obsluga_trzonu_kuchennego_gazowego.txt

(4 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA OBSŁUGI TRZONU KUCHENNEGO GAZOWEGO

WARUNKI DOPUSZCZENIA PRACOWNIKA DO PRACY
- ukończone 18 lat ( młodociany w ramach praktycznej nauki zawodu pod nadzorem instruktora)
- kwalifikacje niezbędne do pracy w kuchni lub inne uprawnienia do wykonywania zawodu
- przejście odpowiedniego instruktażu zawodowego, zapoznanie się z instrukcją obsługi, przeszkolenie bhp i p.poż.
- stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza (w tym aktualne: badania lekarskie uprawniające do kontaktu z żywnością i książeczka zdrowia)
- ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczej

CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY
- przygotować urządzenia pomocnicze do składowania towarów i odpadów
- dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzenia
- zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności
- sprawdzić stan techniczny trzonu i oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej i gazowej
- sprawdzić, czy wszystkie pokrętła (kurki) są zamknięte
PRACOWNIK URUCHAMIAJĄCY TRZON GAZOWY POWINIEN PRZED DOKONANIEM TEJ CZYNNOŚCI SPRAWDZIĆ DOKŁADNIE, CZY JEGO URUCHOMIENIE NIE GROZI WYPADKIEM

ZASADY I SPOSOBY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACY
NIE WOLNO:
- na stanowisku pracy przechowywać surowców i odpadów w ilościach większych od wynikających z potrzeb technologicznych
- wznawiać rozpalanie trzonu bez usunięcia uszkodzenia
- sprawdzać dłonią temperaturę
- rozpalać paleniska kuchennego trzonu gazowego, jeżeli na rusztach stoją garnki
- do obsługi kuchennego trzonu gazowego dopuścić osób postronnych
- w przypadku awarii pokręteł odkręcać zaworów innymi przyrządami, lecz zgłosić usterkę zakładowi gazowniczemu
- ręcznie przemieszczać i przewoźić ciężary o masie
NAKAZUJE SIĘ:
- zapewnić dostęp do trzonu
- utrzymywać w porządku miejsce pracy
- utrzymywać posadzkę w czystości i suchą
- sukcesywnie usuwać odpady
- stosować prawidłową kolejność rozpalania paleniska
- w trakcie palenia należy kontrolować prawidłową prace palników gazowych, tak aby paliły się spokojnie i miały wyraźny, jaskrawy, niebiesko-zielony płomień z fioletową obwódką
- w przypadku nierównomiernego płomienia zmniejszyć dopływ gazu, przekręcając zawór

CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY
- okresowo czyścić kołpaki palnika, myjąc je szczotką w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentów
- po zakończeniu pracy należy zamknąć wszystkie kurki oraz zawór główny
- uporządkować stanowisko pracy

ZASADY POSTĘPOWANIA W SYTUACJACH AWARYJNYCH
- o wadach i / lub uszkodzeniach trzonu należy niezwłocznie zawiadomić przełożonego
- trzon, w którym stwierdzono uszkodzenie w czasie pracy, powinien być niezwłocznie wyłączony i odłączony od zasilania
- bezwzględnie udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym
- w razie awarii trzonu stwarzającej zagrożenie dla otoczenia należy zastosować zrozumiałą i dostrzegalną sygnalizację ostrzegawczą i alarmową
- każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek

UWAGI
- trzon gazowy powinien być ustawiony w miejscu dobrze wentylowanym, z naturalnym dostępem powietrza
- podczas użytkowania wszelkich urządzeń gazowych należy stosować się ściśle do określonych instrukcji, warunków montażu, eksploatacji i konserwacji
- montaż trzonów i innych urządzeń gazowych oraz przyłączenie ich do sieci gazowej, wymianę dysz, okresowego przeglądu - może dokonać tylko zakład gazowniczy lub koncesjonowany pracownik
- co najmniej raz na cztery lata należy przesłać kuchenny trzon gazowy lub Inne urządzenie opalane gazem do naprawy, określając w zleceniu, do jakiego gazu jest ono przystosowane.
- w pomieszczeniu, gdzie znajduje się kuchenny trzon gazowy, powinna znajdować się podręczna apteczka z niezbędnymi środkami opatrunkowymi, używanymi do udzielania pierwszej pomocy w przypadku oparzeń
Na podstawie art. 210 K.P. pracownik ma prawo- w razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośred nie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika lub gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom - powstrzymać się od wykonywanej pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin