INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA OBSŁUGI TRZONU KUCHENNEGO GAZOWEGO WARUNKI DOPUSZCZENIA PRACOWNIKA DO PRACY - ukończone 18 lat ( młodociany w ramach praktycznej nauki zawodu pod nadzorem instruktora) - kwalifikacje niezbędne do pracy w kuchni lub inne uprawnienia do wykonywania zawodu - przejście odpowiedniego instruktażu zawodowego, zapoznanie się z instrukcją obsługi, przeszkolenie bhp i p.poż. - stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza (w tym aktualne: badania lekarskie uprawniające do kontaktu z żywnością i książeczka zdrowia) - ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczej CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY - przygotować urządzenia pomocnicze do składowania towarów i odpadów - dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzenia - zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności - sprawdzić stan techniczny trzonu i oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej i gazowej - sprawdzić, czy wszystkie pokrętła (kurki) są zamknięte PRACOWNIK URUCHAMIAJĄCY TRZON GAZOWY POWINIEN PRZED DOKONANIEM TEJ CZYNNOŚCI SPRAWDZIĆ DOKŁADNIE, CZY JEGO URUCHOMIENIE NIE GROZI WYPADKIEM ZASADY I SPOSOBY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACY NIE WOLNO: - na stanowisku pracy przechowywać surowców i odpadów w ilościach większych od wynikających z potrzeb technologicznych - wznawiać rozpalanie trzonu bez usunięcia uszkodzenia - sprawdzać dłonią temperaturę - rozpalać paleniska kuchennego trzonu gazowego, jeżeli na rusztach stoją garnki - do obsługi kuchennego trzonu gazowego dopuścić osób postronnych - w przypadku awarii pokręteł odkręcać zaworów innymi przyrządami, lecz zgłosić usterkę zakładowi gazowniczemu - ręcznie przemieszczać i przewoźić ciężary o masie NAKAZUJE SIĘ: - zapewnić dostęp do trzonu - utrzymywać w porządku miejsce pracy - utrzymywać posadzkę w czystości i suchą - sukcesywnie usuwać odpady - stosować prawidłową kolejność rozpalania paleniska - w trakcie palenia należy kontrolować prawidłową prace palników gazowych, tak aby paliły się spokojnie i miały wyraźny, jaskrawy, niebiesko-zielony płomień z fioletową obwódką - w przypadku nierównomiernego płomienia zmniejszyć dopływ gazu, przekręcając zawór CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY - okresowo czyścić kołpaki palnika, myjąc je szczotką w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentów - po zakończeniu pracy należy zamknąć wszystkie kurki oraz zawór główny - uporządkować stanowisko pracy ZASADY POSTĘPOWANIA W SYTUACJACH AWARYJNYCH - o wadach i / lub uszkodzeniach trzonu należy niezwłocznie zawiadomić przełożonego - trzon, w którym stwierdzono uszkodzenie w czasie pracy, powinien być niezwłocznie wyłączony i odłączony od zasilania - bezwzględnie udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym - w razie awarii trzonu stwarzającej zagrożenie dla otoczenia należy zastosować zrozumiałą i dostrzegalną sygnalizację ostrzegawczą i alarmową - każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek UWAGI - trzon gazowy powinien być ustawiony w miejscu dobrze wentylowanym, z naturalnym dostępem powietrza - podczas użytkowania wszelkich urządzeń gazowych należy stosować się ściśle do określonych instrukcji, warunków montażu, eksploatacji i konserwacji - montaż trzonów i innych urządzeń gazowych oraz przyłączenie ich do sieci gazowej, wymianę dysz, okresowego przeglądu - może dokonać tylko zakład gazowniczy lub koncesjonowany pracownik - co najmniej raz na cztery lata należy przesłać kuchenny trzon gazowy lub Inne urządzenie opalane gazem do naprawy, określając w zleceniu, do jakiego gazu jest ono przystosowane. - w pomieszczeniu, gdzie znajduje się kuchenny trzon gazowy, powinna znajdować się podręczna apteczka z niezbędnymi środkami opatrunkowymi, używanymi do udzielania pierwszej pomocy w przypadku oparzeń Na podstawie art. 210 K.P. pracownik ma prawo- w razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośred nie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika lub gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom - powstrzymać się od wykonywanej pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.
ajerkiewicz