witaminy.doc

(36 KB) Pobierz

Nazwa

Występowanie

Skutki niedoboru

A

Tran, żółtka jaj, masło, jarzyny

Zahamowanie wzrostu, zaburzenie wzroku, zrogowacenie naskórka, wpadanie włosów, brak odporności na infekcje, nadmiar jest szkodliwy

B1

Otręby, drożdże, mięso, wątroba, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, mleko, jaja

Zaburzenia przemiany materii, zmiany w układzie nerwowym, zanik mięśni

B2

Mleko, wątroba, drożdże, ser, mięso, jaja, jarzyny

Zahamowanie wzrostu, zmiany w obrębie jamy ustnej, łojotok

B6

Drożdże, wątroba, mięso, jaja, ziarna zbóż, jarzyny

Zaburzenia przemiany białek, zmiany chorobowe szpiku i skórne

B11 kwas foliowy M

Liście jarzyn, drożdże

Niedokrwistość, zaburzenia układu pokarmowego

B12

Wątroba

Niedokrwistość

C – kwas askorbinowy

Głóg, dzika róża, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, szpinak, ziemniaki, papryka, sałata, pomidory, jarzyny

Nieprawidłowy stan tkanki łącznej, zaburzenia w wapnieniu kości i przyswajaniu żelaza, obniżenie odporności, szkorbut

D

Tran, masło, mleko, jaja

Krzywica, odwapnienie kości, zmniejszone wchłanianie wapnia, nadmiar jest szkodliwy

E

Kiełki zbóż, oliwa, sałata, nabiał

U ludzi niedobór występuje rzadko. U zwierząt powoduje zmiany w układzie nerwowym, mięśniowym, krwionośnym i zaburzenie procesów rozrodczych

F

Oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce

Choroby skóry, zaburzenia w gospodarce wodnej, bezpłodność

H

Drożdże, mleko, żółtka jaj, wątroba

Rogowacenie skóry, wypadanie włosów, osłabienie

K

Liście roślin zielonych, wątroba

Krwawienia, zaburzenia krzepliwości krwi

PP

Wątroba, mięso, drożdże, nasiona zbóż, jarzyny

Zaburzenia układu pokarmowego i nerwowego, zmiany skórne

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin