HISTORIA KONSERWY(1).pdf

(87 KB) Pobierz
HISTORIA KONSERWY - Notatnik
HISTORIA KONSERWY
HISTORIA KONSERWY
Konserwa - potoczne określenie produktu żywnościowego w puszce, słoju lub
plastikowym pojemniku charakteryzującego się wydłużonym okresem przydatności do
spożycia. Trwałość produktów zapewnia proces pasteryzacji oraz szczelność opakowania
chroniąca przed dostępem powietrza i zanieczyszczeń. Do niektórych produktów
dodawane są także chemiczne środki konserwujące np. azotan sodu lub potasu w
przetworach mięsnych.
Produkty konserwowane w puszkach wprowadził francuski browarnik Nicolas Appert, z
Anglikiem, Peterem Durandem. Jego pomysł kupiła firma Donkin, Hall and Gamble. W
1810 założyła ona zakłady puszkujące żywność i od 1831 puszkowaną żywność można
było zakupić w londyńskich sklepach.
Najczęściej spotykanymi rodzajami konserwowej żywności są przetwory
owocowo-warzywne, mięso oraz ryby i owoce morza.
Jak wynaleziono konserwy?
Dziś są prawie przeżytkiem. Mrożonki, produkty głębokiego zamrażania, pakowane
próżniowo – żywność poddana różnym mechanizmom technologicznym wypiera puszki z
białej blachy. Tymczasem w XVIII wieku konserwy stanowiły na swój sposób większą
rewolucję niż nowoczesne techniki.
W tamtym czasie, i to od wieków, jedynymi sposobami konserwowania żywności było
suszenie, solenie, wędzenie, peklowanie, fermentacja, smażenie w tłuszczu lub w cukrze,
kiszenie… Techniki stosunkowo proste, pewne, które jednak mocno zmieniają wygląd i
smak przetwarzanej żywności. Nie mówiąc już o jej wartościach odżywczych.
Nagle wymyślono prosty sposób konserwowania - bez ryzyka i na długo - wielu
podstawowych pokarmów: owoców, warzyw, mięs, ryb. A na dokładkę, wynalazca
konserwy odmówił zachowania swojego sekretu czy nawet jego opatentowania. Ta
procedura, zwana apertyzacją, nosi zresztą nadal imię swojego wynalazcy, Nicolasa
Apperta, który 60 lat przed Louisem Pasteurem odkrył doświadczalnie sterylizację
żywności w wysokiej temperaturze.
Bardzo bystra byłaby wróżka, która pochylając się nad kołyską Nicolasa Apperta 17
listopada 1749 roku w Châlons-sur-Marne, przepowiedziałaby jego niewiarygodne losy,
prowadzące do tego, że stał się w końcu jednym z wybitnych przedstawicieli ludzi epoki
Oświecenia. To dziewiąte dziecko rodziców prowadzących oberżę (pod szyldem „Białego
konia”), szybko nauczyło się od nich podstaw zawodu, a następnie zdecydowało zostać
kucharzem-cukiernikiem.
Po dziesięcioletnim pobycie w Niemczech Nicolas Appert wrócił w przeddzień Rewolucji
Strona 1
HISTORIA KONSERWY
do Francji i w 1784 roku otworzył swój pierwszy sklep, „La Renommée”, pod numerem 47
przy ulicy des Lombards w Paryżu. Czterdziestoletni cukiernik nie pozostawał obojętny na
społeczne wrzenie. Zaciągnął się do gwardii narodowej, został dowódcą sekcji
Lombardów, był obecny przy egzekucji Ludwika XVI. W tym samym czasie jego interes nie
przestawał prosperować. Wszystko mu sprzyjało. Aż do czasów Terroru. Ten niedawny
obywatel Appert, został teraz wtrącony do więzienia. Marniał tam przez trzy miesiące.
Ironia historii i nieoczekiwana konsekwencja Rewolucji – bo prawdopodobnie podczas tej
„przerwy” w jego głowie pojawił się pomysł konserwowania żywności. Po wyjściu z
więzienia porzucił wszelką działalność polityczną i zajął się przeprowadzaniem
doświadczeń. Tak powstała konserwa. Jeszcze nie w puszce.
Nicolas Appert metodami empirycznymi doszedł do wniosku, że aby móc zupełnie
bezpiecznie spożywać konserwowaną żywność, trzeba zastosować dwie następujące po
sobie procedury: z jednej strony – przetworzyć żywność w cieple, a z drugiej – ochronić ją
przed powietrzem. W tamtym czasie jedynymi pojemnikami wytrzymałymi na ciepło były
szklane butelki. Zaczął więc używać butelek po szampanie. Jednak bardzo szybko
przerzucił się na angielskie puszki z białej blachy. Dzisiaj są one z aluminium albo z
cienkiej blachy, ale mogą być ze szkła, plastiku itp.
W 1802 roku Appert założył swoją pierwszą fabrykę konserw przemysłowych w Massy
(departament Essonne). Armia natychmiast zainteresowała się konserwami zarówno dla
oddziałów lądowych, jak i dla wyposażenia marynarki. To już przedpola europejskiego
sukcesu. Jego konserwy – proponował nawet pierwsze gotowe potrawy, jak na przykład
rybę w sosie winnym – objechały cały świat. Dotarły nawet na biegun południowy na
pokładzie szkunera L'Uranie, wyprawy naukowej zorganizowanej dla zbadania
antarktycznej fauny. Odtąd marynarze byli zabezpieczeni przed szkorbutem, który ich
dziesiątkował od czasów pierwszych odkryć, ponieważ apertyzowane produkty zachowują
blisko 60 procent witaminy C.
Zatroskany o podzielenie się swoimi odkryciami z jak największą liczbą ludzi, Appert
wyjawił tajniki swojej procedury w książce zatytułowanej „Sztuka konserwowania przez
wiele lat wszystkich substancji zwierzęcych i roślinnych”. Sześćdziesiąt lat później Louis
Pasteur przedstawił naukową zasadę wpływu ciepła na bakteryjny skład produktów.
Resztę życia Nicolas Appert poświęcił na dalsze doskonalenie swoich metod, dochodząc
do skonstruowania na bazie maszyny wynalezionej przez Denisa Papina, ojca maszyny
parowej, autoklawu – przodka garnka parowego. Pozwalał on na gotowanie w
temperaturze przekraczającej wrzenie wody, dając dzięki temu zarazem większe
bezpieczeństwo i lepszą wydajność.
Nicolas Appert zmarł w nędzy w czerwcu 1841 roku, w wieku 91 lat, a jego ciało zostało
pochowane w zbiorowym grobie. Ponad dwa wieki po jego wynalazku, każdy Francuz
spożywa średnio 50 kg konserw rocznie.
Strona 2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin