WINO RODZYNKOWE.doc

(22 KB) Pobierz

Wino Rodzynkowe

 

Przepis nr. 01

 

Rodzynki, jako suszone winogrona wydają wina nie ustępujące jakością winom gronowym. Stanowią znakomity i wdzięczny materiał na wina domowe. Jeden kilogram rodzynek zawiera około pół kilograma cukru i nie można o tym zapomnieć przy ustalaniu składu nastawu.
Rodzynki przed użyciem należy przepłukać, posiekać, zalać 1/3 przepisanej wody (wrzącej) i po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdży / jeśli nie mamy drożdży, to zalewamy rodzynki wodą letnią i korzystamy z drożdży żyjących na skórce rodzynek / i po 1 dniu przecedzić. Na wytłoczyny znowu nalać 1/3 wody tym razem koniecznie letniej, po dniu przecedzić, i nalać na miazgę ostatnią część letniej wody. Po dniu przecedzić i w uzyskanej wodzie rozpuścić przepisaną ilość cukru. Dodać kwasku cytrynowego i fermentować.

Przepis na 10 litrów wina:

 

wino 9% - 10%

wino 16%

wino 17% - 18%

1kg rodzynek

1,5kg rodzynek

2kg rodzynek

9l wody

8,5l wody

8l wody

1kg cukru

2kg cukru

2kg cukru

20g kwasku cytrynowego

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin