Dieta proteinowa na słodko.docx

(1830 KB) Pobierz

Dieta proteinowa na słodko

lody dietetyczne

 

http://i7.photobucket.com/albums/y280/vanillacafe/DSC_0109bb.jpg

Składniki:

250 g sera twarogowego 0% tłuszczu

2 łyżki jogurtu 0% tłuszczu

75 g słodziku w proszku

3 żółtka

2 białka

dowolny aromat (u mnie rumowy).

 

Wykonanie:

Połączyć wszystkie oprócz białek składniki i dokładnie zmiksować (używalam blendera) - na gładką masę bez grudek (trzeba wymieszać naprawdę bardzo dokładnie). Ubić białka i zmieszać z masą. Dodać do maszynki do lodów i zamrozić wg zalecen producenta maszynki.

* jeśli ktoś nie posiada maszynki do lodów - masę można wylać do pucharków i włożyć do zamrażarki, od czasu do czasu przemieszać.

 

 

 

 

warstwowy deser jogurtowy

Składniki:

Jogurt beztłuszczowy (u mnie 4 serki beztłuszczowe Ostrovia 125 g każdy)

kakao beztłuszczowe

cynamon,

imbir w proszku

słodzik

kawa rozpuszczalna

Wykonanie:

każdy serek zmieszać kolejno z cynamonem (plus słodzik do smaku), kawą rozpuszczalną (plus słodzik), imbirem (i słodzikiem), na koniec z kakao i słodzikiem. Przełożyć do pucharka warstwami i schłodzić ponownie w lodówce.

tarta cytrynowa

Składniki:

3 jajka

słodzik

3 ml zimnej wody

1 cytryna

szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka ubić ze słodzikiem. Dodać wodę, sok i startą skórkę z cytryny. Gotować w kąpieli wodnej na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą szpatułką, aż masa zgęstnieje. zdjąć z ognia. Do białek dodać sól i słodzik (wedle uznania) i ubić wszystko na sztywną pianę. Połączyć ubite białka z ciepłą masą. Nałożyć ciasto do formy na tartę o średnicy 28 cm (moim zdaniem może być mniejsza) z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C aż zrumieni się wierzch.

 

bezy czekoladowe

Składniki:

3 białka

6 łyżek stołowych słodziku w proszku

2 łyżeczki kakao "Van Houten" (lub inne beztłuszczowe kakao)

2 łyżeczki mocnej kawy

ja dodałam jeszcze cynamon i imbir w proszku

Wykonanie:

Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodawać słodzik w proszku zmieszany z kakao, a następnie kawę. Ubijać kolejne 30 sekund. Na blasze do pieczenia uformować bezy. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150 st C. Piec ok 15-20 minut.

 

 

 

 

herbatniki

Składniki:

2 jajka

pół łyżeczki słodziku w płynie

20 kropli aromatu waniliowego bez tłuszczu

1 łyżka otrąb pszennych

2 łyżki otrąb owsianych

Wykonanie:

Wymieszać w naczyniu żółtka, słodzik, aromat waniliowy i otręby. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do pozostałych składników. Rzadkie ciasto wlać do płaskiej formy. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

 

 

 

 

 

ciasto z twarożku

 

Składniki:

125 g beztłuszczowego twarożku

25 g maizeny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

starta skórka z 1 cytryny

pół łyżeczki słodziku (jak dla mnie za mało zdecydowanie ;-))

2 żółtka

4 białka

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem białek. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z kremem z żółtek i twarożku. Wlać masę do formy do pieczenia i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st C. Podawać na zimno.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin