Składniki:
Na 4 porcje
- 100g cebuli
- 20 g imbiru
- 350 g marchwi
- 200 g selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 dymki
- 80 ml serka homogenizowanego naturalnego
- sól
- pieprz kajeński
- mielony imbir
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
Wykonanie:
1. Cebule i imbir poszatkować drobno. Marchew i seler naciowy pokroić w dużą kostkę.
2. Rogrzać oliwę w garnku wrzucić do niego marchew, selera, cebule i imbir, i smażyć 3-4 minuty. Dodać do tego bulion warzywny i gotować 20 minut.
3. Dymkę umyć poszatkować drobno.
4. Ugotowana zupę zmiksować, dodać serek homogenizowany, przyprawy i sok z cytyny.
5. Zupę przelaną do talerzy ozdobić serkiem i poszatkowaną dymką.
WYBCZ