- Truskawki kontra bazylia. Owoce z ziołami wykąpane w imbirowym karmelu. Posypane świeżo zmielonym pieprzem. To dowód na to, że w kuchni 2+2 rzadko równa się cztery. Wiadomo, jak smakuje osobno truskawka, osobno bazylia, czy imbir. Ale kiedy połączy się je w jedną całość, tworzy się zupełnie nowa jakość. I o to chodzi. Na 2 osoby. Czas przygotowania 15 min.
Jak to zrobić: Na patelni podgrzewaj cukier, aż zacznie się topić. Mieszaj go od czasu do czasu drewnianą szpatułką. UWAGA! NIE DOTYKAJ GORĄCEGO KARMELU PALCEM!!! NIE PRÓBUJ GO! (Karmel ma około 2000 stopni i można się poważnie poparzyć.) Umyj truskawki, oderwij szypułki i pokrój każdą na cztery części. Do karmelu dodaj łyżkę masła, zamieszaj, potrzymaj chwilę na ogniu i wlej sok ananasowy. Zagotuj, dodaj imbir i pieprz. Trzymaj na ogniu, aż karmel się zagęści. Posiekaj bazylię i miętę. Wrzuć truskawki na patelnię. Smaż przez chwilę z każdej strony, aż staną się miękkawe. Wrzuć posiekane zioła, wymieszaj, potrzymaj jeszcze moment na ogniu i przełóż owoce na talerze. Polej po wierzchu karmelem. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Bon appetit!
· 1 gałązka bazylii
· 5 łyżek cukru
· 1 łyżeczka imbiru
· 1 łyżka masła
· 1 gałązka mięty
· pieprz
· 1 łyżeczka pieprzu czarnego
· 1 łyżka soku z ananasa
· 2 garście truskawek
seth9999