rolada biszkoptowa z truskawkami
Składniki
- 3 jajka- płaska szklanka mąki- ½ szklanki cukru- ¼ szklanki wody- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
- 1½ szklanki pokrojonych truskawek
- 400 ml śmietany 18 procent- 5 łyżek cukru- cukier waniliowy- 2 łyżki żelatyny(czubate)- 100 ml wody
Żółtka oddzielić od białek.Utrzeć z cukrem,dodać wodę a następnie mąkę i proszek.Białka ubić na sztywno ,dodać do żółtek z mąką i delikatnie wymieszać.Płaską blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem i rozsmarować ciasto.Piec 15 min w temp.180º.Po upieczeniu zwinąć biszkopt razem z pergaminem na którym się piekł.Zostawić do ostygnięcia.Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia.Śmietanę ubić z cukrami,dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę,zmiksować ,dodać truskawki,wymieszać i wyłożyć na zimny biszkopt.Zwinąć i wstawić do lotówki do zastygnięcia.
elunia01