mks 341312 numer 5/9 ??? KENWOOD KOMBAJN KUCHENNY KM 400 Trzepaczka Maszynka do mielenia A 920 Mieszad�o �K" Bezp�atna infolinia 0-800 120 280 Tort serowy do wg��bienia. Zagnie�� ciasto i w�o�y� je ?I ASTO na oko�o 2 godz. do zamra�alnika. 2 szklanki m�ki pszennej, Przygotowa� mas� serow�: ser ze- 25 dag mas�a, 4 �y�ki kakao, mle� w maszynce do mielenia A 920 2 �y�eczki proszku do pieczenia, Kenwooda. Jajka umy� i oddzieli� ��tka 2 jajka, 1 szklarza ????' ^fXod bia�ek. Mas�o utrze� z cukrem pu- 1 esencja ruftiowa; te 0arem w robocie KM 400 Kenwooda za do przygotofogiia formy: g.ppmoc� mieszad�a �K" i ca�y czas uciera- ______2 �y�ki margaryny,______ j�c, dodawa� kolejno: ��tka, ser, budy� _______2 �y�ki buggjartej ?d^y�' Proszku, proszek do pieczenia, sk�rk� MASA SERO^^>/ i sok z cytryny. 1 kg t�ustego sera twarogowego, Z bia�ek ubi� sztywn� pian�, pos�u- 15 dag mas�a, 1 1/2 szklanki guj�c si� trzepaczka robota KM 400 cukru pudru, 5 jajek,_____ Kenwooda, prze�o�y� do masy serowej 1 �y�eczka proszku do pieczenia, i wszystko delikatnie wymiesza�. 1 budy� waniliowy, sok Tortownic� �rednicy 26 cm wysma- i sk�rka otarta z 1 cytryny rowa� margaryn� i wysypa� bu�k� tart�. Przygotowa� ciasto: m�k�, kakao Na tarce z du�ymi otworami zetrze� do i proszek do pieczenia przesia� na stolni- tortownicy 2/3 ciasta, na ciasto wy�o�y� c� i wymiesza�. Doda� mas�o i dok�adnie mas� serow�, a na ni� zetrze� pozosta�� posieka�. W m�ce zrobi� wg��bienie. Jaj- cz�� ciasta. Tort piec 1 godz. w piekar-ka utrze� z cukrem w robocie KM 400 niku nagrzanym do temperatury 200�C. Kenwooda, doda� esencj� rumow� i wla� Po przestudzeniu wyj�� z tortownicy. Przepis na tej stronie sponsoruje KENWOOD TORTY I TORCIKI Migda�owy C^5 CIASTO ______35 dag migda��w,______ 9 jajek, 2/3 szklanki cukru, ________szczypta soli,________ do przygotowania tortownicy: 1 �y�ka margaryny, 1 �y�ka ________m�ki pszennej________ KREM ______1 szklanka cukru,_______ 2 szklanki mleka, 3 ��tka, 30 dag mas�a, 2 1/2 p�askiej �y�ki m�ki ziemniaczanej, _____2 czubate �y�ki kawy_____ rozpuszczalnej, 2 �y�ki czystej w�dki, 5 kropli esencji rumowej BITA �MIETANA 1 1/2 szklanki �mietanki _______30-procentowej,_______ ______3 �y�ki cukru pudru______ PONCZ 1 szklanka mocnego naparu herbaty, 4 �y�eczki cukru, 2 �y�ki czystej w�dki, 2 �y�eczki _______esencji rumowej_______ Przygotowa� ciasto: migda�y sparzy�, obra�, osuszy� i zemle� w maszynce do migda��w lub dwukrotnie w maszynce do mi�sa. Jajka umy� i oddzieli� ��tka od bia�ek. ��tka zmikso- wa� z 2 �y�kami cukru. Wsypa� po�ow� migda��w, wymiesza� z mas� ��tkow�. Bia�ka ubi� z pozosta�ym cukrem oraz sol� na sztywn� pian� i porcjami dodawa� do masy ��tkowej na przemian z reszt� zmielonych migda��w. Tortownic� �rednicy 26 cm wy�o�y� papierem do pieczenia lub pergaminem. Papier posmarowa� margaryn� i posypa� m�k�- Do tortownicy wla� ciasto i piec oko�o 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190�C. Nast�pnie otworzy� piekarnik na 10-15 min, aby ciasto powoli ostyg�o. Potem wyj�� je z piekarnika i ca�kowicie ostudzi�. Przygotowa� krem: m�k� rozmiesza� z 1/2 szklanki mleka. Pozosta�e mleko wraz z po�ow� cukru i kaw� zagotowa� i zag�ci� przygotowan� m�k�. Nast�pnie zdj�� z ognia, doda� ��tka, wymiesza� i ostudzi�. Otrzymany budy� zmiksowa�. Mas�o utrze� z pozosta�ym cukrem na pulchn� mas�. Obie masy stopniowo po��czy�. Na koniec doda� w�dk�, esencj� rumow� i wymiesza�. Przygotowa� bit� �mietan�: sch�odzon� �mietank� ubi� z cukrem pudrem na sztywno. ) Przygotowa� poncz: jeszcze ciep�� herbat� pos�odzi�, doda� pozosta�e sk�adniki ponczu i wymiesza�. Ciasto przekroi� na trzy kr��ki. Ka�dy kr��ek nas�czy� ponczem. Sp�d i �rodkow� cz�� tortu posmarowa� kremem, a wierzch i boki - bit� �mietan�. Tort przybra� pozosta�ym kremem, bit� �mietan� i owocami albo gotowymi ozdobami z cukru lub marcepanu, kupionymi w cukierni. Orzechowo-migda�owy z kremem kawowym 18 jajek, 8 �y�ek m�ki ______pszennej, 1 cukier______ waniliowy (1,6 dag), 5-6 �y�ek kawy rozpuszczalnej, 1 szklanka mleka, 9 �y�ek cukru, 50 dag cukru pudru (2 1/2 szklanki), 4 �y�ki kakao, sok z 1 cytryny, 1 �y�ka pokruszonych i przesianych biszkopt�w, 80 dag margaryny, po 25 dag zmielonych obranych migda��w i zmielonych orzech�w w�oskich; do przygotowania tortownicy: 6 �y�ek margaryny, ______6 �y�ek bu�ki tartej;______ do przybrania: orzechy, migda�y, ________owoce z puszki_______ (brzoskwinie lub ananasy) PIERWSZA WARSTWA 5 bia�ek ubi� na sztywn� pian�. Podczas ubijania stopniowo dodawa� 5 �y�ek cukru, 5 �y�ek m�ki i 5 ��tek. Tortownic� �rednicy 26 cm wysmarowa� margaryn� i wysypa� bu�k� tart�. Wla� ciasto i piec 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190�C. DRUGA WARSTWA 10 ��tek i 25 dag cukru pudru utrze� na g�st� mas�. Kakao rozprowadzi� 2 �y�kami mleka i wla� do masy. Nast�pnie doda� orzechy. Tortownic� �rednicy 26 cm wysmarowa� margaryn� i wysypa� bu�k� tart�. Wla� mas� i piec 40- 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200�C. TRZECIA WARSTWA 10 bia�ek ubi� na sztywn� pian�. Stopniowo dodawa� 25 dag cukru pudru, biszkopty, sok z cytryny i migda�y. Tortownic� �rednicy 26 cm wysmarowa� margaryn� i wysypa� bu�k� tart�. Wy�o�y� do niej mas� i piec 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200�C. KREM KAWOWY Odla� 3 �y�ki mleka, a pozosta�e mleko zagotowa� z cukrem waniliowym. 4 �y�ki cukru wymiesza� z 3 �y�- kami m�ki, wbi� 3 ��tka i utrze� na jednolit� mas�. Rozprowadzi� mas� odlanym mlekiem, wla� do wrz�cego mleka i na wolnym ogniu gotowa� do uzyskania konsystencji budyniu. Przestudzi�. Margaryn� utrze� na puch i wci�� ucieraj�c, stopniowo dodawa� do niej ostudzony budy�. Do masy wla� kaw� rozpuszczon� w 2 �y�kach wody. Mo�na dos�odzi� cukrem pudrem. Warstwy ciasta prze�o�y� kremem. Wierzch i boki tortu posmarowa� kremem i przybra� migda�ami, orzechami oraz owocami. Orzechowy ? CIASTO 12 jajek, 3 �y�ki bu�ki tartej, 75 dag �uskanych orzech�w w�oskich, 1 1/2 szklanki cukru, s�l; do wysmarowania tortownicy: 1 �y�ka t�uszczu; _____do przybrania tortu:______ 20 dag bez, 4 �y�ki rodzynek, 1/2 szklanki brandy_____ _______lub czystej w�dki_______ PONCZ 5 �y�ek zmielonej kawy, 5 �y�ek cukru, 4 �y�ki rumu lub brandy, ________sok z 1 cytryny_______ KREM 35 dag mas�a (mo�e by� ro�linne), 1 szklanka cukru pudru, 2 budynie �mietankowe, 3 �y�ki kakao, 2 szklanki mleka Przygotowa� ciasto: orzechy zemle�. Jajka umy� i oddzieli� ��tka od bia�ek. ��tka utrze� z cukrem na puszyst� mas�. Bia�ka z odrobin� soli ubi� na sztywn� pian� i doda� do ��tek. Wsypa� bu�k� tart�, zmielone orzechy (5-6 �y�ek orzech�w pozostawi� do przybrania tortu) i delikatnie wymiesza�. Tortownic� �rednicy 26 cm wysmarowa� t�uszczem. Ciasto w�o�y� do tortownicy i piec oko�o 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180�C. Zostawi� w piekarniku do ostygni�cia. Przygotowa� poncz: kaw� zala� 2 szklankami wrz�tku i pos�odzi�. Gdy si� zaparzy, przecedzi� przez g�ste sitko, doda� alkohol, sok z cytryny i ostudzi�. Przygotowa� krem: budy� ugotowa� z po�owy mleka podanego w przepisie na opakowaniu i ostudzi�. Mas�o zmiksowa� z cukrem pudrem i budyniem, a nast�pnie podzieli� na dwie cz�ci. Kakao rozpu�ci� w 2-3 �y�kach gor�cej wody i ostudzi�. Do jednej cz�ci kremu doda� kakao i wymiesza�. Rodzynki umy�, sparzy�, namoczy� w alkoholu (najlepiej na ca�y dzie�) i osaczy�. Biszkopt przekroi� na trzy kr��ki. Pierwszy kr��ek mocno nas�czy� ponczem, cienko posmarowa� ciemnym kremem i posypa� rodzynkami. Bezy kr�tko namoczy� w alkoholu (pozosta�ym po moczeniu rodzynek), u�o�y� na rodzynkach i cienko posmarowa� ciemnym kremem. Na warstwie kremu po�o�y� drugi kr��ek ciasta i nas�czy� go ponczem. Na kr��ku tym rozsmarowa� grub� warstw� jasnego kremu i przykry� trzecim biszkoptowym kr��kiem. Biszkopt nas�czy� ponczem. Wierzch tortu posmarowa� reszt� ciemnego kremu, a boki - cz�ci� jasnego. No�em maczanym w zimnej wodzie wyg�adzi� powierzchni� tortu. Z reszty bia�ej masy zrobi� szpryc� przybranie na wierzchu i uzupe�ni� je wedle w�asnego uznania, na przyk�ad owocami z syropu. Boki tortu obsypa� pozostawionymi zmielonymi orzechami lub pokruszonymi bezami. Orzechowo-serowy ? z porzeczkami 13 dag zmielonych orzech�w laskowych, 13 dag mada, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru pudru, 13 dag chudego twarogu, sk�rka otarta z 1 cytryny, 30 dag porzeczek; do przygotowania tortownicy: 1 1/2 �y�ki margaryny, 1 1/2 �y�ki bulki tartej; do przybrania: kilkana�cie orzech�w laskowych POLEWA 1 1/2 �y�ki margaryny, 1 czekolada deserowa (10 dag) Porzeczki umy� i osaczy�. Trzy grona pozostawi� do przybrania, reszt� oberwa� z ga��zek i usun�� szypu�ki. Mas�o zmiksowa� z cukrem pudrem, ��tkami i sk�rk� z cytryny. Twar�g przetrze� przez sito i po��czy� z mas� ��tkow�, dodaj�c na przemian po 1 �y�ce twarogu oraz zmielonych orzech�w. Doda� porzeczki i wymiesza�. Bia�ka ubi� ze szczypt� soli na sztywn� pian� i delikatnie po��czy� z mas�. Tortownic� �rednicy 26 cm wysmarowa� margaryn� i wysypa� bu�k� tart�, w�o�y� mas�, wyr�wna� powierzchni� i piec oko�o 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180�C. Przygotowa� polew�: czekolad� i margaryn� w�o�y� do rondelka. Ron-delek wstawi� do wi�kszego naczynia z wrz�c� wod� i podgrzewa� sk�adniki a� do uzyskania jednolitej masy. Powierzchni� i boki tortu r�wnomiernie pokry� polew�. Przybra� orzechami laskowymi i gronami porzeczek. Makowy CIASTO 40 dag maku, 3/4 szklanki mleka, ? jajek, 25 dag mas�a lub margaryny, 1 1/2 szklanki cukru pudru, 2/3 szklanki bulki tartej, 20 dag migda��w, 5 dag wi�rk�w kokosowych, 1 esencja rumowa, s�l; do przygotowania tortownicy: ________1 �y�ka mas�a,_____...
renatka83