Torty domowe.txt

(44 KB) Pobierz
mks 341312 numer 5/9
???
KENWOOD
KOMBAJN KUCHENNY KM 400
Trzepaczka        Maszynka do mielenia A 920       Mieszad�o �K"
Bezp�atna infolinia
0-800 120 280
Tort serowy                 do wg��bienia. Zagnie�� ciasto i w�o�y� je
?I ASTO                       na oko�o 2 godz. do zamra�alnika.
2 szklanki m�ki pszennej,               Przygotowa� mas� serow�: ser ze-
25 dag mas�a, 4 �y�ki kakao,       mle� w maszynce do mielenia A 920
2 �y�eczki proszku do pieczenia,     Kenwooda. Jajka umy� i oddzieli� ��tka
2 jajka, 1 szklarza ????' ^fXod bia�ek. Mas�o utrze� z cukrem pu-
1 esencja ruftiowa; te       0arem w robocie KM 400 Kenwooda za
do przygotofogiia formy:        g.ppmoc� mieszad�a �K" i ca�y czas uciera-
______2 �y�ki margaryny,______    j�c, dodawa� kolejno: ��tka, ser, budy�
_______2 �y�ki buggjartej       ?d^y�' Proszku, proszek do pieczenia, sk�rk�
MASA SERO^^>/   i sok z cytryny. 1 kg t�ustego sera twarogowego,          Z 
bia�ek ubi� sztywn� pian�, pos�u-
15 dag mas�a, 1 1/2 szklanki       guj�c si� trzepaczka robota KM 400
cukru pudru, 5 jajek,_____    Kenwooda, prze�o�y� do masy serowej
1 �y�eczka proszku do pieczenia,     i wszystko delikatnie wymiesza�.
1 budy� waniliowy, sok                 Tortownic� �rednicy 26 cm wysma-
i sk�rka otarta z 1 cytryny          rowa� margaryn� i wysypa� bu�k� tart�.
Przygotowa� ciasto: m�k�, kakao Na tarce z du�ymi otworami zetrze� do i proszek 
do pieczenia przesia� na stolni- tortownicy 2/3 ciasta, na ciasto wy�o�y� c� i 
wymiesza�. Doda� mas�o i dok�adnie mas� serow�, a na ni� zetrze� pozosta�� 
posieka�. W m�ce zrobi� wg��bienie. Jaj- cz�� ciasta. Tort piec 1 godz. w 
piekar-ka utrze� z cukrem w robocie KM 400 niku nagrzanym do temperatury 200�C. 
Kenwooda, doda� esencj� rumow� i wla�    Po przestudzeniu wyj�� z tortownicy.
Przepis na tej stronie sponsoruje KENWOOD
TORTY I TORCIKI
Migda�owy  C^5
CIASTO
______35 dag migda��w,______
9 jajek, 2/3 szklanki cukru,
________szczypta soli,________
do przygotowania tortownicy:
1 �y�ka margaryny, 1 �y�ka ________m�ki pszennej________
KREM ______1 szklanka cukru,_______
2 szklanki mleka, 3 ��tka, 30 dag mas�a, 2 1/2 p�askiej
�y�ki m�ki ziemniaczanej,
_____2 czubate �y�ki kawy_____
rozpuszczalnej, 2 �y�ki czystej w�dki, 5 kropli esencji rumowej
BITA �MIETANA 1 1/2 szklanki �mietanki
_______30-procentowej,_______
______3 �y�ki cukru pudru______
PONCZ
1 szklanka mocnego naparu
herbaty, 4 �y�eczki cukru,
2 �y�ki czystej w�dki, 2 �y�eczki
_______esencji rumowej_______
Przygotowa� ciasto: migda�y sparzy�, obra�, osuszy� i zemle� w maszynce do 
migda��w lub dwukrotnie w maszynce do mi�sa. Jajka umy� i oddzieli� ��tka od 
bia�ek. ��tka zmikso-
wa� z 2 �y�kami cukru. Wsypa� po�ow� migda��w, wymiesza� z mas� ��tkow�. Bia�ka 
ubi� z pozosta�ym cukrem oraz sol� na sztywn� pian� i porcjami dodawa� do masy 
��tkowej na przemian z reszt� zmielonych migda��w.
Tortownic� �rednicy 26 cm wy�o�y� papierem do pieczenia lub pergaminem. Papier 
posmarowa� margaryn� i posypa� m�k�-
Do tortownicy wla� ciasto i piec oko�o 45 min w piekarniku nagrzanym do 
temperatury 190�C. Nast�pnie otworzy� piekarnik na 10-15 min, aby ciasto powoli 
ostyg�o. Potem wyj�� je z piekarnika i ca�kowicie ostudzi�.
Przygotowa� krem: m�k� rozmiesza� z 1/2 szklanki mleka. Pozosta�e mleko wraz z 
po�ow� cukru i kaw� zagotowa� i zag�ci� przygotowan� m�k�. Nast�pnie zdj�� z 
ognia, doda� ��tka, wymiesza� i ostudzi�. Otrzymany budy� zmiksowa�. Mas�o 
utrze� z pozosta�ym cukrem na pulchn� mas�. Obie masy stopniowo po��czy�. Na 
koniec doda� w�dk�, esencj� rumow� i wymiesza�.
Przygotowa� bit� �mietan�: sch�odzon� �mietank� ubi� z cukrem pudrem na sztywno.
)
Przygotowa� poncz: jeszcze ciep�� herbat� pos�odzi�, doda� pozosta�e sk�adniki 
ponczu i wymiesza�.
Ciasto przekroi� na trzy kr��ki. Ka�dy kr��ek nas�czy� ponczem. Sp�d i �rodkow� 
cz�� tortu posmarowa� kremem, a wierzch i boki - bit� �mietan�. Tort przybra� 
pozosta�ym kremem, bit� �mietan� i owocami albo gotowymi ozdobami z cukru lub 
marcepanu, kupionymi w cukierni.
Orzechowo-migda�owy
z kremem kawowym
18 jajek, 8 �y�ek m�ki
______pszennej, 1 cukier______
waniliowy (1,6 dag),
5-6 �y�ek kawy rozpuszczalnej,
1 szklanka mleka, 9 �y�ek
cukru, 50 dag cukru pudru
(2 1/2 szklanki), 4 �y�ki kakao,
sok z 1 cytryny, 1 �y�ka
pokruszonych i przesianych
biszkopt�w, 80 dag margaryny,
po 25 dag zmielonych obranych
migda��w i zmielonych orzech�w
w�oskich; do przygotowania tortownicy: 6 �y�ek margaryny,
______6 �y�ek bu�ki tartej;______
do przybrania: orzechy, migda�y,
________owoce z puszki_______
(brzoskwinie lub ananasy) PIERWSZA WARSTWA 5 bia�ek ubi� na sztywn� pian�. 
Podczas ubijania stopniowo dodawa� 5 �y�ek cukru, 5 �y�ek m�ki i 5 ��tek. 
Tortownic� �rednicy 26 cm wysmarowa� margaryn� i wysypa� bu�k� tart�. Wla� 
ciasto i piec 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190�C.
DRUGA WARSTWA 10 ��tek i 25 dag cukru pudru utrze� na g�st� mas�. Kakao 
rozprowadzi� 2 �y�kami mleka i wla� do masy. Nast�pnie doda� orzechy. Tortownic� 
�rednicy 26 cm wysmarowa� margaryn� i wysypa� bu�k� tart�. Wla� mas� i piec 40-
50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200�C.
TRZECIA WARSTWA 10 bia�ek ubi� na sztywn� pian�. Stopniowo dodawa� 25 dag cukru 
pudru, biszkopty, sok z cytryny i migda�y. Tortownic� �rednicy 26 cm wysmarowa� 
margaryn� i wysypa� bu�k� tart�. Wy�o�y� do niej mas� i piec 40-50 min w 
piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200�C.
KREM KAWOWY Odla� 3 �y�ki mleka, a pozosta�e mleko zagotowa� z cukrem waniliowym. 
4 �y�ki cukru wymiesza� z 3 �y�-
kami m�ki, wbi� 3 ��tka i utrze� na jednolit� mas�. Rozprowadzi� mas� odlanym 
mlekiem, wla� do wrz�cego mleka i na wolnym ogniu gotowa� do uzyskania 
konsystencji budyniu. Przestudzi�. Margaryn� utrze� na puch i wci�� ucieraj�c, 
stopniowo dodawa� do niej ostudzony budy�. Do masy wla� kaw� rozpuszczon� w 2 
�y�kach wody. Mo�na dos�odzi� cukrem pudrem.
Warstwy ciasta prze�o�y� kremem. Wierzch i boki tortu posmarowa� kremem i 
przybra� migda�ami, orzechami oraz owocami.
Orzechowy ?
CIASTO
12 jajek, 3 �y�ki bu�ki tartej,
75 dag �uskanych orzech�w
w�oskich, 1 1/2 szklanki cukru,
s�l; do wysmarowania
tortownicy: 1 �y�ka t�uszczu; _____do przybrania tortu:______
20 dag bez, 4 �y�ki rodzynek,
1/2 szklanki brandy_____
_______lub czystej w�dki_______
PONCZ
5 �y�ek zmielonej kawy, 5 �y�ek
cukru, 4 �y�ki rumu lub brandy,
________sok z 1 cytryny_______
KREM 35 dag mas�a (mo�e by�
ro�linne), 1 szklanka cukru pudru, 2 budynie �mietankowe, 3 �y�ki kakao, 2 
szklanki mleka
Przygotowa� ciasto: orzechy zemle�. Jajka umy� i oddzieli� ��tka od bia�ek. 
��tka utrze� z cukrem na puszyst� mas�. Bia�ka z odrobin� soli ubi� na sztywn� 
pian� i doda� do ��tek. Wsypa� bu�k� tart�, zmielone orzechy (5-6 �y�ek 
orzech�w pozostawi� do przybrania tortu) i delikatnie wymiesza�. Tortownic� 
�rednicy 26 cm wysmarowa� t�uszczem. Ciasto w�o�y� do tortownicy i piec oko�o 1 
godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180�C. Zostawi� w piekarniku do 
ostygni�cia.
Przygotowa� poncz: kaw� zala� 2 szklankami wrz�tku i pos�odzi�. Gdy si� zaparzy, 
przecedzi� przez g�ste sitko, doda� alkohol, sok z cytryny i ostudzi�.
Przygotowa� krem: budy� ugotowa� z po�owy mleka podanego w przepisie na 
opakowaniu i ostudzi�. Mas�o zmiksowa� z cukrem pudrem i budyniem, a nast�pnie 
podzieli� na dwie cz�ci. Kakao rozpu�ci� w 2-3 �y�kach gor�cej wody i ostudzi�. 
Do jednej cz�ci kremu doda� kakao i wymiesza�.
Rodzynki umy�, sparzy�, namoczy� w alkoholu (najlepiej na ca�y dzie�) i osaczy�. 
Biszkopt przekroi� na trzy kr��ki. Pierwszy kr��ek mocno nas�czy� ponczem, 
cienko posmarowa� ciemnym kremem i posypa� rodzynkami. Bezy kr�tko namoczy� w 
alkoholu (pozosta�ym po moczeniu rodzynek), u�o�y� na rodzynkach i cienko 
posmarowa� ciemnym kremem. Na warstwie kremu po�o�y� drugi kr��ek ciasta i 
nas�czy� go ponczem. Na kr��ku tym rozsmarowa� grub� warstw� jasnego kremu i 
przykry� trzecim biszkoptowym kr��kiem. Biszkopt nas�czy� ponczem. Wierzch tortu 
posmarowa� reszt� ciemnego kremu, a boki - cz�ci� jasnego. No�em maczanym w 
zimnej wodzie wyg�adzi� powierzchni� tortu.
Z reszty bia�ej masy zrobi� szpryc� przybranie na wierzchu i uzupe�ni� je wedle 
w�asnego uznania, na przyk�ad owocami z syropu. Boki tortu obsypa� 
pozostawionymi zmielonymi orzechami lub pokruszonymi bezami.
Orzechowo-serowy  ?
z porzeczkami
13 dag zmielonych orzech�w
laskowych, 13 dag mada,
4 jajka, 2/3 szklanki
cukru pudru, 13 dag chudego
twarogu, sk�rka otarta
z 1 cytryny, 30 dag porzeczek;
do przygotowania tortownicy:
1 1/2 �y�ki margaryny,
1 1/2 �y�ki bulki tartej;
do przybrania: kilkana�cie
orzech�w laskowych
POLEWA
1 1/2 �y�ki margaryny,
1 czekolada deserowa (10 dag)
Porzeczki umy� i osaczy�. Trzy grona pozostawi� do przybrania, reszt� oberwa� z 
ga��zek i usun�� szypu�ki.
Mas�o zmiksowa� z cukrem pudrem, ��tkami i sk�rk� z cytryny. Twar�g przetrze� 
przez sito i po��czy� z mas� ��tkow�, dodaj�c na przemian po 1 �y�ce twarogu 
oraz zmielonych orzech�w. Doda� porzeczki i wymiesza�. Bia�ka ubi� ze szczypt� 
soli na sztywn� pian� i delikatnie po��czy� z mas�.
Tortownic� �rednicy 26 cm wysmarowa� margaryn� i wysypa� bu�k� tart�, w�o�y� 
mas�, wyr�wna� powierzchni� i piec oko�o 50 min w piekarniku nagrzanym do 
temperatury 180�C.
Przygotowa� polew�: czekolad� i margaryn� w�o�y� do rondelka. Ron-delek wstawi� 
do wi�kszego naczynia z wrz�c� wod� i podgrzewa� sk�adniki a� do uzyskania 
jednolitej masy.
Powierzchni� i boki tortu r�wnomiernie pokry� polew�. Przybra� orzechami 
laskowymi i gronami porzeczek.
Makowy
CIASTO
40 dag maku, 3/4 szklanki
mleka, ? jajek, 25 dag mas�a
lub margaryny, 1 1/2 szklanki
cukru pudru, 2/3 szklanki bulki
tartej, 20 dag migda��w,
5 dag wi�rk�w kokosowych,
1 esencja rumowa, s�l; do przygotowania tortownicy:
________1 �y�ka mas�a,_____...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin