Szarlotka na półkruchym cieście.rtf

(7 KB) Pobierz
Szarlotka na pó³kruchym cieœcie

Szarlotka na półkruchym cieście

 

Składniki:

ciasto:

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (około 20 dag)

15 dag margaryny lub masła roślinnego

jajo

szklanka cukru pudru

1,5 łki gęstej śmietany 30-proc.

2 łki proszku do pieczenia

opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

2 łki masła do wysmarowania formy

2 łki cukru pudru do posypania ciasta

nadzienie:

1,2 kg jabłek (antonówki lub inne kwaśne jabłka)

4 łki cukru

2 łki cynamonu

 

Zacznij od przygotowania ciasta: ze wszystkich podanych składników energicznie zagnieć ciasto i odstaw je na 30 minut do lodówki. Blachę (najlepiej 23 x 33 cm) cienko wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie nierówne części. Większym kawałkiem wyłóż dno i boki blachy, całość ponakłuwaj widelcem.

 

Teraz przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, pokrój na ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie ułóż na cieście, posyp cukrem i cynamonem.

 

Resztę ciasta rozwałkuj na placek, starannie przykryj nim jabłka i bardzo dokładnie zlep brzegi. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piecz 40-50 minut, aż się przyrumieni. Przestudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem, pokrój na kwadraty i przełóż na talerz.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin