słodkie.doc

(19 KB) Pobierz
Rumowe śliweczki

Rumowe śliweczki

600g śliwek węgierek

300ml rumu (40%)

Śliwki umyć, wydrylować i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do glinianego (!) garnka, zalać rumem, przykryć i odstawić na 3 dni. Musi nabrać mocy :-) Owoce możemy wykorzystać, jako dodatek do lodów, deserów...

a rum? ... możemy wypić, dodać do herbaty... Wszystko zależy od naszej inwencji :-)

 

Śliwki z pomarańczą

40dkg śliwek

100g świeżego soku z pomarańczy z miąższem

cukier waniliowy

50 dkg cukru żelującego

Śliwki zmiksować dodać sok i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować 4 min. Włożyć do słoików, zamknąć.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin