Zupa - krem z selera z porem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

pory 30- 40 dkg,

 

2 selery po 30 dkg ,

 

2 duże marchewki,

 

1 litr wywaru z jarzyn lub bulion warzywny – 2 kostki,

 

½ pęczka zielonej pietruszki,

 

1- 2 łyżki oliwy z oliwek,

 

jogurt– niekoniecznie,

 

sól,

 

bułka pszenna na grzanki.

 

Wykonanie:

 

Seler i marchew obrać, pokroić w słupki około 5 cm wysokości.

 

Por po odcięciu zielonej części pokroić na 0,5 cm krążki.

 

Seler i marchew lekko posolić, poddusić na oliwie z dodatkiem małej ilości wody przez 15 minut, dodać pokrojony por, dusić wszystko jeszcze 5 minut.

 

Wszystko zmiksować, przełożyć do garnka.

 

Dopełnić ilość gorącej wody do 1 litra lub więcej jeśli krem zbyt gęsty, dodać bulion warzywny i gotować wszystko jeszcze 10 minut.

 

Dodać soli jeśli trzeba.

 

Dodać posiekaną drobno natkę pietruszki.

 

Można doprawić zupę jogurtem, ale to niekonieczne.

 

Usmażyć na patelni na oliwie grzanki.

 

Po nałożeniu na talerze, dodać grzanki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin