masala chai - hinduska herbata z przyprawami.pdf

(85 KB) Pobierz
masala chai
masala chai czyli hinduska
masala chai czyli hinduska herbata z przyprawami
herbata z przyprawami Ï przepis na oko
przepis na oko
przepis na oko ł o
4 fili
4 fili ż anki
anki
ë 4 szklanki wody é 2 szklanki mleka (pełnotłustego)
sypką lub granulowaną herbatę z herbatą liściastą)
laska cynamonu é po 5 całych ziaren pieprzu (czarnego, białego)
listek laurowy é 9 rozgniecionych razem z łupinkami strączków
é
2 szklanki mleka (pełnotłustego) ë 3-4 łyżki czarnej herbaty (najlepiej Assam lub
liściastą) é 1/5 szklanki luźno ułożonego startego Świeżego
po 5 całych ziaren pieprzu (czarnego, białego) ë 5 pokruszonych goździków é
rozgniecionych razem z łupinkami strączków zielonego kardamonu ë szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
nierafinowany brązowy cukier trzcinowy albo miód
ssam lub Darjeeling; możesz zmieszać
Świeżego kłącza imbiru ë 1 pokruszona
é 5 ziaren ziela angielskiego ë 1
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
ë Oczywiście zestaw dodawanych przypraw i ich proporcje można dowolnie zmieniać. Oprócz
anyż, kolendrę, lukrecję, szafran albo tłuczone na puder migdały (chai z migdałami i kardamo
sklepikach ekologicznych (np. cały kardamon),
Oczywiście zestaw dodawanych przypraw i ich proporcje można dowolnie zmieniać. Oprócz wymienionych tutaj możesz dodawać także: nasiona kopru,
albo tłuczone na puder migdały (chai z migdałami i kardamonem popularne jest w Kaszmirze)
, świeży imbir bywa często w supermarketach. Strąki kardamonu można zastąpić kardam
wymienionych tutaj możesz dodawać także: nasiona kopru,
nem popularne jest w Kaszmirze). Dużo przypraw można dostać w
. Strąki kardamonu można zastąpić kardamonem mielonym.
0.... Przemarznij na jesienno-zimowym spacerze
i naczynia. 2.... Napełnij garnek zimną wodą
Weź głęboki oddech i rozpocznij rytuał przyrządzanie chai)
5.... Pozostałe przyprawy utłucz w moździerzu lub rozgnieć innym sposobem i wrzuć do garnka.
6.
zimowym spacerze. Możesz także lekko przemoknąć… 1.
. Przygotuj przyprawy,
Przygotuj przyprawy, herbatę, mleko, cukier
Napełnij garnek zimną wodą i postaw na palniku (Nie wrzątkiem z czajnika, tyko zimną wodą!
przyrządzanie chai). 3.
(Nie wrzątkiem z czajnika, tyko zimną wodą! Nigdzie Ci się nie spieszy.
. Dodaj herbatę. 4. .. . Dodaj utarty imbir i ziarenka pieprzu.
Pozostałe przyprawy utłucz w moździerzu lub rozgnieć innym sposobem i wrzuć do garnka.
7.... Doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz płomień.
..
Dodaj utarty imbir i ziarenka pieprzu.
. Utrzyj na tarce gałkę muszkatołową. 7
8.
. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 min bez przykrycia
bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Powoli bulgotając
odparowuje, a przyprawy uwalniają swoje smaki. 9.... Dodaj mleko. 10
c woda
odparowuje, a przyprawy uwalniają swoje smaki
11.
10 . Dodaj cukier lub miód do smaku.
zwiększ płomień i zaczekaj aż płyn zacznie mocno bulgotać. 12.
110
smaku.
Zdejmij garnek z ognia
1. Jeszcze raz zwiększ płomień i zaczekaj aż płyn zacznie mocno bulgotać.
2. Zdejmij garnek z ognia
i przecedź gorący chai przez gęste sitko. Rozlej
. Rozlej do filiżanek. 13.
13. Najlepiej smakuje świeżo zaparzone.
mimowolniej.eu
herbata z przyprawami
przepis na oko
4 fili
..
..
..
11.
22.
13.
237210102.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin