Zupa koperkowa.docx

(45 KB) Pobierz

Zupa koperkowa

 

Składniki:

1 pęczek koperku
2 średnie ziemniaczki (ok. 20 dag)
1 cebula
1 łyżka masła
ok. ½ litra rosołu
liść laurowy
4 łyżki śmietany 12%
sól
przyprawa w płynie Maggi

Sposób wykonania:

Koperek opłukać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Ugotować osobno. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Do rosołu dodać liść laurowy i chwilkę pogotować. Do ½ szklanki wody dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się rosołu. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Następnie do zupy dodać pokrojony koperek i ugotowane wcześniej ziemniaki. Wymieszać i przyprawić do smaku.

Składniki wystarczą na 2 porcje.

 

Chłodnik z awokado



Bierzemy litr jogurtu naturalnego, 2 dojrzałe owoce awokado, 2-3 dojrzałe pomidory, 2 owoce kiwi, ogórek, 3-4 łodygi selera naciowego (może być mniej, ja daję 1), małą cebulę, pęczek natki pietruszki, łyżkę maggi w płynie(jak któs lubi), biały pieprz, sól

Awokado należy obrać, przekroić, wyjąć pestkę. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do schłodzonego jogurtu. Dodać pomidory, obrane ze skóry (zalej wrzątkiem, poczekaj chwile i nakłuj - skórka sama odejdzie) i pokrojone na ósemki, oraz maggi, wszystko zmiksować. Obrane kiwi i ogórek trzeba pokroić w ćwierć plasterki, cebulę - w drobną kosteczkę. Z selera ściągnąć włókna, łodygi drobno pokroić, a natkę posiekać. Rozdrobnione produkty wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Się zajadać wyśmienite! a jedna porcja to jeno 74 kcal.
 

 

Barszcz rybny


50 dag rybich łbów
3 łyżki oleju
pół szklanki śmietany
łyżka pasty pomidorowej
2 cebule
2 kiszone czerwone buraczki
marchew
pietruszka
seler
por
pęczek zielonego kopru
sól

Z rybich łbów usunąć skrzela i oczy, zalać wodą (1,5 I), dodać obraną i umytą włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu 30-45 min. Wywar przecedzić, jarzyny zużyć do innych celów. Kwaszone buraczki zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i zagotować w wywarze. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć startą na tarce surową marchew i posiekaną cebulę, dodać do barszczu, osolić do smaku, przyprawić pastą pomidorową i śmietaną, wsypać posiekany koper. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

 

Krem z pomidorów

 

 

Składniki

3 średnie pomidory,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
kilka listków świeżej bazylii,
1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru

Sposób przygotowania

Zeszklić cebulę, pokrojoną w kostkę, dodać obrane ze skórki, pozbawione pestek i pokrojone
w kostkę pomidory, czosnek, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wymieszać, dodać ok. 2 szklanki wody i gotować przez 20 minut. Następnie zupę zmiksować kilka sekund. Ponownie zupę podgrzać na małym ogniu. Dodać jogurt naturalny.

 

Chłodnik rybny z czarną rzodkwią


1 kg gotowanej lub smażonej ryby
1,5 I kwasu kminkowego lub brzozowego (zob. następne przepisy)
50 dag czarnej rzodkwi
pół szklanki śmietany
koper zielony
sól

Czarną rzodkiew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Miskę z utartą rzodkwią przykryć i kilka razy potrząsnąć, aż stanie się miękka i przeźroczysta. Gotowaną lub smażoną rybę pokrajać na drobne kawałki, włożyć do wazy, dodać rzodkiew, zalać kwasem kminkowym wymieszanym ze śmietaną i posypać posiekanym zielonym koperkiem. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami, suto posypanymi koperkiem.

 

 

 

Zupa z białej fasoli (soczewicy)

 

Składniki:
- 200g wędzonych żeberek,
- 100g wędzonego boczku,
- włoszczyzna,
- 1 cebula,
- 1 puszka białej fasoli,
- ½ kg ziemniaków,
- sól, pieprz, majeranek,
- 2-3 ziarnka pieprzu,
- natka pietruszki (opcjonalnie).

Jak przyrządzić?
1) Nastawiamy smak, czyli żeberka w garnku zimnej wody (2-3 l.). Dodajemy włoszczyznę i gotujemy do czasu, gdy włoszczyzna zmięknie. Wyjmujemy ją z garnka.

2) Obieramy ziemniaki i kroimy je dość drobno. Wrzucamy do gotującego się wywaru. Dokładamy liść laurowy i pieprz w ziarnkach. Solimy do smaku.

3) Gdy ziemniaki staną się niemal miękkie, dodajemy osączoną na sicie fasolkę. Dokładamy pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy krótką chwilę razem. Dorzucamy majeranek. Zupę zostawiamy „mrugającą”na ogniu.

4) Na patelnię kładziemy pokrojony boczek. Gdy się przyrumieni, dodajemy skrojoną cebulę i smażymy na złoto. Dodajemy do zupy. Mieszamy całość i… wydajemy.

Jak podawać?
Zaraz po ugotowaniu. Bardzo gorącą.

 

Chłodnik litewski

Składniki:
1 pęczek botwinki, 1 średni burak, 1 świeży ogórek, 1 pęczek koperku, 2-3 łyżki octu lub 1/2 cytryny, 1 śmietana, kostka rosołowa

Jak przyrządzić?
Ugotować wywar z buraka i botwiny (bez mięsa), doprawić cytryną lub octem i ostudzić. Potem dodać śmietanę, koperek i pokrojony w kostkę ogórek i wstawić do lodówki. Następnie ugotować ziemniaki. Na drobinie tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę do słomianego koloru i polać ziemniaki.

Jak podawać?
W misie ziemniaczki, gdzie każdy sięga własną łyżką i na talerzu chłodnik...

Uwagi:
Smacznego :) Zimny chłodnik plus gorące ziemniaczki z okrasą z cebulki - palce lizać.

 

 

 

Grzybowa z czosnkiem (II)

 

Składniki:
1 włoszczyzna, suszone grzyby w ilości do woli (im więcej, tym zupa szlachetniejsza), czosnek 3-7 ząbków, mąka, śmietana 18%, sos sojowy, przyprawy: sól, pieprz zielony, lubczyk lub pietruszka, może być pieprz ziołowy, olej

Jak przyrządzić?
Włoszczyznę pokroić w paseczki i gotować. Wcześniej zaparzone we wrzątku suszone grzyby ugotować. Można je pokroić w drobne kawałki, ale to nie jest konieczne, w zależności od ilości użytej do zupy. Wlać ugotowane grzybki do wywaru z włoszczyzny. Wlać 2 łyżki oleju. Dodać czosnek, połowę porcji pokroić w plastry, a resztę ugnieść z solą. Zagęścić zupę śmietaną z mąką. Zagotować. Dodać sos sojowy, przyprawy.

Jak podawać?
Proszę mi wierzyć, że wcale nie trzeba używać ani porcji rosołowej, ani kostki rosołowej do ugotowania takiej czy innej zupy. Bez użycia tych składników zupy również wychodzą wyśmienite, ale co ważniejsze - zdrowsze! Możecie nie martwić się o kalorie i cholesterol. Smacznego! :))

Uwagi:
Moim zdaniem do tej wersji zupy trzeba użyć dużo więcej czosnku niż do wersji I (patrz również w Czarnej Oliwce).

 

Grzybowa z czosnkiem (I)

 

Składniki:
1 opak. mrożonki Hortex "Zupa grzybowa" (bo są tam prawdziwe podgrzybki!), pieczarki świeże 5-6 sztuk, jeśli mrożone, to pół opakowania, czosnek wg uznania, lecz nie mniej niż 3 ząbki, mąka, sos sojowy jasny, sól, pieprz, śmietana (opcjonalnie), natka pietruszki lub lubczyk

Jak przyrządzić?
Zrobić wywar z mrożonki. W czasie gdy się gotuje wywar, przesmażamy pokrojone w plastry pieczarki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki trzeba smażyć tak długo, żeby się zarumieniły. Wtedy obsypujemy je mąką, dość grubo, żeby się wszystkie kawałeczki obtoczyły. I jeszcze smażymy do zarumienienia. Jak pieczarki będą gotowe, wlać na patelnię parę chochli wywaru z warzyw. Niech się trochę podsmaży, nie będzie wtedy grudek z mąki. I całość wlać do zupy. Zagotować. W międzyczasie można dodać utarty z solą czosnek. Doprawić całość do smaku wg uznania. Ale radzę nie fantazjować z przyprawami - w tym wypadku najprostsze są najlepsze. Można zabielić śmietaną. Ja obowiązkowo dodaję sos sojowy. Albo jeszcze do smażących się pieczarek, albo od razu do gotowej zupy.

Jak podawać?
Aha, można podawać z chlebem z masłem albo grzankami. Świetne jest właśnie połączenie tej zupy z grzankami czosnkowymi.

Uwagi:
Gwarantuję, że zupa wam posmakuje. Kiedy pierwszy raz spróbowałam jej u mojej teściowej (której przepis bardziej przypomina wersję II), nie mogłam się nadziwić, że do tej pory nie wpadłam na takie połączenie smaków. To jak Jaś i Małgosia, jak czarne i białe, jak gin z tonikiem... Po prostu uświadomiłam sobie, że tak oczywistej rzeczy jeszcze nie znałam... Czosnku proponuję dawać dużo, żeby było czuć jego aromat.

 

hiszpańska zupa pomidorowo-cebulowa

Składniki:
2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów lub 2 duże rozdrobnione, kostka rosołowa, chili, sucha bułka lub bagietka, olej lub oliwa

Jak przyrządzić?
Cebulę zeszklić, dodać czosnek. Poddusić z 1 l wody. Dodać pomidory. Gotować, aż pomidory przestaną smakować surowo. Dodać kostkę i chili. Tuż przed podawaniem wrzucić pokrojoną na większe kawałki bagietkę.

Potrzebne przybory:
Zwykłe kuchenne: garnek, otwieracz do puszek

Jak podawać?
Podawać w bulionówkach lub małych miseczkach.

Uwagi:
Ilość składników dodawać wedle upodobań. Bardzo rozgrzewająca. Wodę dodawać wg upodobań, lepiej na początek mniej, zawsze można dolać.


Czas przygotowania:
Dla początkujących lub zapracowanych.

 

Arrabbiata

Składniki:
30 dag makaronu,
45 dag dojrzałych pomidorów (lub 40 dag pomidorów z puszki),
10 dag boczku wędzonego,
1 ostra papryczka chili,
2 łyżki tartego parmezanu,
1 ząbek czosnku,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
sól.

Jak przyrządzić?
Pomidory myjemy, parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

Boczek kroimy w drobne kawałki i podsmażamy. Odstawiamy go na chwilę.

Tymczasem oliwę podgrzewamy na patelni, rumienimy na niej pokrojony drobno czosnek przez kilka sekund, następnie dodajemy pomidory.

Papryczkę drobno kroimy i wrzucamy do pomidorów. Dodajemy boczek, solimy.

Dusimy wszystko pod przykryciem przez czas potrzebny do ugotowania makaronu. Może to być spaghetti lub penne, ważne, żeby odlać makaron w odpowiedniej chwili. Potrawa jest smaczna tylko, gdy makaron będzie półtwardy (al dente).

Im dłużej będziemy dusić sos, tym ostrzejszy nam wyjdzie.

Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem. Arrabbiatę podajemy bardzo gorącą.

 

Meksykańska zupa z fasolą

 

Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa,
2 cebule,
puszka fasoli (białej lub czerwonej),
puszka pomidorów,
puszka kukurydzy,
papryka, sól, pieprz, chili, można dodać kolendry.

Jak przyrządzić?
Do garnka na odrobinę oleju wrzucić mięso. Pokroić cebulę w ćwierć krążki, dodać do mięsa, razem dusić aż mięso rozpadnie się na małe kawałeczki, w międzyczasie posolić. Fasolę odcedzamy z wody i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy do mięsa, dolewamy odrobinę wody. Po chwili dorzucamy pomidory, pokrojoną paprykę, kukurydzę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chili, gdy ktoś lubi kolendrą.

Potrzebne przybory:
Garnek, deska do krojenia, mikser, nóż.

Jak podawać?
Na gorąco i na ostro :))

C:\Users\Marcin\Desktop\ania\przepisy kulinarne\obiekt_int.php minesoten_pliki\n_przepis_kulinarny.gif

 

Minestrone (włoska zupa)
 

 

Porcje: 5 porcji  Koszt: 10 zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min. Kaloryczność:

 

 

 

 

Składniki:
- 1/4 białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 1 pomidor,
- 1 cebula,
- oregano,
- bazylia,
- koncentrat pomidorowy,
- 1,5 litra rosołu z kostki,
- makaron nitki (kawałki drobne),
- starty parmezan.

Jak przyrządzić?
Kroimy cebule i podsmażamy, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę kolejno pokrojone ziemniaki, marchew, pomidora, przyprawiamy oregano, bazylie, sól, pieprz i dusimy przez 15min.
Dodajemy do gotującego sie rosołu, następnie wlewamy koncentrat pomidorowy, wrzucamy pokruszony makaron.
Gotujemy przez ok 15min.
Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Uwagi:
Zupa jest bardzo sycąca, można wkroić pokrojone w kostkę ziemniaki, z powodzeniem może robić za samodzielne danie. Przepis wysłuchałam u prawdziwego Meksykanina. :)

 

 

Pomidorowa salsa
 

 

Porcje:   Koszt: zł  Trudność: prosty  Czas: 20 min. Kaloryczność:

 

C:\Users\Marcin\Desktop\ania\przepisy kulinarne\obiekt_int.php pomidorowa_pliki\wyslij.gif  C:\Users\Marcin\Desktop\ania\przepisy kulinarne\obiekt_int.php pomidorowa_pliki\do_druku.gif

 

 

Składniki:
puszka krojonych pomidorów (najlepiej obranych ze skórki), puszka czerwonej fasoli, kiełbasa, cebula, kostka rosołowa, szczypta ziół prowansalskich, mnóstwo czerwonej ostrej papryki, listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego oraz słoiczek Chio Salsa (dip do chipsów) - najlepiej "hot", najostrzejsza

Jak przyrządzić?
Do wywaru (warzywny lub z kostki rosołowej), dodajemy puszkę pomidorów i fasoli, liść laurowy, ziele angielskie. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę i zeszliwiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (zwyczajna, śląska, podlaska - jak kto lubi), po podpieczeniu dodajemy mnóstwo czerwonej, ostrej papryki w proszku. Gotowe, podsmażone składniki dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec do smaku dodajemy kilka łyżek Chio Hot Salsa. Do zupy na końcu można dodać kwaśnej śmietany (wymieszanej z odrobiną mąki, tak aby nie powstały grudki). Pomidorowa salsa jest frywolną fantazją na temat węgierskiej zupy, ma być ostra, pikantna, paprykowa oraz gęsta.

Uwagi:
Zupę można serwować z kartofelkami, my jednak lubimy z pajdą razowego chleba z masłem, posypanego startym żółtym serem i przybranego listkiem świeżej bazylii. Smacznego!

 

Pomidorowa Studencka
 

 

Porcje: 4  Koszt: 2 zł  Trudność: prosty  Czas: 10 min. Kaloryczność: niska

 

 

 

 

Składniki:
koncentrat pomidorowy (mały),
kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna),
makaron (na oko),
woda (2 litry),
śmietana (łyżka).

Jak przyrządzić?
W czajniku zagotować 2 litry wody. W międzyczasie do garnka wsypać makaron i kostkę rosołową. Zalać wrzątkiem, przełożyć na kuchenkę, gotować mieszając od czasu czasu aż makaron zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy i łyżkę śmietany. Gotować przez chwilę.

Potrzebne przybory:
Czajnik elektryczny.

Jak podawać?
w talerzach, miskach, kubkach, bezpośrednio z garnka.

Uwagi:
To studencka zupa jest!


Czas przygotowania:
Wersja 'burżujska': z marchewką i pietruszką. Wtedy gotowanie zacząć od zimnej wody z marchewką (bez makaronu), aż marchewka zmięknie. Pietruszkę dodać pod koniec.

 

Zupa węgierska
 

 

Porcje: 4-5  Koszt: 6 zł  Trudność: prosty  Czas: 50 min....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin