sero-makowiec
Składniki
ciasto: 1i1/2 szklanki mąki 1 żółtko1/2 kostki margaryny1/2 szklanki cukru pudru Masa makowa: 1/2 kg makubiałko z jednego jajka2 jajka całeszklanka cukru pudruaromat waniliowy2 łyżki bułki tartejMasa serowa: 1 kg mielonego białego sera [ może być wiaderko]5 jajek1/2 kostki masłaszklanka cukru pudru
Składnki na ciasto wymieszać,zagnieść, włożyć w folii do lodówki.Rozwałkowaći piec w formie wyłożonej papierem 15 minw tem. 200 stopni. Mak sparzyć [może być z puszk już gotowy] osączyć ,zemleć 2 razy.Utrzeć z cukrem i żółtkami dodać aromat i bułkę tartą.Połączyć z białkami ubitymi na pianę wyłożyć na ciasto.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodając po łyżce ser.Delikatnie wymieszać z białkami na pianę, mase serową wyłożyć na mase makową. Ciasto piec w tem. 180 stopni . piec 50 min.Na wierzch polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi . SMACZNEGO!!!!
elunia01