ZUPA Z KWIATAMI CUKINI
Kiedy uprawiamy cukinię w ogródku, możemy zobaczyć, jak stopniowo z dużego żółtego kwiatu wyrastają zielone cukinie. Najsmaczniejsze są małe, które na końcu mają jeszcze pozostałości kwiatu.Kwiaty do zupy zbierać trzeba wtedy, kiedy są w pełni kwitnienia.
1 kg cukini10 kwiatów cukini1/3 szkl. drobno posiekanej bazylii1/2 szkl. śmietany2 łyżki masła1 duży seler1 pęczka natki2 liście laurowe2 duże mięsiste pomidory2 łyżki oliwy z oliwekpieprz do smaku
Seler obierz i pokrój w drobną kostkę. Natkę drobno posiekaj, pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno pokrój. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i smaż przez 5 minut. Zalej litrem wody, dodaj liście laurowe i gotuj pod przykryciem, aż seler będzie miękki, to jest 30-35 minut, w zależności od tego, jak duże są kostki selera.W osobnym garnku rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cukinię i duś pod przykryciem z odro-biną wody 10 minut. Zalej cukinię wywarem selerowym z ugotowanymi warzywami. Dodaj połowę bazylii, kwiaty cukini i gotuj na wolnym ogniu następne 5 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj dokładnie, dodaj śmietanę, pieprz i sól do smaku. Ostrożnie podgrzej. Zupę podawaj z grzankami i posypaną bazylią.
WYBCZ