Błyskawiczne francuskie babeczki
Składniki:
50 dag mąki
25 dag margaryny
3 żółtka
2 jaja
szklanka gęstej kwaśnej śmietany
15 dag smalcu
2 łyżki octu
białko
Cukier wanilinowy WINIARY
owoce
konfitury
Śnieżynka WINIARY
sól
Z posiekanej margaryny, przesianej mąki, gęstej śmietany, żółtek, jaj, octu, smalcu i szczypty soli energicznie wyrób ciasto. Uformuj kulę i włóż ją do lodówki na 15 minut.
Po wyjęciu ciasto rozwałkuj na placek grubości 3 mm. Wykrój kółka i włóż je do natłuszczonych foremek. Teraz posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem wanilinowym. Babeczki piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Na upieczone i ostudzone babeczki nałóż konfitury, Śnieżynkę oraz pokrojone owoce.
Z tak przygotowanego kruchego ciasta możesz także upiec paluszki do barszczu.
renatka83