Krem z zielonego groszku (1).doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

200 g włoszczyzny,

 

1500 ml wody,

 

500 g groszku,

 

22 g masła,

 

100 ml śmietany

 

sól

 

Sposób wykonania:

 

Z  włoszczyzny ugotować wywar.

 

Groszek przebrać, opłukać, ugotować w małej ilości wody pod przykryciem.

 

Groszek konserwowy zagotować.

 

Część groszku pozostawić w całości, resztę przetrzeć przez sito.

 

Sporządzić podprawę zacieraną, rozprowadzić gorącym wywarem, wlać do przecedzonego wywaru z  włoszczyzny, zagotować.

 

Połączyć zagęszczony wywar z przetartym groszkiem, zaciągnąć żółtkiem, wymieszanym uprzednio ze śmietanką i gorącą zupą, doprawić do smaku, nie ogrzewać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin