. Pierwszej osoby liczby mnogiej trybu rozkazującego np. przygotowujemy.
PLAN PRZEPISU- nazwa potrawy- lista składników - potrzebne przybory kuchenne- kolejne czynności
Kryteria oceny przepisu kulinarnego
Numer kryterium
Kryteria
Liczba punktów
I
Realizacja tematu
[podanie składników i sposobu postępowania z nimi]
1p.
II
Podanie prawdopodobnej ilości składników
[dotyczy także wagi, objętości]
III
Zachowanie logicznego układu podawanych czynności dotyczących postępowania ze składnikami
IV
Rzeczowość i komunikatywność
[pisanie w prosty sposób, zrozumiały dla każdego odbiorcy]
V
Konsekwencja użytych form czasowników
[uczeń stosuje bezokoliczniki, formy trybu rozkazującego lub formy 1. osoby liczby mnogiej]
VI
Przejrzysty zapis
[dwuczęściowy:
- podanie składników
- informacje o kolejności czynności]
VII
Poprawność językowa
[dopuszczalne 2 błędy]
VIII
Poprawność ortograficzna
IX
Poprawność interpunkcyjna
X
Estetyka zapisu
[czystość, czytelność zapisu]
[dopuszczalne 1 – 2 estetyczne skreślenia]
Placek z jabłkami (przykładowy przepis)
Składniki:- 3 duże jabłka- cukier- kefir- 2 szklanki mąki- 1/2 łyżeczki soli- olej- jajkoPrzybory (w większości przepisów nie ma zawartej tej informacji) : -nóż- mikser- patelnia- łyżkaSposób wykonania:
Obierz trzy duże jabłka. Wydrąż gniazda nasienne z jabłek i pokrój owoce w poziome plastry. Zmiksuj razem jajko, duży kefir, 2 szklanki mąki i pół łyżeczki soli. Otaczaj plastry w cieście i ostrożnie kładź na oleju rozgrzanym na patelni. Smaż po każdej stronie, aż placki się zarumienią. Podawaj posypane cukrem.
Napisz przepis na dowolną potrawę.
Dialog można napisać na trzy sposoby:1) Za pomocą myślników wydzielić wypowiedź każdej osoby w oddzielnej linijce, np.:- Poproszę „Świat Młodych".- Nie ma.- Jak to, nie ma?- Powiedziałam, że nie ma, to nie ma.2) zacząć od podania imienia, nazwiska, przezwiska itp. osoby mówiącej, np.:Bogdan: Poproszę ,, Marysie z Oswojska".Starsza pani: Nie ma.Bogdan: Jak to, nie ma?Starsza pani: Powiedziałam, że nie ma, to nie ma.3) zastosować tak zwane uzupełnienia dialogowe, zawierające czasownik mówić lub wyrazy do niego bliskoznaczne:rzec,oświadczyć,powiedzieć,zaproponować,powtórzyć,wtrącić,dodać,pytać,prosić ,odpowiedzieć, bąknąć, odburknąć itp. w odpowiedniej formie oraz określenia informujące o sposobie mówienia lub zachowaniu się osoby mówiącej w momencie wypowiedzi np.:- Poproszę ,,Świat Młodych" - powiedział uprzejmie Bogdan.- Nie ma - rzuciła ze złością starsza pani w okularach.-Jak to nie ma?- zdziwił się Bogdan.- Powiedziałam, że nie ma to nie ma - odburknęła starsza pani.-Przecież dziś wtorek? - wtrącił Bogdan.- To co, że wtorek? - kobieta wzruszyła ramionami i podniosła głos.
Kryteria oceny dialogu
Rozmowa dotyczy podanego tematu
Rozwinięcie dialogu w ramach określonego tematu
0 – 2p.
Logiczne powiązanie ze sobą poszczególnych wypowiedzi
Rozmowa stanowi spójną, zamkniętą całość
[ma wstęp, rozwinięcie i zakończenie]
Poprawnie zapisany dialog
[każda kolejna wypowiedź zapisana od nowej linii, od myślnika, wielką literą]
AKlag14