KUCHNIA
127 przepisów
tradycyjne potrawy
rodzimej kuchni
Numer specjalny KUCHNI - magazynu dla smakoszy
w kioskach już z końcem marca
Pyszne dania z kurczaka
Skrzydełka z rusztu Щ 1 kg skrzydełek kurczaka,
4-6 ząbków czosnku,
1 płaska łyżeczka łagodnej
papryki lub przyprawy
do mięs z grilla, sól______
Skrzydełka opłukać i osaczyć. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą.
Skrzydełka natrzeć czosnkiem, posypać papryką lub przyprawą do mięs z grilla. Pozostawić pod przykryciem około 30 min. Tak przygotowane skrzydełka upiec na ruszcie w piekarniku (około 30 min) nagrzanym do temperatury 190°C.
(6-8 porcji)
HBP
m
^m
jr;
--, .
iw
Ш
•m&i
Яр.-
9771508877012
Kurczak pieczony na butelce
Taki sposób przyrządzenia kurczaka ma tę zaletę, że tuszka piecze się równomiernie i nie nasiąka wytapiającym się tłuszczem, gdyż spływa on do naczynia, w którym stoi butelka.
Kurczak nadziewany Щ wątróbką
______1 kurczak (1,5 kg),______
5 dag masła, sól, pieprz
NADZIENIE
3 wątróbki drobiowe (15 dag),
3 dag masła lub 3 łyżki oliwy,
1 jajko, 20 dag pieczarek,
10 dag czerstwej bujd, 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki koniaku lub brandy, sól, pieprz Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić. Wątróbki umyć i posiekać. Pieczarki i wątróbki smażyć na tłuszczu 5 min,
oprószyć solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wlać koniak. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać jajko, bułkę i starannie wymieszać.
Kurczaka umyć, osaczyć, napełnić nadzieniem i spiąć szpilkami kuchennymi lub zaszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, polać roztopionym masłem i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Po upieczeniu zostawić kurczaka na 10 min w wygaszonym piekarniku. Przed podaniem pokroić na porcje.
Podawać z frytkami i surówką.
.^ \\
Kurczak nadziewany Й poziomkami
1 kurczak (1,3 kg), 2 łyżki
margaryny, 1/2 szklanki soku
pomarańczowego, 1 łyżeczka
miodu, 2 łyżki winiaku, 1 łyżka
mąki pszennej, sól, pieprz
3/4 szklanki poziomek
lub drobno pokrojonych
truskawek, 1 kajzerka (8 dag),
1/2 szklanki mleka, 2 jajka,
______2 łyżki margaryny,______
po 2 łyżki rodzynek i płatków
________migdałowych,________
szczypta utłuczonych goździków,
1 łyżka bulki tartej,______
sól, pieprz_________
kurczaka zawiera snoro tiusz-
i delikatnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać bułkę tartą.
Kurczaka napełnić nadzieniem, zaszyć białą bawełnianą nicią, ułożyć w brytfannie, podłożyć margarynę i piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180CC. W czasie pieczenia tuszkę polewać margaryną, skrapiać wodą, a następnie powstałym sosem.
Sok pomarańczowy wymieszać z miodem, winiakiem oraz mąką, na 5 min przed końcem pieczenia połączyć z wytworzonym sosem i polać kurczaka.
Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami oraz sałatą. Sos podać w sosjerce.
(6 porcji)
Mię:
czu, który znajduje się w skórze i pod skórą. Osoby unikające tłuszczu powinny usunąć skórę przed przyrządzeniem potrawy (np. filetów smażonych) lub po przyrządzeniu (np. po upieczeniu kurczaka).
i Kurczaka oczyścić, opłukać, osu-
i szyć, w środku i na wierzchu natrzeć
I solą, pieprzem i pozostawić na 1 godz. i Przygotować nadzienie: poziom-
i ki i rodzynki umyć, a następnie osą-
i czyć. Kajzerkę namoczyć w mleku
i i lekko odcisnąć. Margarynę zmikso-
I wać z żółtkami, dodać bułkę, płatki
i migdałowe, rodzynki, goździki, sól
i oraz pieprz i dokładnie wymieszać,
i Ostrożnie połączyć z poziomkami.
I Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
I pianę, porcjami dodawać do masy
Kurczak nadziewany jabłkami i rodzynkami
1 kurczak (1,5 kg), sól, pieprz
30 dag jabłek, 10 dag rodzynek,
10 dag masła, 2 żółtka,
szczypta gałki muszkatołowej,
__________sól, pieprz__________
Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Następnie natrzeć solą oraz pieprzem na wierzchu i w środku.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rodzynki umyć i osaczyć. Na patelni roztopić połowę masła, dodać jabłka i rodzynki, chwilę smażyć, wymieszać z żółtkami, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Kurczaka wypełnić nadzieniem, spiąć szpilkami kuchennymi, ułożyć w brytfannie, polać pozostałym roztopionym masłem i piec 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu podzielić na porcje (razem z nadzieniem).
Podawać z frytkami i surówką sezonową.
Kurczak nadziewany Щ gruszkami
_______1 kurczak (1 kg),_______
3 łyżki masła, sól, pieprz
______3 gruszki (50 dag),______
5 dag rodzynek,_______
______1 łyżka posiekanych
__________migdałów,__________
po 1 łyżeczce suszonych ziół: majeranku i tymianku, sól Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą.
Przygotować nadzienie: rodzynki umyć i osuszyć. Gruszki umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne oraz włókna łączące je z ogonkami. Miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z rodzynkami, migdałami, majerankiem, tymiankiem i lekko posolić.
Tuszkę wypełnić nadzieniem i zaszyć białą bawełnianą nicią. Do brytfanny włożyć 11/2 łyżki masła, następnie ułożyć w niej kurczaka i posmarować resztą masła. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą.
(4 porcje)
Kurczak glazurowany
______2 kurczaki (3 kg),______
4 pomarańcze (80 dag),
_______7 łyżek masła,_______
________3 łyżki imbiru_______
_________z syropu,__________
2 cebule (20 dag), 2 łyżeczki soli selerowej,
_____1/4 łyżeczki imbiru
mielonego, 2 łyżki soku
_____z cytryny, pieprz;______
_______do przybrania:_______
kilka gałązek natki pietruszki
GLAZURA _______4 łyżki miodu,________
3 łyżki imbiru z syropu, 1/4 łyżeczki imbiru mielonego^
Kurczaki umyć i osaczyć. Cebule obrać, drobno posiekać i włożyć do miseczki. Do posiekanej cebuli dodać sól selerową, pieprz, mielony imbir oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą natrzeć kurczaki, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godz. Następnie polać je 4 łyżkami roztopionego masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 50 min.
Mięso kurczaka ma różny kolor i smak w zależności od tego, z której części tuszki pochodzi. Na piersi jest białe, suche i włókniste, a na udkach nieco ciemniejsze, bardziej soczyste i delikatne.
i Przygotować glazurę: na patel-
j nię włożyć miód, drobno pokrojony
I imbir z syropu oraz imbir mielony
i i podgrzać na małym ogniu.
І Glazurę wylać na kurczaki i pę-
! dzelkiem rozprowadzić na całej ich
: powierzchni. Kurczaki ponownie
I wstawić do piekarnika i piec około
i 10 min. Przed podaniem podzielić
; mięso na porcje.
i Pomarańcze obrać, oczyścić z bia-
; łych włókien i pokroić w plastry.
i Następnie krótko obsmażyć na po-
I zostałym maśle razem z rozdrobnio-
: nym imbirem z syropu.
; Porcje mięsa ułożyć na półmi-
i sku, obłożyć pomarańczami z imbi-
j rem i przybrać natką pietruszki.
I Podawać z ryżem ugotowanym
І na sypko.
| (10-12 porcji)
Piersi kurczaka z grilla 1Ш* 1,5 kg piersi kurczaka,
1/2 szklanki sosu sojowego,
______2-3 ząbki czosnku,
3 łyżeczki oleju, 4 łyżki białego
______wytrawnego wina,______
1/2 szklanki soku z pomarańczy,
1 1/2 łyżki soku z cytryny,
_____cienko ścięta skórka_____
z 1 pomarańczy i 1/2 cytryny; ______do smażenia: oliwa
Czosnek obrać i zmiażdżyć. W małym szklanym pojemniku wymieszać sos sojowy, czosnek, olej, wino, sok oraz skórkę z cytrusów i odstawić.
Piersi kurczaka umyć, osaczyć, oczyścić z tłuszczu i błon, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć jedną warstwą w szklanej lub ceramicznej misce. Mięso zalać marynatą, naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Następnie mięso wyjąć i osaczyć, a marynatę przecedzić i zachować. Piersi kurczaka piec na grillu posmarowanym oliwą, na średnim ogniu.
Na matym ogniu gotować marynatę, aż połowa płynu odparuje. Jeśli trzeba, sos przyprawić sokiem z cytryny lub pomarańczy.
Kurczaka podawać z sosem i sałatką jarzynową.
Kurczak pieczony z ziołami
1 kurczak (1,5 kg),______
2 łyżki mieszanych ziół:
tymianku, oregano, mielonego
kminku i pieprzu ziołowego,
2 łyżeczki płynnej
przyprawy do zup, sól
10
Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Natrzeć ziołami i solą. Odstawić do lodówki na 3 godz. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, skropić przyprawą do zup, podlać 4-5 łyżkami wody i piec po 30 min z każdej strony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200CC.
Podawać z ziemniakami.
Kurczak pieczony z warzywami
1 kurczak (1,5 kg),
5 dag masła,
po 10 dag marchewki,
pietruszki, selera, cebuli,
_______groszku z puszki_______
i papryki konserwowej,
_______10 dag keczupu,_______
_________2 łyżki oliwy,_________
1/2 łyżeczki łagodnej
_______przyprawy curry,_______
Kurczaka oczyścić, opłukać i osaczyć. Natrzeć solą oraz przyprawami i odstawić na 2 godz. do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę - w paseczki. Wszystkie jarzyny podsmażyć (5 min) na rozgrzanej oliwie. Kurczaka ułożyć w brytfannie, polać roztopionym masłem, obłożyć warzywami i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Pod koniec pieczenia polać keczupem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Kurczak miętowy Щ 1 kurczak (1,5 kg), 4 łyżki oleju,
1 pęczek świeżej mięty____
lub 2 łyżki suszonej, sól, pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie włożyć do formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
Połowę mięty włożyć do środka tuszki, a pozostałą ułożyć na wierzchu. Kurczaka polać olejem i zawinąć w folię. Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, a następnie odsłonić folię, polać mięso sosem od pieczenia i zrumienić. Przed podaniem usunąć miętę i podzielić kurczaka na porcje.
ł Jl /
&
ш
Kurczak w kasztanach
80 dag obranych kasztanów (maronów), 1/2 upieczonego
_____kurczaka (70 dag),______
3 łyżki margaryny lub masła,
________3/4 szklanki________
śmietanki 18-procentowej,
3 jajka, po 5 dag rodzynek
i pokrojonych w paski migdałów,
6-8 całych migdałów,
_____1 kieliszek białego______
______wytrawnego wina______
lub porto (100 ml),
_______2 długie, proste_______
marchewki (15 dag),
______2 łyżeczki miodu,______
_____1 łyżka bułki tartej______
lub zmielonych sucharków,
3 utłuczone goździki,
po szczypcie startej gałki
_______muszkatołowej,_______
pieprzu i cukru, sól;_____
do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny,_____
______1 łyżka bułki tartej______
Rodzynki umyć, osaczyć, zalać winem i odstawić na 1 godz. Z kurczaka wyjąć kości, mięso pokroić na niewielkie kawałki. Obrane kasztany udusić w małej ilości wody, od-cedzić, zmiksować lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać 2 łyżki miękkiej margaryny, śmietankę, żółtka, przyprawy, pokrojone w paski migdały, odcedzone rodzynki oraz kawałki kurczaka i starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą.
Formę do zapiekania wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć masę, wyrównać powierzchnię, posypać bułką tartą i skropić pozostałą roztopioną margaryną. Zapiekać około 30 min, do zrumienienia powierzchni, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Całe migdały sparzyć i obrać. Marchewki obrać, umyć, ugotować w całości w posolonej wodzie, osaczyć i gorące pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Natychmiast zwijać je w niewielkie rożki, wypełniać odrobiną miodu oraz migdałem i układać na zrumienionej potrawie, wyjętej z piekarnika.
Podawać z bagietką i białym wytrawnym winem.
Kurczak ІЩ= po normandzku
1 kurczak (1,2 kg),
5 kwaśnych jabłek (80 dag),
1/2 szklanki bulionu z kostki,
3 łyżki posiekanych orzechów
laskowych, 1 1/2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej, 1 łyżeczka cukru,
_______sól, biały pieprz_______
Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem, ułożyć w brytfannie, podłożyć margarynę i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczonego kurczaka wyjąć i przechować w cieple.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ósemki, włożyć do sosu wytworzonego podczas pieczenia i posypać cukrem. Dodać orzechy oraz bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Sos zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej oraz wody i zagotować. Kurczaka pokroić na porcje i polać uduszonymi jabłkami.
Podawać z grzankami lub tostami.
Kurczak „Verdi"
______1 kurczak (1,2 kg),______
_______1 szklanka ryżu,_______
_______50 dag pieczarek,_______
30 dag wątróbek drobiowych,
______1 szklanka białego______
wytrawnego wina, 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz Kurczaka umyć, osaczyć, posypać solą oraz pieprzem i upiec
na rumiano. Ryż ugotować na sypko. Grzyby obrać, opłukać, osaczyć, pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach masła z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wątróbki umyć, osaczyć, obtoczyć w mące i usmażyć na pozostałej oliwie z dodatkiem 1 łyżki masła.
Przestudzonego kurczaka pokroić na porcje (najlepiej nożycami do drobiu), włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć ryżem, grzybami oraz wątróbkami i podlać winem. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła i zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
(4-6 porcji)
Kurczak w sosie z oliwek
60 dag piersi kurczaka, _______3 łyżki masła, sól_______
SOS 2 łyżki drobno posiekanych oliwek, 3 łyżki startego sera edamskiego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka śmietany 18-procentowej, sól, biały pieprz Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 8 kawałków, oprószyć solą i każdy kawałek obsmażyć z obu stron na maśle. Przygotować sos: oliwki włożyć na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa, oprószyć mąką i zrumienić, a następnie polać śmietaną, posypać pieprzem i solą, chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Garnek z sosem zdjąć z ognia, wsypać ser i wymieszać.
Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem i zapiekać 15 min, pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.
Kurczak I®3 po normandzku 1 kurczak (1,2 kg),
________sól, biały pieprz_______
Przestudzonego kurczaka pokroić na porcje (najlepiej nożycami do drobiu), włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć ryżem, grzybami oraz wątróbkami i podlać winem. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła i zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.
ннв
хо
Podawać ;> -^^^wń pUree lub ^zem ugotQwanym na sypk0 ; su-
y^ sezonoWą. (4 porcje)
Kurcze cor£|on blue
(z вгу,^ | serem)
/Pi?1^Uturczaka(65iag)1_
^Pj^sterki szynki
sypać bułką tartą. Tak przygotowane posmarować resztą masła i piec na grillu 10 min lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. (4 porcje)
^g^"a4l5 dag), 4 plasterki ^sgra^entaler (15 dflg)
/j-rrrr^\<łas masła,_________
№~-----^!5ki tartej, sól, pieprz
^Mięso orrfTr^—b—r1—V"~
^^Ukac, osaczyć, przekroic
P m ^^ ' delikatnie zbić tłucz-^y kawałek piersi kurczaka ', , P*^ plasterku szynki i sera. OY. , .P^przem, złożyć na pół i 6? y^ kaczką. Porcje kurczaka P° Aa Х>*а P°^0W'e rozgrzanego
tf\r ' ^pnie lekko posolić i po-
Kurczak na ryżu
pod beszamelem
60 dagpjgrsikurczaka,
1 szklanka ryżu,
10 dagżójtegosera,
1 czerwonapapryka (20 dag),
2 cebdej20dag)j_5jajązek^
selera nacjowegOiAJyżbi oki"»
ostra papryka w proszku,
sól, pieprz;_________
^dojłrzygotowania formy: 1...
makslojer