Nerki cielęce duszone w winie.rtf

(6 KB) Pobierz
Nerki cielêce duszone w winie

Nerki cielęce duszone w winie

 

Składniki:

60 dag nerek cielęcych

3 dag mąki

4 dag tłuszczu

kostka Rosołu wołowego WINIARY

kieliszek wina czerwonego lub madery

l

 

Z nerek usuń nadmiar tłuszczu, pozostawiając warstwę nie grubszą niż 1 cm. Każ nerkę nadetnij głęboko (nie przekrawając ich jednak całkowicie) i opłucz starannie w dużej ilości wody oraz mocz w wodzie przez 30 minut. Po odciśnięciu z wody osusz je, pokrój w poprzek na cienkie talarki, oprósz mą i zrumień na 2 dag tłuszczu. Następnie podlej nerki rosołem w kostkach i duś pod przykryciem do miękkości (wodę wyparowaną w czasie duszenia należy uzupełniać) i odstaw rondel z ognia.

 

Jeszcze tylko dopraw sos jasnozłotą zasmaż (2 dag mąki, 2 dag tłuszczu), zagotuj, podlej winem, osól i natychmiast podaj do stołu. Znawcy lubią to danie z marchewką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin