Bananowy tort z winnym kremem.rtf

(8 KB) Pobierz
Bananowy tort z winnym kremem

Bananowy tort z winnym kremem

 

Składniki na 12 porcji:

ciasto:

po 10 łek masła i cukru

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

4 jaja

2/3 szklanki mąki

10 dag zmielonych orzechów laskowych

2 łki proszku do pieczenia

krem:

6 łeczek Żelatyny WINIARY

2 szklanki maślanki bananowej

3 banany

1 i 2/3 szklanki śmietany kremówki

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

5 dag wiórków czekoladowych

do dekoracji:

1/3 szklanki śmietany kremówki

1-2 owoce kiwi

2 łki wiórków z czekolady

 

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 175°C. Teraz przygotuj ciasto. Na początku starannie utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj, aż cukier się rozpuści. Mą wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia, porcjami dodaj do kremu. Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy (o średnicy około 26 cm), delikatnie wyrównaj wierzch. Piecz około 25 minut, a potem wystudź. Przestudzone ciasto wyjmij z formy i połóż na paterze. Wokół placka zapnij specjalną obręcz do tortów albo tortownicy.

 

Banany obierz i pokrój w plastry grubości 1 cm. Ułóż na cieście, zostawiając dookoła wolny brzeg.

 

Przygotuj krem. Namocz żelatynę w bananowej maślance. Następnie maślankę z żelatyną podgrzej, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj resztę maślanki, wymieszaj i chłó przez 30 minut. Teraz ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i razem z wiórkami czekoladowymi dodaj do tężejącej masy. Przygotowany krem wyłóż na ciasto i równo rozsmaruj. Tort wstaw do lodówki na około 3 godziny, potem zdejmij obręcz.

 

Na koniec ubij 100 ml śmietany i wyciskając dekoracyjne rozetki ozdób nią tort. Dodatkowo udekoruj go też plasterkami kiwi i wiórkami czekolady.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin