Rodzynki, jako suszone winogrona wydają wina nie ustępujące jakością winom gronowym. Stanowią znakomity i wdzięczny materiał na wina domowe. Jeden kilogram rodzynek zawiera około pół kilograma cukru i nie można o tym zapomnieć przy ustalaniu składu nastawu.Rodzynki przed użyciem należy przepłukać, posiekać, zalać 1/3 przepisanej wody (wrzącej) i po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdży / jeśli nie mamy drożdży, to zalewamy rodzynki wodą letnią i korzystamy z drożdży żyjących na skórce rodzynek / i po 1 dniu przecedzić. Na wytłoczyny znowu nalać 1/3 wody tym razem koniecznie letniej, po dniu przecedzić, i nalać na miazgę ostatnią część letniej wody. Po dniu przecedzić i w uzyskanej wodzie rozpuścić przepisaną ilość cukru. Dodać kwasku cytrynowego i fermentować.
Przepis na 10 litrów wina:
wino 9% - 10%
wino 16%
wino 17% - 18%
1kg rodzynek
1,5kg rodzynek
2kg rodzynek
9l wody
8,5l wody
8l wody
1kg cukru
2kg cukru
20g kwasku cytrynowego
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
adamkowalski7