2 główki sałaty fryzowanej (zielonej i czerwonej) 3 pomidory 1 winne jabłko 2 ogonki liściowe selera naciowego 1 cykoria 1 pęczek rzodkiewek 10 czarnych oliwek bez pestek 1 cytryna 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz
Wymyć sałatę pod bieżącą wodą, osączyć i rozdzielić liście. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne, następnie pokroić i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Ogonki selerowe obrać z włókien i pokroić. Cykorię opłukać, rozdzielić liście i pozostawić je w całości. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Wyścielić salaterkę liśćmi cykorii. Włożyć sałatę i pozostałe składniki. Tuż przed podaniem polać śmietaną przyprawioną octem, musztardą oraz solą i pieprzem.
C.Te.Raz