zapotrzebowanie na sól.pdf
(
5807 KB
)
Pobierz
Zalecenia
Spożywaj nie więcej niż 5 g soli dziennie,
co równa się 2000 mg sodu.
5 g obejmuje sól pochodzącą ze wszystkich źródeł:
zawartą w produktach rynkowych
i sól dodaną do potraw (tzw. dosalanie).
W przeliczeniu na miary domowe:
5 g soli to w przybliżeniu płaska łyżeczka do herbaty.
Jak ograniczyć ilość soli w diecie?
•
Stopniowo zmniejszaj ilość spożywanej soli.
Przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku nie jest trudne.
•
Usuń solniczkę ze stołu.
•
Staraj się używać mało soli do przygotowywania
i gotowania potraw.
•
Jeżeli używasz soli, dodawaj ją pod koniec gotowania.
•
Stosuj inne przyprawy zamiast soli, np. zioła świeże i suszone.
•
Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu.
•
Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych.
•
Czytaj informacje na etykietach – spośród produktów rynkowych
wybieraj produkty mniej słone.
Opracowanie:
Instytut
Żywności i Żywienia
w Warszawie
Ulotka sfinansowana ze środków będących w dyspozycji Ministra Zdrowia
w ramach programu zdrowotnego pt. „Narodowy Program Zapobiegania
Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez
Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej na lata 2007-2011 (POL-HEALTH)”.
Polak spożywa dziennie 2-3 razy więcej soli (12-15 gramów)
niż przewidują zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia.
Jak ustalić ile soli zjadamy?
Zawartość soli w wybranych potrawach
Zawartość soli* w produktach świeżych i przetworzonych
Czytaj informacje na etykietach produktów.
Producenci nie zawsze podają zawartość soli na opakowaniu produktu,
ale czasami podają zawartość sodu. 1g sodu odpowiada około 2,5 g soli.
Podaną zawartość sodu mnożymy więc przez 2,5.
sól = sód x 2,5
Czy wiesz, że…
* obliczono na podstawie zawartości sodu (Na) w produkcie
Ilość soli pochodząca
z produktów przetworzonych
(~40%)
Ilość soli dodawana w czasie
gotowania i dosalania przy stole
(~60%)
Ilość produktów świeżych i przetworzonych zawierających
0,1 g sodu (Na) = 0,25 g soli (NaCl)
lIość spożywanej
soli dziennie
Plik z chomika:
AG007
Inne pliki z tego folderu:
Zasady zdrowego zywienia.pdf
(89 KB)
zapotrzebowanie na sól.pdf
(5807 KB)
Tabela kalorii i wartości odrzywczych.xls
(62 KB)
zapotrzebowanie na sól - normy.pdf
(52 KB)
piramida zdrowego zwienia i srednia.jpg
(307 KB)
Inne foldery tego chomika:
Batlle Warsaw 2008
Ebooki
Fotografia
Gry na Excel
Gry planszowe na PC i nie tylko
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin