KUCHNIA.doc

(158 KB) Pobierz
KUCHNIA

KUCHNIA

127 przepisów

tradycyjne potrawy

rodzimej kuchni

Numer specjalny KUCHNI - magazynu dla smakoszy

w kioskach już z końcem marca

Pyszne dania z kurczaka

Skrzydełka z rusztu  Щ 1 kg skrzydełek kurczaka,

4-6 ząbków czosnku,

1 płaska łyżeczka łagodnej

papryki lub przyprawy

do mięs z grilla, sól______

Skrzydełka opłukać i osaczyć. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą.

 

Skrzydełka natrzeć czosnkiem, posypać papryką lub przyprawą do mięs z grilla. Pozostawić pod przykryciem około 30 min. Tak przygotowane skrzydełka upiec na ruszcie w piekarniku (około 30 min) nagrzanym do temperatury 190°C.

(6-8 porcji)

HBP

m

^m

jr;

--, .

iw

Ш

•m&i

Яр.-

9771508877012

Kurczak pieczony na butelce

Taki sposób przyrządzenia kurczaka ma tę zaletę, że tuszka piecze się równomiernie i nie nasiąka wytapiającym się tłuszczem, gdyż spływa on do naczynia, w którym stoi butelka.

Kurczak nadziewany  Щ wątróbką

______1 kurczak (1,5 kg),______

5 dag masła, sól, pieprz

NADZIENIE

3 wątróbki drobiowe (15 dag),

3 dag masła lub 3 łyżki oliwy,

1 jajko, 20 dag pieczarek,

10 dag czerstwej bujd, 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki koniaku lub brandy, sól, pieprz Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić. Wątróbki umyć i posiekać. Pieczarki i wątróbki smażyć na tłuszczu 5 min,

oprószyć solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wlać koniak. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać jajko, bułkę i starannie wymieszać.

Kurczaka umyć, osaczyć, napełnić nadzieniem i spiąć szpilkami kuchennymi lub zaszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać roztopionym masłem i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Po upieczeniu zostawić kurczaka na 10 min w wygaszonym piekarniku. Przed podaniem pokroić na porcje.

Podawać z frytkami i surówką.

(6-8 porcji)

.^   \\

Kurczak nadziewany  Й poziomkami

1 kurczak (1,3 kg), 2 łyżki

margaryny, 1/2 szklanki soku

pomarańczowego, 1 łyżeczka

miodu, 2 łyżki winiaku, 1 łyżka

mąki pszennej, sól, pieprz

NADZIENIE

3/4 szklanki poziomek

lub drobno pokrojonych

truskawek, 1 kajzerka (8 dag),

1/2 szklanki mleka, 2 jajka,

______2 łyżki margaryny,______

po 2 łyżki rodzynek i płatków

________migdałowych,________

szczypta utłuczonych goździków,

1 łyżka bulki tartej,______

sól, pieprz_________

kurczaka zawiera snoro tiusz-

i delikatnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać bułkę tartą.

Kurczaka napełnić nadzieniem, zaszyć białą bawełnianą nicią, ułożyć w brytfannie, podłożyć margarynę i piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180CC. W czasie pieczenia tuszkę polewać margaryną, skrapiać wodą, a następnie powstałym sosem.

Sok pomarańczowy wymieszać z miodem, winiakiem oraz mąką, na 5 min przed końcem pieczenia połączyć z wytworzonym sosem i polać kurczaka.

Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami oraz sałatą. Sos podać w sosjerce.

(6 porcji)

Mię:

czu, który znajduje się w skórze i pod skórą. Osoby unikające tłuszczu powinny usunąć skórę przed przyrządzeniem potrawy (np. filetów smażonych) lub po przyrządzeniu (np. po upieczeniu kurczaka).

i          Kurczaka oczyścić, opłukać, osu-

i     szyć, w środku i na wierzchu natrzeć

I     solą, pieprzem i pozostawić na 1 godz. i          Przygotować nadzienie: poziom-

i     ki i rodzynki umyć, a następnie osą-

i     czyć. Kajzerkę namoczyć w mleku

i     i lekko odcisnąć. Margarynę zmikso-

I     wać z żółtkami, dodać bułkę, płatki

i     migdałowe, rodzynki, goździki, sól

i     oraz pieprz i dokładnie wymieszać,

i     Ostrożnie połączyć z poziomkami.

I     Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną

I     pianę, porcjami dodawać do masy

Kurczak nadziewany jabłkami i rodzynkami

1 kurczak (1,5 kg), sól, pieprz

NADZIENIE

30 dag jabłek, 10 dag rodzynek,

10 dag masła, 2 żółtka,

szczypta gałki muszkatołowej,

__________sól, pieprz__________

Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Następnie natrzeć solą oraz pieprzem na wierzchu i w środku.

Przygotować nadzienie: jabłka umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rodzynki umyć i osaczyć. Na patelni roztopić połowę masła, dodać jabłka i rodzynki, chwilę smażyć, wymieszać z żółtkami, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Kurczaka wypełnić nadzieniem, spiąć szpilkami kuchennymi, ułożyć w brytfannie, polać pozostałym roztopionym masłem i piec 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu podzielić na porcje (razem z nadzieniem).

Podawać z frytkami i surówką sezonową.

(6-8 porcji)

Kurczak nadziewany  Щ gruszkami

_______1 kurczak (1 kg),_______

3 łyżki masła, sól, pieprz

NADZIENIE

______3 gruszki (50 dag),______

5 dag rodzynek,_______

______1 łyżka posiekanych

__________migdałów,__________

po 1 łyżeczce suszonych ziół: majeranku i tymianku, sól Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą.

Przygotować nadzienie: rodzynki umyć i osuszyć. Gruszki umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne oraz włókna łączące je z ogonkami. Miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z rodzynkami, migdałami, majerankiem, tymiankiem i lekko posolić.

Tuszkę wypełnić nadzieniem i zaszyć białą bawełnianą nicią. Do brytfanny włożyć 11/2 łyżki masła, następnie ułożyć w niej kurczaka i posmarować resztą masła. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą.

(4 porcje)

Kurczak glazurowany

______2 kurczaki (3 kg),______

4 pomarańcze (80 dag),

_______7 łyżek masła,_______

________3 łyżki imbiru_______

_________z syropu,__________

2 cebule (20 dag), 2 łyżeczki soli selerowej,

_____1/4 łyżeczki imbiru

mielonego, 2 łyżki soku

_____z cytryny, pieprz;______

_______do przybrania:_______

kilka gałązek natki pietruszki

GLAZURA _______4 łyżki miodu,________

3 łyżki imbiru z syropu, 1/4 łyżeczki imbiru mielonego^

Kurczaki umyć i osaczyć. Cebule obrać, drobno posiekać i włożyć do miseczki. Do posiekanej cebuli dodać sól selerową, pieprz, mielony imbir oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą natrzeć kurczaki, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godz. Następnie polać je 4 łyżkami roztopionego masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 50 min.

Mięso kurczaka ma różny kolor i smak w zależności od tego, z której części tuszki pochodzi. Na piersi jest białe, suche i włókniste, a na udkach nieco ciemniejsze, bardziej soczyste i delikatne.

i          Przygotować glazurę: na patel-

j     nię włożyć miód, drobno pokrojony

I     imbir z syropu oraz imbir mielony

i     i podgrzać na małym ogniu.

І          Glazurę wylać na kurczaki i pę-

!     dzelkiem rozprowadzić na całej ich

:     powierzchni. Kurczaki ponownie

I     wstawić do piekarnika i piec około

i     10 min. Przed podaniem podzielić

;     mięso na porcje.

i          Pomarańcze obrać, oczyścić z bia-

;     łych włókien i pokroić w plastry.

i     Następnie krótko obsmażyć na po-

I     zostałym maśle razem z rozdrobnio-

:     nym imbirem z syropu.

;          Porcje mięsa ułożyć na półmi-

i     sku, obłożyć pomarańczami z imbi-

j     rem i przybrać natką pietruszki.

I          Podawać z ryżem ugotowanym

І     na sypko.

|          (10-12 porcji)

Piersi kurczaka z grilla 1Ш* 1,5 kg piersi kurczaka,

1/2 szklanki sosu sojowego,

______2-3 ząbki czosnku,

3 łyżeczki oleju, 4 łyżki białego

______wytrawnego wina,______

1/2 szklanki soku z pomarańczy,

1 1/2 łyżki soku z cytryny,

_____cienko ścięta skórka_____

z 1 pomarańczy i 1/2 cytryny; ______do smażenia: oliwa

Czosnek obrać i zmiażdżyć. W małym szklanym pojemniku wymieszać sos sojowy, czosnek, olej, wino, sok oraz skórkę z cytrusów i odstawić.

Piersi kurczaka umyć, osaczyć, oczyścić z tłuszczu i błon, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć jedną warstwą w szklanej lub ceramicznej misce. Mięso zalać marynatą, naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Następnie mięso wyjąć i osaczyć, a marynatę przecedzić i zachować. Piersi kurczaka piec na grillu posmarowanym oliwą, na średnim ogniu.

Na matym ogniu gotować marynatę, aż połowa płynu odparuje. Jeśli trzeba, sos przyprawić sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Kurczaka podawać z sosem i sałatką jarzynową.

(6-8 porcji)

Kurczak pieczony z ziołami

1 kurczak (1,5 kg),______

2 łyżki mieszanych ziół:

tymianku, oregano, mielonego

kminku i pieprzu ziołowego,

2 łyżeczki płynnej

przyprawy do zup, sól

 

10

Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Natrzeć ziołami i solą. Odstawić do lodówki na 3 godz. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, skropić przyprawą do zup, podlać 4-5 łyżkami wody i piec po 30 min z każdej strony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200CC.

Podawać z ziemniakami.

(6-8 porcji)

Kurczak pieczony z warzywami

1 kurczak (1,5 kg),

5 dag masła,

po 10 dag marchewki,

pietruszki, selera, cebuli,

_______groszku z puszki_______

i papryki konserwowej,

_______10 dag keczupu,_______

_________2 łyżki oliwy,_________

1/2 łyżeczki łagodnej

_______przyprawy curry,_______

__________sól, pieprz__________

Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Natrzeć solą oraz przyprawami i odstawić na 2 godz. do lodówki.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę - w paseczki. Wszystkie jarzyny podsmażyć (5 min) na rozgrzanej oliwie. Kurczaka ułożyć w brytfannie, polać roztopionym masłem, obłożyć warzywami i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Pod koniec pieczenia polać keczupem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

(6-8 porcji)

Kurczak miętowy  Щ 1 kurczak (1,5 kg), 4 łyżki oleju,

1 pęczek świeżej mięty____

lub 2 łyżki suszonej, sól, pieprz

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie włożyć do formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.

Połowę mięty włożyć do środka tuszki, a pozostałą ułożyć na wierzchu. Kurczaka polać olejem i zawinąć w folię. Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, a następnie odsłonić folię, polać mięso sosem od pieczenia i zrumienić. Przed podaniem usunąć miętę i podzielić kurczaka na porcje.

(6 porcji)

ł Jl /

&

m

ш

Kurczak w kasztanach

80 dag obranych kasztanów (maronów), 1/2 upieczonego

_____kurczaka (70 dag),______

3 łyżki margaryny lub masła,

________3/4 szklanki________

śmietanki 18-procentowej,

3 jajka, po 5 dag rodzynek

i pokrojonych w paski migdałów,

6-8 całych migdałów,

_____1 kieliszek białego______

______wytrawnego wina______

lub porto (100 ml),

_______2 długie, proste_______

marchewki (15 dag),

______2 łyżeczki miodu,______

_____1 łyżka bułki tartej______

lub zmielonych sucharków,

3 utłuczone goździki,

po szczypcie startej gałki

_______muszkatołowej,_______

pieprzu i cukru, sól;_____

do przygotowania formy:

1 łyżka margaryny,_____

______1 łyżka bułki tartej______

Rodzynki umyć, osaczyć, zalać winem i odstawić na 1 godz. Z kurczaka wyjąć kości, mięso pokroić na niewielkie kawałki. Obrane kasztany udusić w małej ilości wody, od-cedzić, zmiksować lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać 2 łyżki miękkiej margaryny, śmietankę, żółtka, przyprawy, pokrojone w paski migdały, odcedzone rodzynki oraz kawałki kurczaka i starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą.

Formę do zapiekania wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć masę, wyrównać powierzchnię, posypać bułką tartą i skropić pozostałą roztopioną margaryną. Zapiekać około 30 min, do zrumienienia powierzchni, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Całe migdały sparzyć i obrać. Marchewki obrać, umyć, ugotować w całości w posolonej wodzie, osaczyć i gorące pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Natychmiast zwijać je w niewielkie rożki, wypełniać odrobiną miodu oraz migdałem i układać na zrumienionej potrawie, wyjętej z piekarnika.

Podawać z bagietką i białym wytrawnym winem.

(4 porcje)

Kurczak ІЩ= po normandzku

1 kurczak (1,2 kg),

5 kwaśnych jabłek (80 dag),

______2 łyżki margaryny,______

1/2 szklanki bulionu z kostki,

3 łyżki posiekanych orzechów

laskowych, 1 1/2 łyżeczki mąki

ziemniaczanej, 1 łyżeczka cukru,

_______sól, biały pieprz_______

Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem, ułożyć w brytfannie, podłożyć margarynę i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczonego kurczaka wyjąć i przechować w cieple.

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ósemki, włożyć do sosu wytworzonego podczas pieczenia i posypać cukrem. Dodać orzechy oraz bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Sos zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej oraz wody i zagotować. Kurczaka pokroić na porcje i polać uduszonymi jabłkami.

Podawać z grzankami lub tostami.

(4 porcje)

Kurczak „Verdi"

______1 kurczak (1,2 kg),______

_______1 szklanka ryżu,_______

_______50 dag pieczarek,_______

30 dag wątróbek drobiowych,

______1 szklanka białego______

wytrawnego wina, 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz Kurczaka umyć, osaczyć, posypać solą oraz pieprzem i upiec

na rumiano. Ryż ugotować na sypko. Grzyby obrać, opłukać, osaczyć, pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach masła z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wątróbki umyć, osaczyć, obtoczyć w mące i usmażyć na pozostałej oliwie z dodatkiem 1 łyżki masła.

Przestudzonego kurczaka pokroić na porcje (najlepiej nożycami do drobiu), włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć ryżem, grzybami oraz wątróbkami i podlać winem. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła i zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

(4-6 porcji)

Kurczak w sosie z oliwek

60 dag piersi kurczaka, _______3 łyżki masła, sól_______

SOS 2 łyżki drobno posiekanych oliwek, 3 łyżki startego sera edamskiego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka śmietany 18-procentowej, sól, biały pieprz Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 8 kawałków, oprószyć solą i każdy kawałek obsmażyć z obu stron na maśle. Przygotować sos: oliwki włożyć na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa, oprószyć mąką i zrumienić, a następnie polać śmietaną, posypać pieprzem i solą, chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Garnek z sosem zdjąć z ognia, wsypać ser i wymieszać.

Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem i zapiekać 15 min, pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.

Kurczak  I®3 po normandzku 1 kurczak (1,2 kg),

5 kwaśnych jabłek (80 dag),

______2 łyżki margaryny,______

1/2 szklanki bulionu z kostki,

3 łyżki posiekanych orzechów

laskowych, 1 1/2 łyżeczki mąki

ziemniaczanej, 1 łyżeczka cukru,

________sól, biały pieprz_______

Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem, ułożyć w brytfannie, podłożyć margarynę i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczonego kurczaka wyjąć i przechować w cieple.

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ósemki, włożyć do sosu wytworzonego podczas pieczenia i posypać cukrem. Dodać orzechy oraz bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Sos zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej oraz wody i zagotować. Kurczaka pokroić na porcje i polać uduszonymi jabłkami.

Podawać z grzankami lub tostami.

(4 porcje)

Kurczak „Verdi"

______1 kurczak (1,2 kg),______

_______1 szklanka ryżu,_______

_______50 dag pieczarek,_______

30 dag wątróbek drobiowych,

______1 szklanka białego______

wytrawnego wina, 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz Kurczaka umyć, osaczyć, posypać solą oraz pieprzem i upiec

na rumiano. Ryż ugotować na sypko. Grzyby obrać, opłukać, osaczyć, pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach masła z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wątróbki umyć, osaczyć, obtoczyć w mące i usmażyć na pozostałej oliwie z dodatkiem 1 łyżki masła.

Przestudzonego kurczaka pokroić na porcje (najlepiej nożycami do drobiu), włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć ryżem, grzybami oraz wątróbkami i podlać winem. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła i zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.

(4-6 porcji)

Kurczak w sosie z oliwek

60 dag piersi kurczaka, _______3 łyżki masła, sól_______

SOS 2 łyżki drobno posiekanych oliwek, 3 łyżki startego sera edamskiego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka śmietany 18-procentowej, sól, biały pieprz Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 8 kawałków, oprószyć solą i każdy kawałek obsmażyć z obu stron na maśle. Przygotować sos: oliwki włożyć na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa, oprószyć mąką i zrumienić, a następnie polać śmietaną, posypać pieprzem i solą, chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Garnek z sosem zdjąć z ognia, wsypać ser i wymieszać.

Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem i zapiekać 15 min, pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.

ннв

хо

Podawać ;> -^^^wń pUree lub ^zem ugotQwanym na sypk0 ; su-

y^ sezonoWą. (4 porcje)

Kurcze cor£|on blue

(z вгу,^ | serem)

/Pi?1^Uturczaka(65iag)1_

^Pj^sterki szynki

sypać bułką tartą. Tak przygotowane posmarować resztą masła i piec na grillu 10 min lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. (4 porcje)

^g^"a4l5 dag), 4 plasterki ^sgra^entaler (15 dflg)

/j-rrrr^\<łas masła,_________

№~-----^!5ki tartej, sól, pieprz

^Mięso orrfTr^—b—r1—V"~

^^Ukac, osaczyć, przekroic

P m ^^ ' delikatnie zbić tłucz-^y kawałek piersi kurczaka ', , P*^ plasterku szynki i sera. OY. , .P^przem, złożyć na pół i 6? y^ kaczką. Porcje kurczaka P° Aa          Х>*а P°^0W'e rozgrzanego

tf\r '         ^pnie lekko posolić i po-

Kurczak na ryżu

pod beszamelem

60 dagpjgrsikurczaka,

1 szklanka ryżu,

10 dagżójtegosera,

1 czerwonapapryka (20 dag),

2 cebdej20dag)j_5jajązek^

selera nacjowegOiAJyżbi oki"»

ostra papryka w proszku,

sól, pieprz;_________

^dojłrzygotowania formy: 1...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin