CIASTO DROŻDZOWE OD JADZI.doc

(20 KB) Pobierz

                            CIASTO DROŻDŻOWE (od Jadzi)

 

-  0,5litra mleka

-  1 szklanka mąki

-  1 szklanka cukru

-  szczypta soli

-  5dag drożdży (pół paczki rozkruszyć w palcach 10dag)

 

Wszystko wrzucamy po kolei do miski. Nie mieszać. Przykryć ścierką  i zostawić na noc.

Rano do tej masy dodajemy: 3  całe jajka i 0,5 mąki. Wszystko mieszamy ręką. Ciasto jest dość luźne .Nie denerwować się. Pozostawić do wyrośnięcia.

Jak wyrośnie wymieszać i wkładać do posmarowanej blaszki. Posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45-50min.

 

Kruszonka:

-  1/3 kostki margaryny

-  ½  szklanki cukru

-  ½  szklanki maki

Wymieszać wszystko razem i pokruszyć na całe ciasto.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin