Róża z cukru – zrób ją sama.rtf

(5 KB) Pobierz

                                          Róża z cukru – zrób ją sama

 

Klasyczną dekoracją tortów jest róża z masy cukrowej. Jej przygotowanie, choć wydaje się trudne, nie powinno sprawić kłopotu nawet początkującym adeptom sztuki kulinarnej. Tajemnica tkwi w składnikach. Podstawę stanowi glukoza – cukier prosty, dostępny w sypkiej postaci w ofercie Delecty, żelatyna, cukier puder i galaretki, które nadają pożądany kolor. By uzyskać masę czerwoną lub różową, wystarczy sięgnąć po galaretkę truskawkową, wiśniową czy porzeczkową. Masę pomarańczowo-żółtą otrzymamy z dodatkiem galaretki  brzoskwiniowej, pomarańczowej, cytrynowej lub gruszkowej. Zielone listki do cukrowych kwiatów wykonamy z masy z dodatkiem galaretki agrestowej. W okresie bożonarodzeniowym, z masy cukrowej możesz przygotować figurkę choinki z bombkami, która udekoruje wypieki na świątecznym stole. Równie dobrze masa sprawdzi się jako materiał do przygotowania słodkich ozdób na choinkę np. aniołków czy ptaszków.

Masa marcepanowa:

Ozdobne figurki i ornamenty do dekoracji wykonuje się także z masy marcepanowej. Klasyczny marcepan jest dość drogi, bo powstaje na bazie migdałów. W domowych warunkach można przygotować jego ekonomiczną wersję, z wykorzystaniem podstawowych składników: mąki, margaryny, cukru pudru i olejku migdałowego Delecta. Kolorowe róże czy marcepanowe ozdoby doskonale będą prezentować się na torcie uprzednio oblanym polewą czekoladową, na przykład o smaku ciemnej czekolady Delecta. A może z marcepanowej masy ulepisz słodkie postaci do bożonarodzeniowej szopki?

Możliwości twórczego ozdabiania wypieków i deserów jest nieskończenie wiele. Produkty, inspirujące do słodkich eksperymentów dekoracyjnych, takie jak: kremy, budynie, śnieżki i polewy czekoladowe z oferty Delecty, zapewnią sukces kulinarny za każdym razem. Z wykorzystaniem budyniów Delecta przygotujesz pyszne masy do ciast w różnych smakach – od cappuccino po krem waniliowy do kremówki. Bardziej zabiegane panie domu mogą sięgnąć po bogatą gamę kremów do ciast. Do popularnej karpatki, Delecta oferuje tradycyjny Krem Karpatka oryginalny.

Więcej przepisów i informacji o produktach na www.delecta.pl oraz w magazynie klubu konsumenta Delecty – „Delektynka”.

 

Róża z cukru

Składniki:

·    glukoza Delecta (100 g)

·    żelatyna Delecta (50 g)

·    1 galaretka o smaku truskawkowym Delecta (79 g)

·    1 galaretka o smaku agrestowym Delecta (79 g)

·    16 łyżek cukru pudru

·    mąka ziemniaczana do posypywania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

Róża:

1. Rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody po jednej płaskiej łyżeczce galaretki o smaku truskawkowym i żelatyny, wystudź.

2.  Do miski wsyp 1 łyżkę glukozy, 8 łyżek przesianego cukru pudru, wlej dwie łyżki rozpuszczonej galaretki z żelatyną i zagnieć ręką ciasto, jak na makaron.

3. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkuj, posypując stolnicę mąką ziemniaczaną.

4. Kieliszkiem od wódki o średnicy ok. 3,5 cm wykrój z ciasta krążki i zwiń w ruloniki, formując różę.

5. Na jedną różę potrzeba ok. 5 – 6 krążków (środek i płatki róży). Uformowane kwiaty układaj delikatnie na papierze do pieczenia. Pozostaw do zastygnięcia. Różami można dekorować tory, mazurki czy ulubione desery.

Listki:

1. Rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody po jednej płaskiej łyżeczce galaretki o smaku

      agrestowym i żelatyny, wystudź.

2.  Do miski wsyp 1 łyżkę glukozy, 8 łyżek przesianego cukru pudru, wlej dwie łyżki

      rozpuszczonej galaretki z żelatyną i zagnieć ręką ciasto, jak na makaron.

3. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkuj, posypując stolnicę mąką

      ziemniaczaną.

4. Nożem wykrawaj kształty liści – w ilościach i wielkościach wg uznania.

 

Masa marcepanowa

Składniki:

·    50 ml wody

·    olejek migdałowy Delecta (10 ml)

·    250 g cukru pudru

·    50 g mąki

·    25 g margaryny

 

Sposób przygotowania:

1.    Wodę z margaryną gotuj do całkowitego rozpuszczenia się margaryny.

2.    Do wrzątku wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie lepka masa. Całość ostudź.

3.    Wystudzoną masę z mąki i margaryny zagniataj, stopniowo dosypując cukier     

        puder do chwili, gdy marcepan stanie się plastyczny.

4.    Na koniec dodaj kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieć.

5.    Z gotowej masy marcepanowej formuj dowolne kształty do dekoracji swoich

        wypieków i deserów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin