cukry.pdf

(2246 KB) Pobierz
Microsoft Word - 3. Cukry.doc
Ę wiczenie 3
ANALIZA JAKO ĺ CIOWA CUKRÓW
Cz ħĻę do Ļ wiadczalna obejmuje:
wykonanie wybranych reakcji identyfikuj Ģ cych cukry
analiz ħ jako Ļ ciow Ģ niektórych cukrów na podstawie sposobu krystalizacji ich osazonów
WPROWADZENIE
Cukrowce (cukry), nazywane te Ň w ħ glowodanami lub sacharydami, s Ģ , poza białkami,
kwasami nukleinowymi i lipidami, jedn Ģ z najwa Ň niejszych klas cz Ģ steczek biologicznych. W
przyrodzie wyst ħ puj Ģ bardzo obficie – ponad 50% w ħ gla organicznego na Ziemi jest prze-
chowywana w postaci skrobi i celulozy. S Ģ to polisacharydy ro Ļ linne zbudowane z glukozy
Ň ni Ģ ce si ħ jedynie sposobem jej poł Ģ czenia. Zawarto Ļę w ħ glowodanów w tkankach ro Ļ lin-
nych jest du Ň o wy Ň sza (80% suchej masy) ni Ň w tkankach zwierz ħ cych (poni Ň ej 2% suchej
masy), tak Ň e formy ich wyst ħ powania s Ģ bardziej ró Ň norodne u ro Ļ lin ni Ň u zwierz Ģ t.
W ħ glowodany pełni Ģ wielorakie funkcje w organizmach Ň ywych. Podstawowe znaczenie
biologiczne tych składników polega na ich wykorzystaniu jako głównego Ņ ródła energii
uwalnianej w procesach oksydacyjnych (glikoliza). Cukrowce mog Ģ by ę te Ň przetwarzane w
inne metabolity wykorzystywane w ró Ň nych szlakach przemian, stanowi Ģ materiał zapaso-
wy (skrobia u ro Ļ lin, glikogen u zwierz Ģ t), a tak Ň e słu ŇĢ jako materiał budulcowy pełni Ģ cy
funkcje strukturalne i nadaj Ģ cy komórkom, narz Ģ dom i całym organizmom odpowiedni Ģ sta-
bilno Ļę mechaniczn Ģ . Na przykład, celuloza stanowi około 40-50% masy Ļ cian komórkowych
ro Ļ lin, mureina wyst ħ puje w Ļ cianach komórkowych bakterii, a chityna wchodzi w skład Ļ cian
komórkowych grzybów oraz pancerzy owadów i skorupiaków. Ponadto, poł Ģ czenia w ħ glo-
wodanów z białkami i lipidami pełni Ģ kluczow Ģ rol ħ w procesach rozpoznania komórkowe-
go po Ļ rednicz Ģ c w oddziaływaniach mi ħ dzy komórkami oraz w interakcjach mi ħ dzy komór-
kami i składnikami Ļ rodowiska komórkowego.
Budowa i podział cukrowców
Cukry s Ģ grup Ģ zwi Ģ zków karbonylowych (aldehydów lub ketonów) zawieraj Ģ cych kilka
grup hydroksylowych. Dzielimy je na cukry proste (jednocukry), nazywane monosachary-
1
dami i cukry zło Ň one (wielocukry) nazywane polisacharydami . Monosacharydy s Ģ to zwi Ģ z-
ki drobnocz Ģ steczkowe, niedaj Ģ ce si ħ rozło Ň y ę na inne składniki cukrowe, natomiast polisa-
charydy s Ģ zwi Ģ zkami wielkocz Ģ steczkowymi, zbudowanymi z kilkuset do kilkudziesi ħ ciu
tysi ħ cy cz Ģ steczek cukrów prostych. W Ļ ród cukrów zło Ň onych wyró Ň nia si ħ oligosacharydy ,
które zbudowane s Ģ z kilku (2 – 6) cz Ģ steczek cukrów prostych.
Monosacharydy
Wi ħ kszo Ļ ci monosacharydów odpowiada wzór sumaryczny C n H 2n O n . W zale Ň no Ļ ci od
liczby atomów w ħ gla w cz Ģ steczce dzieli si ħ je na triozy, tetrozy, pentozy i heksozy. Monosa-
charydy zawieraj Ģ ce wi ħ cej ni Ň 6 atomów w ħ gla, np. heptozy czy oktozy, wyst ħ puj Ģ w przy-
rodzie bardzo rzadko. Ze wzgl ħ du na obecno Ļę grupy aldehydowej b Ģ d Ņ ketonowej, cukry
proste mog Ģ by ę aldozami lub ketozami. Ko ı cówka -oza jest charakterystyczna dla cukrów.
Najprostszymi monosacharydami s Ģ cukry zawieraj Ģ ce trzy atomy w ħ gla w cz Ģ steczce,
czyli triozy : aldehyd glicerynowy (aldoza) i dihydroksyaceton (ketoza). Aldozy zawieraj Ģ ce
co najmniej trzy atomy w ħ gla, a ketozy zbudowane co najmniej z czterech atomów w ħ gla,
posiadaj Ģ w swojej cz Ģ steczce centra chiralne wynikaj Ģ ce z obecno Ļ ci w ħ gla asymetrycz-
nego , tj. atomu w ħ gla, którego 4 warto Ļ ciowo Ļ ci s Ģ wysycone ró Ň nymi podstawnikami. Takie
zwi Ģ zki wykazuj Ģ czynno Ļę optyczn Ģ , tzn. zdolno Ļę do skr ħ cania płaszczyzny Ļ wiatła spola-
ryzowanego, któr Ģ mo Ň na mierzy ę w polarymetrze. Obecno Ļę w ħ gla asymetrycznego powo-
duje asymetri ħ danej cz Ģ steczki oraz istnienie dwóch wzorów przestrzennych tej cz Ģ steczki,
które s Ģ wzajemnymi odbiciami lustrzanymi. S Ģ one nazywane izomerami optycznymi lub
enancjomerami . Tak wi ħ c aldehyd D- i L-glicerynowy (Ryc. 1) to enancjomery lub para
enancjomerów.
Aldehyd Aldehyd Dihydroksyaceton
L-glicerynowy D-glicerynowy
Ryc. 1. Wzory rzutowe Fischera trioz
2
72174334.004.png 72174334.005.png
W przypadku monosacharydów zawieraj Ģ cych wi ħ cej ni Ň 1 asymetryczny atom w ħ gla, sym-
bole D i L odnosz Ģ si ħ do konfiguracji asymetrycznego atomu w ħ gla najbardziej oddalonego
od grupy aldehydowej lub ketonowej, jak pokazano to na przykładzie D- i L-fruktozy (Ryc.2).
Je Ļ li konfiguracja jest taka jak w aldehydzie D-glicerynowym, cukier nale Ň y do szeregu kon-
figuracyjnego D, je Ļ li natomiast jest taka jak w aldehydzie L-glicerynowym – do szeregu L.
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
D-fruktoza L-fruktoza
Ryc. 2. Wzory rzutowe Fischera enancjomerów (odbicia lustrzane) fruktozy
Ilo Ļę mo Ň liwych, dla okre Ļ lonego monosacharydu, enancjomerów zale Ň y od liczby atomów
w ħ gla asymetrycznego. Ogólnie, dla cz Ģ steczki zawieraj Ģ cej n w ħ gli asymetrycznych mo Ň na
utworzy ę 2 n izomerów optycznych, z których połow ħ b ħ d Ģ stanowi ę izomery D, a drug Ģ po-
łow ħ izomery L.
Ze wzgl ħ du na to, Ň e struktury stereochemiczne z tetraedrycznym centrum w ħ glowym s Ģ
kłopotliwe do rysowania, powszechnie przedstawia si ħ je stosuj Ģ c wzory rzutowe Fischera
( projekcja Fischera ), które daj Ģ jasny i prosty stereochemiczny obraz przestrzenny przy ka Ň -
dym centrum asymetrycznym. We wzorach Fischera wi Ģ zania ł Ģ cz Ģ ce atomy podstawników z
centralnym atomem w ħ gla s Ģ przedstawione jako linie poziome (umownie – skierowane na
zewn Ģ trz płaszczyzny kartki) i pionowe (umownie – skierowane w gł Ģ b kartki) (Ryc. 3 ) .
wzór rzutowy wzór
Fischera stereochemiczny Ryc. 3. Sposoby zapisu struktury z tetraedrycznym
centrum w ħ glowym
3
72174334.006.png 72174334.007.png 72174334.001.png
Zale Ň no Ļ ci stereochemiczne dla aldoz i ketoz zawieraj Ģ cych 3 – 6 atomów w ħ gla w cz Ģ stecz-
ce i nale ŇĢ cych do szeregu D przedstawione s Ģ odpowiednio, na Ryc. 4 i Ryc. 5.
Ryc. 4. Szereg konfiguracyjny D aldoz zawieraj Ģ cych 3 – 6 atomów w ħ gla (Berg i wsp. 2005)
Ryc. 5. Szereg konfiguracyjny D ketoz zawieraj Ģ cych 4 – 6 atomów w ħ gla (Berg i wsp. 2005)
4
72174334.002.png
W roztworach wodnych otwarte formy ła ı cuchowe cukrów ulegaj Ģ w stopniu niemal cał-
kowitym cyklizacji i przyjmuj Ģ struktur ħ pier Ļ cieniow Ģ , w której grupa karbonylowa jest za-
blokowana wskutek utworzenia wewn Ģ trzcz Ģ steczkowego wi Ģ zania hemiacetalowego ( póła-
cetalowego ) w aldozach lub hemiketalowego ( półketalowego ) w ketozach. W przypadku
aldoheksozy, np. glukozy, grupa hydroksylowa przy C-5 atakuje atom tlenu przy C-1 grupy
aldehydowej tworz Ģ c wewn Ģ trzcz Ģ steczkowy 6-członowy pier Ļ cie ı hemiacetalu . W rezulta-
cie mog Ģ powsta ę dwie formy anomeryczne , oznaczane jako a i b. Ze wzgl ħ du na podobie ı -
stwo pier Ļ cienia do piranu powstaj Ģ cy cukier nazywany jest piranoz Ģ (Ryc. 6). W przypadku
ketozy, np. fruktozy, w podobnej reakcji grupa hydroksylowa przy C-5 ł Ģ czy si ħ z grup Ģ ke-
tonow Ģ przy C-2 i powstaje wewn Ģ trzcz Ģ steczkowy 5-członowy pier Ļ cie ı hemiketalu po-
dobny do furanu. Taki cukier nazywany jest furanoz Ģ i podobnie jak przy powstawaniu he-
miacetalu mog Ģ powsta ę jego dwie formy anomeryczne – a i b (Ryc. 7).
Ryc. 6. Powstawanie piranozy (wg Garrett i Grischam 1999)
Do przedstawienia cukrów w formie pier Ļ cieniowej u Ň ywa si ħ najcz ħĻ ciej wzoru Ha-
wortha ( projekcja Hawortha ), w którym widok pier Ļ cienia z góry jest przedstawiany per-
spektywicznie i na ogół nie pokazuje atomów w ħ gla w pier Ļ cieniu. W zale Ň no Ļ ci od konfigu-
racji podstawniki przy asymetrycznych atomach w ħ gla znajduj Ģ si ħ pod lub nad płaszczyzn Ģ
pier Ļ cienia (Ryc. 6 i 7). Grupy OH, które w projekcji Fischera le ŇĢ po prawej stronie ła ı cu-
5
72174334.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin