Pikantne kopytka.doc

(26 KB) Pobierz

Pikantne kopytka

składniki

75 dkg ziemniaków

1,5 szklanki mąki

jajko

15 dkg startego żółtego sera ( tylżycki, cheader )

10 dkg wędzonego boczku

łyżka nasion słonecznika

przygotowanie

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę, ostudzić.

Do zimnych dodać mąkę, jajko, ser żółty, sól, zagnieść ciasto.

Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek, spłaszczyć go nożem i pokroić ukośne kluski. Włożyć do osolonego wrzątku, ugotować, odcedzić.

Boczek pokroić w kostkę, stopić. Wsypać lekko zrumienione wcześniej nasiona słonecznika i polać tym kopytka.

Podawać z surówka z kiszonej kapusty.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin