· 25 g masła
· 250 g filetów z kurczaka
· 1 cebula
· 1 kostka Rosołu wołowego
· 250 g ryżu
· 250 g kapusty
Mięso pokroić w paski. Kapustę poszatkować. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Rosół wołowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Ryż, mięso, kapustę i cebulę smażyć na maśle 5 minut. Połączyć z Rosołem. Dusić 15 minut.
· 1,5 szklanki ryżu
· 1 puszka groszku konserwowego
· 2 łyżki margaryny
· sól
· natka pietruszki
· Jarzynka
· pieprz
· 40 dkg parówek
Wodę zagotować w dużym garnku, ryż opłukać, wsypać go do wody, gotować 20 min. Cebulę i parówki pokrajać w drobną kostkę, usmażyć razem. Groszek osączyć na sicie. Ryż odcedzić, wymieszać z groszkiem i kiełbasą. Doprawić Jarzynką i pieprzem. Wyłożyć na półmisek, posypać natką pietruszki.
· 1 jajko
· 2 łyżki bułki tartej
· 30 dkg pieczarek
· 2 pęczki dymki
· 3 łyżki oleju
· 2 pomidory
· natka pietruszki do dekoracji
· 3 szklanki Rosołu drobiowego
· 30 dkg ryżu długoziarnistego
Mielone mięso zagnieść z pokrojoną w kostkę cebulą, jajkiem i tartą bułką, doprawić, uformować klopsiki. Pieczarki oczyścić, podzielić na połówki. Dymkę umyć, pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na głębokiej patelni, podsmażyć kotleciki. Dodać pieczarki oraz dymkę, zrumienić, odłożyć. Na tym samym oleju podsmażyć ryż. Podlać rosołem, gotować na małym ogniu 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania włożyć kotleciki, grzyby i dymkę, krótko podgrzać. Risotto posypać pokrojonymi w kostkę pomidorami, udekorować natką.
· 1 POMYSŁ NA Kotlety Mielone
· 500 g mięsa mielonego
· 100 g sera żółtego
· 1 por
· 1 łyżka tłuszczu do smażenia
Cebulę drobno pokroić. Pomysł na... połączyć z mięsem. Por oczyścić, sparzyć wrzątkiem. Mięso rozłożyć na folii do pieczenia. Uformować prostokąt o grubości ok. 1 cm. Por przekroić na połowę. Ułożyć na mięsie. Roladę zwinąć. Formę do zapiekania posmarować tłuszczem. Ułożyć roladę. Piec w temperaturze 200ºC około 1 godz. Pod koniec pieczenia położyć na roladzie paski żółtego sera. Gdy ser się przyrumieni roladę pokroić. Przybrać natką pietruszki.
· 1 kg schabu
· 2 cebule
· 2 papryki czerwone
· 20 dkg boczniaków
· 2 łyżeczki Jarzynki
· 2 łyżki oleju
· 0,5 pęczka natki pietruszki
Papryki przekroić na pół, oczyścić z pestek, opłukać. Miąższ pokroić w paski. Boczniaki oczyścić. Cebule obrać i pokroić w piórka. Natkę opłukać i posiekać. Mięso umyć, osuszyć, rozkroić tak, by powstał płat o grubości około 1 cm. Mięso oprószyć z obu stron Jarzynką i pieprzem. Na płacie schabu rozłożyć w rządkach grzyby, paprykę i cebulę. Całość posypać natką pietruszki, zwinąć roladę. Obwiązać ją nicią, obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do brytfanny, przykryć i piec 1,5 godziny w temp. 220 stopni.
· 1 kostka Bulionu warzywnego
· 400 g makaronu rurki
· 1 marchewka
· 3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
· 3 ząbki czosnku
· 1 pomidor
· 1 papryka
· 1 łyżka posiekanego szczypiorku
· 200 g selera
· 3 łodygi selera naciowego
· olej do smażenia
· 1 ogórek
Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Marchew i seler zetrzeć na tarce. Ogórek, seler naciowy, pomidor pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa podsmażyć na oleju (5 min.). Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w 375 ml (1,5 szklanki) wrzącej wody, dodać do warzyw. Dusić 15 min. Dodać fasolkę szparagową. Czosnek rozdrobnić, połączyć z sosem. Doprawić pieprzem. Makaron ugotować. Polać sosem. Posypać szczypiorkiem. Czas oczekiwania: 20 minut.
· 50 dkg filetów z ryby
· 1 puszka koncentratu pomidorowego
· 4 marchewki
· 2 pietruszki
· 1 średni seler
· 2 kostki Rosołu drobiowego
· 1/4 cytryny
· sól, pieprz do smaku
Kostki Rosołu drobiowego Winiary rozpuścić w wodzie (ok. 1,5 litra). Do gotującego się bulionu wrzucić filety. Po 20 minutach rybę odcedzić i ułożyć na półmisku. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i utrzeć na grubej tarce, a cebulę drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i dusić na małym ogniu. Do miękkich warzyw dodać rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalać filety i ostudzić. Przed podaniem polać sokiem z cytryny.
· 1 Sos Azja chiński
· 2 filety rybne (400 g)
· 5 łyżek oleju do smażenia
· Ciasto:
· 2 łyżki mąki
· proszek do pieczenia na czubek noża
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Filety pokroić na małe kawałki, delikatnie posolić.Ciasto: Połączyć wszystkie składniki ciasta. Zanurzać kawałki ryby w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Połączyć z sosem i podawać z ryżem.
· 2 woreczki ryżu
· 2 łyżeczki curry
· 1 litr wody
· 2 kostki Kogutka drobiowo-warzywnego
Z wody i kostek rosołowych przygotować bulion. Dodać curry. Wrzucić ryż. Gotować 15-20 minut. Podawać jako składnik dań chińskich.
· 1 szklanka ryżu
· 1 filet z kurczaka
· 4 łyżki oliwy z oliwek
· 2 jajka
· 2 łyżki zielonego groszku
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso, smażyć przez około 10 minut. Mięso z cebulą wyjąć z tłuszczu. Na tłuszczu podsmażyć ryż, wbić jajka i połączyć dokładnie z ryżem. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu, połączyć z ryżem, mięsem i groszkiem. Podawać zaraz po przygotowaniu.
· 300 g filetów z kurczaka
· sól, pieprz
· 500 g włoszczyzny
· tłuszcz do smażenia
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 szklanka ugotowanego ryżu
· 2 łyżki Przyprawy do zup, sosów, sałatek
· 1 mała kapusta pekińska
Mięso pokroić w paski, skropić Przyprawą, posypać mąką ziemniaczaną. Usmażyć. Kapustę pekińską pokroić. Warzywa oczyścić i rozdrobnić. Smażyć 15 minut. Dodać mięso, ryż i kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut.