Listy kontrolne do analizy stanu bhp w indywidualnych gospodarstwach wiejskich.pdf

(199 KB) Pobierz
B_pracy-2008_02-sklad1.indd
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 2/2008
Listy kontrolne
do analizy stanu bezpieczeñstwa
w indywidualnych gospodarstwach wiejskich
W artykule przedstawiono kilka przyk³adów
list kontrolnych opracowanych dla potrzeb
oceny bezpieczeñstwa pracy w rolnictwie.
Omówiono ich zastosowanie, ograniczenia
i zalety. Zaprezentowano tak¿e cele i za³o¿enia
przyjête przy opracowaniu nowych list kontro-
lnych przeznaczonych dla rolników indywidu-
alnych do samokontroli w ich gospodarstwach
oraz plany dotycz¹ce rozpowszechnienia tych
list w Polsce.
Checklists for analysing safety in private
farms
This article presents sample checklists for agri-
culture. It discusses their application, limitations
and advantages. Also presented are the goals of
and assumptions for new checklists that farmers
can use on their own in their farms, and plans for
disseminating those checklists in Poland.
Listy kontrolne s¹ powszechnie stosowane
do identyfikacji zagro¿eñ w procesach oceny
ryzyka zawodowego (zw³aszcza jakościowej),
w procedurach oceny zgodności wyrobów
oraz w ocenie stanu bezpieczeñstwa obiektów
i procesów. Jest to jedna z najprostszych metod
do oceny m.in. maszyn i innych urz¹dzeñ,
stanowisk pracy oraz procesów produkcyjnych
w ró¿nych dziedzinach gospodarki, zw³aszcza
w przemyśle, budownictwie i transporcie.
W rolnictwie, jednej z najwa¿niejszych ga³êzi
polskiej gospodarki, od lat dochodzi do wielu
wypadków. Z danych Kasy Rolniczego Ubezpie-
czenia Spo³ecznego (KRUS) wynika, ¿e w roku
2004 roku zg³oszono 42 060 wypadków oraz
przyznano 28 033 odszkodowañ [1], w 2005 roku
zg³oszono w KRUS 33 536 wypadków oraz
wyp³acono 20869 odszkodowañ [2], natomiast
w 2006 roku zg³oszono 32 564 wydarzenia wy-
padkowe oraz wyp³acono 20 651 jednorazowych
odszkodowañ [3]. Liczba rejestrowanych zdarzeñ
wypadkowych na wsi zmniejsza siê z roku na rok.
Źród³a rejestrowanej poprawy wskaźników
s¹ tylko czêściowo zwi¹zane ze skuteczności¹
dzia³alności prewencyjnej, poniewa¿ postano-
wienia ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie
ustawy o ubezpieczeniu spo³ecznym rolników
[4], ograniczy³y:
– grono uprawnionych do jednorazowego
odszkodowania z tytu³u wypadku przy pracy
rolniczej do osób powy¿ej 15 lat ¿ycia, oraz
– uznawanie wypadków wy³¹cznie do zda-
rzeñ, które wyst¹pi³y podczas wykonywania
czynności zwi¹zanych z prowadzeniem albo
pozostaj¹cych w zwi¹zku z wykonywaniem
dzia³alności rolniczej.
W zwi¹zku z tym, potrzebne s¹ w dalszym
ci¹gu aktywne dzia³ania na rzecz poprawy
bezpieczeñstwa na wsi. Podstawowym za-
daniem niezbêdnym do skutecznej poprawy
bezpieczeñstwa rolnika jest zebranie wiedzy
dotycz¹cej aktualnego stanu w gospodarstwie,
obejmuj¹cej nie tylko sprawy techniczne,
ale tak¿e organizacjê pracy i metody postêpo-
wania. Wiedza ta umo¿liwia znalezienie tzw.
s³abych punktów, czyli g³ównych rozbie¿ności
miêdzy stanem faktycznym a stanem po¿¹-
danym z punktu widzenia bezpieczeñstwa
pracy. Kolejny krok to analiza mo¿liwości zmian
w celu usuniêcia wykrytych nieprawid³owości
i poprawy bezpieczeñstwa.
G³ównym problemem jest dotarcie do po-
nad 1,6 mln rolników [3] prowadz¹cych gospo-
darstwa indywidualne (zajmuj¹ce blisko 90%
u¿ytków rolnych przy przeciêtnej powierzchni
tylko oko³o 8 ha [5]), które stanowi¹ zdecy-
dowan¹ wiêkszośæ wszystkich gospodarstw
rolnych w Polsce.
Dzia³ania na rzecz poprawy bezpieczeñstwa
na wsi niekoniecznie wymagaj¹ specjalistycznej
pomocy w ka¿dym indywidualnym gospo-
darstwie rolnym. Przy korzystaniu z dobrze
opracowanych poradników oraz odpowiednich
list umo¿liwiaj¹cych kontrolê stanu bhp w go-
spodarstwie, rolnik mo¿e sam oceniæ swoje
gospodarstwo pod wzglêdem bezpieczeñstwa
i podj¹æ w³aściwe dzia³ania prewencyjne.
Wymaga to jednak takiego przygotowania
materia³ów, a zw³aszcza list kontrolnych, aby
rolnik, zazwyczaj nie maj¹cy specjalistycznej
wiedzy oraz nie dysponuj¹cy odpowiednim wy-
posa¿eniem pomiarowym móg³ jednoznacznie
odpowiedzieæ na zamieszczone w liście pytania
i podj¹æ dzia³ania profilaktyczne.
Listy kontrolne opracowuje siê w ró¿ny spo-
sób, w zale¿ności od odbiorcy i jego potrzeb,
na podstawie wymagañ prawnych [6, 7, 8], jak
i tzw. dobrych praktyk, wynikaj¹cych z wiedzy
eksperckiej i doświadczeñ praktycznych.
Obecnie dostêpne s¹ gotowe, opracowane
dla potrzeb oceny bezpieczeñstwa pracy w rol-
nictwie nastêpuj¹ce, listy kontrolne:
• Stan techniczno-organizacyjny gospo-
darstwa . Lista opracowana przez Pañstwow¹
Inspekcjê Pracy
• Hazards for Agriculture . Zagro¿enia
w rolnictwie. Lista opracowana przez OSHA
– Europejsk¹ Agencjê Bezpieczeñstwa i Zdro-
wia w Pracy
• Zagro¿enia wypadkowe w gospodar-
stwach rolnych. Lista kontrolna BHP . Mini-
sterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Centralny
Instytut Ochrony Pracy. Wroc³aw 1999
17
mgr in¿. MARIUSZ D¥BROWSKI
Centralny Instytut Ochrony Pracy
– Pañstwowy Instytut Badawczy
189796509.124.png 189796509.135.png 189796509.146.png
 
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 2/2008
Tabela 4
LISTA KONTROLNA STANU BHP PRZY ROLNICZYM CHOWIE I HODOWLI ZWIERZ¥T, OPRACOWANA W CIOP-PIB
A checklist for OSH conditions in livestock breeding developed by CIOP-PIB
ODPOWIEDŹ
Lp.
PYTANIE
tak
nie
nie dotyczy
UWAGI
1. Czy w budynkach inwentarskich panuje ³ad i porz¹dek – czy wyznaczono korytarze paszowe i gnojowe, wydzielono stanowiska dla zwierz¹t itp.?
2. Czy otwory drzwiowe budynków inwentarskich s¹ pozbawione progów?
3. Czy schody maj¹ porêcze, a otwory w stropach, s³u¿¹ce do zrzucania pasz s¹ zabezpieczone balustrad¹ ochronn¹ (z listw¹ przypod³ogow¹ i porêczami)?
4. Czy na bie¿¹co naprawiane s¹ uszkodzenia pod³o¿a, a ze ścian, pod³óg i sufitów usuwane zbêdne, wystaj¹ce przedmioty (np. gwoździe, druty)?
5. Czy zapewnione jest, ¿e przejścia i korytarze nie s¹ zastawiane zbêdnymi przedmiotami?
6. Czy regularnie wykonywane s¹ przegl¹dy instalacji elektrycznej (zw³aszcza bezpieczników oraz izolacji przewodów)?
7. Czy naprawy instalacji elektrycznej wykonuj¹ osoby uprawnione?
8. Czy zapewnione jest, ¿e w budynkach inwentarskich oraz magazynach nie u¿ywa siê otwartego ognia i nie pali papierosów?
9. Czy materia³y ³atwopalne sk³adowane s¹ w osobnym budynku?
10. Czy w gospodarstwie znajduje siê podrêczny sprzêt gaśniczy oraz umiej¹cy go stosowaæ (przeszkoleni) ludzie?
11. Czy jest mo¿liwośæ szybkiego wezwania pomocy, np. telefon, syrena alarmowa?
12. Czy wnêtrza budynków, stanowiska zwierz¹t, korytarze, przejścia, schody oraz strychy s¹ dobrze oświetlone świat³em sztucznym oraz w miarê mo¿liwości dziennym?
13. Czy w budynkach inwentarskich panuje w³aściwa temperatura (kilkanaście stopni C) 1 i wilgotnośæ (60 – 80%) oraz czy s¹ one wietrzone?
14. Czy powierzchnia stanowisk dla zwierz¹t zapewnia swobodny dostêp przy ich obs³udze?
15. Czy zapewniono odpowiednie wydzielone miejsca dla prośnych macior?
16. Czy w chlewni znajduj¹ siê przedmioty przeznaczone do zabawy dla warchlaków?
17. Czy w budynkach inwentarskich zapewniono swobodny dostêp do wody i po¿ywienia, bez potrzeby t³oczenia siê zwierz¹t?
18. Czy zapewniono zwierzêtom mo¿liwośæ wychodzenia z budynku?
19. Czy kurom wydzielono osobne pomieszczenie oraz wygrodzony wybieg ograniczaj¹cy swobodne poruszanie siê po ca³ym terenie gospodarstwa?
20. Czy zwierzêta gospodarskie obs³ugiwane s¹ przez te same osoby?
21. Czy przy obs³udze buhajów i knurów pracuj¹ wy³¹cznie silni mê¿czyźni, a niedopuszcza siê kobiet i dzieci?
22. Czy zwierzêta uprzedzane s¹ g³osem przy zbli¿aniu siê do nich?
23. Czy do prowadzenia zwierz¹t u¿ywane s¹ „g³adkie” ³añcuchy, linki lub powrozy, nie powoduj¹ce okaleczenia r¹k lub innych urazów w razie szarpniêcia przez zwierzê?
24. Czy czynności obs³ugowe wykonywane s¹ w sta³ym określonym rytmie dobowym?
25. Czy pilnujesz, aby do obs³ugi zwierz¹t nie by³y dopuszczane osoby z którymi zwierzêta nie s¹ oswojone, a tak¿e osoby agresywne, bêd¹ce pod wp³ywem alkoholu lub silnie pachn¹ce
(alkoholem, krwi¹, benzyn¹, środkami u¿ywanymi przez weterynarzy) albo ubrane podobnie jak osoby nieprzyjemnie kojarzone przez zwierzêta (np.weterynarz)?
26. Czy trasa przepêdu w obrêbie gospodarstwa jest wytyczona i ograniczona sta³ymi lub prowizorycznymi zagrodzeniami, u³atwiaj¹cymi poruszanie siê zwierz¹t?
27. Czy byd³o ma spi³owane rogi?
28. Czy ograniczono dostêp psów oraz drobnych zwierz¹t (ptactwa) mog¹cych sp³oszyæ du¿e zwierzêta gospodarskie?
29. Czy ka¿dy z rozp³odników ma wydzielone osobne miejsce?
30. Czy stosowane s¹ środki ograniczaj¹ce niebezpieczne ruchy buhajów np. kantar i kó³ko nosowe oraz uwi¹zanie na dwóch ³añcuchach w pomieszczeniu lub prowadzenie
na dr¹¿ku prowadz¹cym?
31. Czy w budynku inwentarskim wydzielono osobne pomieszczenie wyposa¿one w apteczkê, w którym mo¿na umyæ rêce, przebraæ siê i przechowywaæ odzie¿ robocz¹
s³u¿¹c¹ wy³¹cznie do obs³ugi zwierz¹t?
32. Czy ujêcia wody, wybiegi dla zwierz¹t i miejsca sk³adowania obornika lub pomiotu ptasiego wydzielone s¹ z dala od zabudowañ?
33. Czy wszystkie pomieszczenia dla zwierz¹t s¹ co najmniej dwukrotnie w ci¹gu roku (wczesn¹ wiosn¹ i na jesieni) gruntownie oczyszczone, zmyte bie¿¹c¹ wod¹ pod
wysokim ciśnieniem i wybielone mlekiem wapiennym?
34. Czy utrzymujesz w czystości sprzêt do udoju?
35. Czy do pojenia i karmienia zwierz¹t u¿ywasz innych naczyñ, ni¿ do celów spo¿ywczych w gospodarstwie domowym?
36. Czy stosowane s¹ rêkawice ochronne oraz ubrania robocze i obuwie, stosownie do pory roku i wykonywanej pracy?
37. Czy stosowane s¹ środki (pielêgnacja i utrzymanie czystości pomieszczeñ i zwierz¹t, czêsta dezynfekcja, deratyzacja, lepy na muchy i inne preparaty przeciw insektom)
zapobiegaj¹ce niepokojeniu zwierz¹t przez owady?
38. Czy środki dezynfekuj¹ce przechowywane s¹ w fabrycznych opakowaniach wraz z instrukcjami w osobnych szafkach?
39. Czy naczynia i narzêdzia stosowane do przygotowania roztworów s¹ oznakowane i u¿ywane wy³¹cznie do tego celu?
40. Czy trutki na gryzonie wyk³adane s¹ w miejscach niedostêpnych dla zwierz¹t domowych?
41. Czy pracuj¹cy, przystêpuj¹c do pracy ze zwierzêtami maj¹ zdezynfekowane i obanda¿owane rany na odkrytych czêściach cia³a?
42. Czy skaleczenia przedmiotami zanieczyszczonymi ziemi¹ lub obornikiem, wzglêdnie pogryzienia przez zwierzêta s¹ natychmiast dezynfekowane i zg³aszane do lekarza?
43. Czy przed spo¿yciem posi³ku lub zapaleniem papierosa rêce s¹ myte z u¿yciem środka dezynfekuj¹cego?
44. Czy zwierzêta chore s¹ izolowane, a pad³e przekazywane niezw³ocznie do zak³adu utylizacyjnego?
45. Czy studnie oraz otwory studzienek i kana³ów s¹ przykryte mocnymi pokrywami?
46. Czy otwarte zbiorniki na p³ynne odchody zwierzêce s¹ ca³kowicie ogrodzone?
47. Czy kupowana nowa maszyna ma do³¹czon¹ deklaracjê zgodności WE i jest oznakowana znakiem CE?
48. Czy kupowana maszyna u¿ywana ma potwierdzenie spe³niania minimalnych wymagañ Dyrektywy 89/655/EWG lub rozporz¹dzenia Ministra Gospodarki (DzU nr
192 poz.1596)?
49. Czy ruchome czêści maszyn s¹ os³oniête os³onami?
50. Czy wszelkie czynności obs³ugowe wykonujesz po od³¹czeniu napêdu i zabezpieczeniu maszyny lub urz¹dzenia przed uruchomieniem oraz przemieszczeniem?
51. Czy pokrywa parnika jest otwierana po wcześniejszym otwarciu zaworu odp³ywowego skroplin?
52. Czy ostre narzêdzia przechowywane s¹ w pomieszczeniu niedostêpnym dla dzieci?
53. Czy w czasie przerw w pracy narzêdzia maj¹ zabezpieczone ostrza i s¹ zostawiane w miejscach widocznych i pod kontrol¹?
54. Czy stosowane w gospodarstwie drabiny maj¹ wystarczaj¹c¹ wysokośæ, s¹ statecznie oparte, zabezpieczone przed przewróceniem lub ześlizgniêciem?
55. Czy nieu¿ywane aktualnie drabiny s¹ zabezpieczone przed dostêpem dzieci, np. os³oniête lub odstawione i od³o¿one na bok?
56. Czy ³adunki s¹ zabezpieczone (np. spiête pasami) przed samoczynnym przemieszczaniem siê lub upadkiem podczas transportowania?
57. Czy przy wchodzeniu i schodzeniu z za³adowanej przyczepy u¿ywana jest drabina (na wyposa¿eniu przyczepy)?
58. Czy przestrzegana jest zasada nieprzewo¿enia ludzi na ³adunkach objêtościowych?
59. Czy prace wewn¹trz zbiorników wykonywane s¹ przy asekuracji osób z zewn¹trz?
60. Czy prace na zewn¹trz, przerywane s¹ natychmiast w przypadku burzy, opadów, silnych wiatrów i innych niesprzyjaj¹cych okoliczności?
UWAGA: W przypadku, gdy odpowiedź na pytanie brzmi „nie” nale¿y d¹¿yæ do zwiêkszaj¹cej bezpieczeñstwo zmiany aktualnego stanu. Pomoc¹ s³u¿yæ mog¹ porady
zawarte w broszurze.
1 Wy¿sza temperatura i lepsze oświetlenie powinny byæ zapewnione na stanowiskach cielnych ja³ówek, prośnych macior oraz niosek, a tak¿e m³odym cielakom, warchlakom i pisklêtom.
189796509.001.png 189796509.012.png 189796509.023.png 189796509.034.png 189796509.045.png 189796509.056.png 189796509.067.png 189796509.078.png 189796509.082.png 189796509.083.png 189796509.084.png 189796509.085.png 189796509.086.png 189796509.087.png 189796509.088.png 189796509.089.png 189796509.090.png 189796509.091.png 189796509.092.png 189796509.093.png 189796509.094.png 189796509.095.png 189796509.096.png 189796509.097.png 189796509.098.png 189796509.099.png 189796509.100.png 189796509.101.png 189796509.102.png 189796509.103.png 189796509.104.png 189796509.105.png 189796509.106.png 189796509.107.png 189796509.108.png 189796509.109.png 189796509.110.png 189796509.111.png 189796509.112.png 189796509.113.png 189796509.114.png 189796509.115.png 189796509.116.png 189796509.117.png 189796509.118.png 189796509.119.png 189796509.120.png 189796509.121.png 189796509.122.png 189796509.123.png 189796509.125.png 189796509.126.png 189796509.127.png 189796509.128.png 189796509.129.png 189796509.130.png 189796509.131.png 189796509.132.png 189796509.133.png 189796509.134.png 189796509.136.png 189796509.137.png 189796509.138.png 189796509.139.png 189796509.140.png 189796509.141.png 189796509.142.png 189796509.143.png 189796509.144.png 189796509.145.png
 
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 2/2008
• Bezpieczeñstwo i higiena pracy:
– w fermach hodowli zwierz¹t
– przy chowie byd³a
– przy chowie trzody chlewnej
– przy pracach polowych
– w gospodarstwach sadowniczych
– w zagrodzie rolniczej.
Listy kontrolne BHP opracowane przez Cen-
tralny Instytut Ochrony Pracy. Warszawa 1999.
Analizuj¹c powy¿sze listy stwierdzono,
¿e bardzo siê one ró¿ni¹ miêdzy sob¹, za-
równo w uwzglêdnianym przez nie zakresem
tematycznym i podejściem do kontrolowanego
obszaru, jak równie¿ liczb¹ i szczegó³owości¹
pytañ oraz ich sformu³owaniem.
Zakres zagadnieñ uwzglêdniany przez trzy
pierwsze listy jest bardzo szeroki i obejmuje
ca³okszta³t dzia³alności rolniczej. Pozosta³e
listy ukierunkowane s¹ na wê¿sze zakresy
tematyczne.
Liczba pytañ w dwóch pierwszych listach
wynosi odpowiednio: 48 i 56. Pozosta³e listy
kontrolne s¹ znacznie bardziej z³o¿one i za-
wieraj¹ od 125 do 169 szczegó³owych pytañ,
niektóre wraz z przytoczonymi obok opisami
dzia³añ poprawiaj¹cych stan bhp.
W liście kontrolnej PIP (tab.1.), w zasadzie
nie mo¿na mówiæ o pytaniach, lecz raczej o py-
taniach i zagadnieniach umieszczanych w tych
samych rubrykach. S¹ one przedstawione
w sposób ogólny, np. „Budynki gospodarcze
– wystarczaj¹ce”, albo „Czy posiada mecha-
niczny system usuwania obornika”.
Nie obowi¹zuje równie¿ ¿adna regu³a zwi¹-
zana z proponowanymi w liście odpowiedziami
( tak, nie, czêściowo tak/nie ). Odpowiedź „tak”
mo¿e oznaczaæ zarówno spe³nienie wymagañ
bezpieczeñstwa, sytuacjê zagro¿enia, jak
równie¿ informacjê z punktu widzenia bez-
pieczeñstwa pracy raczej neutraln¹, np. „Czy
Tabela 1
FRAGMENT LISTY KONTROLNEJ STANU TECHNICZNO-ORGANIZACYJNEGO GOSPODARSTWA, OPRACOWANEJ
PRZEZ PAÑSTWOW¥ INSPEKCJÊ PRACY
Part of a checklist for assessing the technical and organizational state of farms, developed by the National Labour
Inspectorate
Stan po oce nie
Ta k , T
N i e, N
Czêściowo T/N
I. Po dwórza
1. Równośæ nawierzchni podwórka
2. Trwa³e, skuteczne ogrodzenie (w tym brama)
3. Sk³adowanie, przechowywanie – prawid³owośæ ustawienia
4. Utwardzenie nawierzchni podwórka
III. Drabiny
1. Brak wymaganej liczby drabin
2. Wadliwy stan techniczny/ wytrzyma³ościowy
3. Posiadaj¹ce wysuniêt¹ pod³u¿nicê
4. Posiadaj¹ce urz¹dzenia zabezpieczenie przed poślizgiem
posiada ci¹gnikowy sprzêt do ochrony roślin?”.
Taka konstrukcja listy kontrolnej zak³ada jej wy-
korzystanie przez inspektora pracy, znaj¹cego
doskonale szczegó³owe wymagania przepisów
prawnych. Nie nadaje siê natomiast do wyko-
rzystania przez rolnika do samodzielnej oceny
stanu bhp w gospodarstwie rolnym.
Druga z analizowanych list kontrolnych
(tabela 2.), opracowana zosta³a przez insty-
tucjê Unii Europejskiej. Konstrukcja pytañ w tej
liście jest zgodna z zasadami, ¿e odpowiedź
twierdz¹ca oznacza „stan zapewniaj¹cy bezpie-
czeñstwo”, a przecz¹ca – koniecznośæ podjêcia
dzia³añ koryguj¹cych. Trzeciej mo¿liwości nie ma.
Sposób sformu³owania pytañ jest jednak w tej
liście, podobnie, jak w liście PIP, bardzo ogólny,
np. „Czy pestycydów u¿ywa siê w sposób bez-
pieczny dla środowiska?” lub „Czy ograniczono
mo¿liwośæ wzniecenia po¿aru przez dzieci?”.
Bardzo ogólne pytania zadawane w ten spo-
sób mog¹ byæ przydatne do podsumowania
szczegó³owej analizy wykonanej przy u¿yciu
listy z konkretnymi pytaniami, jednak takich
szczegó³owych pytañ lista nie zawiera.
Pozosta³e listy kontrolne zawieraj¹ w wiêk-
szości precyzyjniej sformu³owane pytania
(tabela 3. – str. 21.) wraz z przytoczonymi
obok propozycjami odpowiednich dzia³añ na-
prawczych.
Zasada formu³owania pytañ zamkniêtych
z odpowiedzi¹ twierdz¹c¹, oznaczaj¹ca „stan
zapewniaj¹cy bezpieczeñstwo” zosta³a zasto-
sowana równie¿ w trzeciej liście (tabela 3.),
z tym, ¿e w tym przypadku liczba i szczegó³o-
wośæ pytañ jest znacznie wiêksza, ni¿ w dwóch
pierwszych listach. Lista ta zosta³a podzielona
na 10 obszarów, zwi¹zanych z takimi źród³ami
zagro¿eñ, jak: ci¹gniki, pilarki, zwierzêta,
drabiny i schody, instalacje i urz¹dzenia elek-
tryczne.
Tabela 2
FRAGMENT LISTY „ZAGRO¯ENIA W ROLNICTWIE” OPRACOWANEJ PRZEZ OSHA – EUROPEJSK¥ AGENCJÊ BEZPIECZEÑSTWA I ZDROWIA W PRACY
Part of the “Hazards in Agriculture” checklist developed by OSHA, the European Agency for Safety and Health at Work
ZAGRO¯ENIA W ROLNICTWIE
Pytanie
TAK
NIE
Maszyny i sprzêt roboczy
Czy pracownicy zostali przeszkoleni w obs³udze poszczególnych rodzajów maszyn i sprzêtu roboczego?
Czy os³ony wa³ów napêdowych WOM i inne os³ony maszyn oraz sprzêtu roboczego s¹ w dobrym stanie i znajduj¹ siê na swoim
miejscu?
Czy w czasie wykonywania prac pod podniesionym sprzêtem, do jego podtrzymania stosowane s¹ zawsze dwa niezale¿ne
środki?
Czy środki bezpieczeñstwa do wymiany kó³ ci¹gnika s¹ dostêpne i stosowane?
Czy pilarka tarczowa do drewna jest wyposa¿ona w klin rozszczepiaj¹cy oraz wyposa¿enie ochronne, jak popychacz i dociskacz?
Czy sprzêt spawalniczy jest w³aściwie konserwowany i ma wszystkie niezbêdne zabezpieczenia?
Czy stosowane s¹ podczas pracy pilark¹ ³añcuchow¹ środki ochrony indywidualnej (ŚOI), takie jak spodnie z wk³adk¹ odporn¹ na
przeciêcie, obuwie ochronne, okulary i he³m z przy³bic¹ oraz ochronniki s³uchu?
Czy dostêpne s¹ instrukcje bezpieczeñstwa obs³ugi?
Czy prowadzone s¹ okresowe przegl¹dy sprzêtu roboczego?
Transport i maszyny mobilne
Czy wszyscy kierowcy pojazdów oraz operatorzy wózków wid³owych i podnośników teleskopowych s¹ przeszkoleni i posiadaj¹
uprawnienia do obs³ugi tego sprzêtu?
Czy podwórze gospodarskie jest przystosowane do ruchu pojazdów?
Czy hamulce ci¹gnika, g³ówny i rêczny s¹ konserwowane i okresowo sprawdzane?
Czy hamulce przyczepy s¹ skuteczne i mog¹ byæ uruchamiane z siedziska traktora?
19
189796509.147.png 189796509.148.png 189796509.149.png 189796509.150.png 189796509.151.png 189796509.152.png 189796509.153.png 189796509.154.png 189796509.155.png 189796509.156.png 189796509.157.png 189796509.158.png 189796509.159.png 189796509.160.png 189796509.161.png 189796509.162.png 189796509.163.png
 
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 2/2008
Tabela 5
LISTA KONTROLNA STANU BHP PRZY UPRAWACH ROLNYCH, OPRACOWANA W CIOP-PIB
A checklist for OSH conditions in farming developed by CIOP-PIB
ODPO WIEDŹ
Lp.
PYTANIE
tak
nie
nie dotyczy
UWAGI
61. Czy powierzchnie placów, podwórzy, przejśæ i dróg w obrêbie gospodarstwa s¹ utwardzone i równe oraz dobrze oświetlone?
62. Czy studnie oraz otwory studzienek i kana³ów s¹ przykryte mocnymi pokrywami?
63. Czy w magazynach nie u¿ywa siê otwartego ognia i nie pali papierosów?
64. Czy materia³y ³atwo palne sk³adowane s¹ w osobnym budynku?
65. Czy zapewniono w³aściw¹ wentylacjê magazynów, pomieszczeñ gospodarskich oraz zbiorników gnojowicy i silosów?
66. Czy w gospodarstwie znajduje siê podrêczny sprzêt gaśniczy oraz umiej¹cy go stosowaæ (przeszkoleni) ludzie?
67. Czy jest mo¿liwośæ szybkiego wezwania pomocy, np. telefon, syrena alarmowa?
68. Czy w gospodarstwie wydzielono osobne pomieszczenie wyposa¿one w apteczkê, w którym mo¿na umyæ rêce i przebraæ siê?
69. Czy stosowane s¹ rêkawice ochronne, oraz ubrania robocze i obuwie, stosownie do pory roku i wykonywanej pracy?
70. Czy środki chemiczne s¹ oznakowane, u¿ywane wy³¹cznie do tego celu, magazynowane oddzielnie i chronione przed dostêpem dzieci i osób niepowo³anych oraz zwierz¹t?
71. Czy środki chemiczne s¹ rozcieñczane z dala od odkrytych ujêæ wodnych, w oddzielnych, przeznaczonych do tego naczyniach, zachowuj¹c środki ostro¿ności podane
na opakowaniu przez producenta oraz nie pozostawiasz przygotowanej cieczy w zbiorniku bez nadzoru?
72. Czy pracuj¹cy zabieraj¹ sob¹ do pracy w polu czyst¹ wodê oraz myd³o do mycia r¹k i twarzy przed przerw¹ na posi³ek lub odpoczynek?
73. Czy pracuj¹cy zabieraj¹ ze sob¹ do pracy w polu telefon komórkowy?
74. Czy do prac u¿ywane jest odpowiednie ubranie tj. obcis³e lecz niekrêpuj¹ce ruchów, chroni¹ce przed nadmiernym ch³odem i wysokimi temperaturami?
75. Czy u¿ywane buty zabezpieczaj¹ nogê w kostce i maj¹ dobry protektor zabezpieczaj¹cy przed poślizgniêciem oraz umo¿liwiaj¹ wymianê powietrza?
76. Czy pracuj¹cy w s³oñcu nosz¹ nakrycie g³owy oraz okulary przeciws³oneczne z filtrem UV?
77. Czy opylanie oraz nawo¿enie nawozami mineralnymi s¹ prowadzone tylko w dni pogodne, bezwietrzne, rano lub wieczorem przy średnich lub niskich temperaturach dodatnich?
78. Czy do prac zwi¹zanych z obs³ug¹ siewników nawozowych oraz podczas za³adunku i wy³adunku nawozów nie s¹ dopuszczane dzieci?
79. Czy robione s¹ przerwy na odpoczynek i posi³ki regeneracyjne?
80. Czy przed posi³kami oraz po pracy z truj¹cymi substancjami chemicznymi pracuj¹cy zmieniaj¹ ubranie i rêczniki, starannie myj¹ rêce i twarz oraz p³ucz¹ jamê ustn¹
i nos czyst¹ wod¹?
81. Czy po wykonaniu zabiegów chemizacyjnych uprawy s¹ znakowane czyteln¹ tabliczk¹ z nazw¹ i zastosowanego środka, klas¹ toksyczności, dat¹ opryskiwania, a tak¿e
okresem karencji i prewencji (podanym przez producenta na opakowaniu)?
82. Czy po zakoñczeniu pracy opryskiwacz jest myty z zewn¹trz najlepiej przed wyjazdem na drogi publiczne, a jego zbiornik co najmniej trzykrotnie p³ukany w ma³ej ilości
wody; wypryskiwanej nastêpnie na chronione pole?
83. Czy opakowania po środkach chemicznych s¹ odstawiane do miejsca utylizacji lub do punktu sprzeda¿y, w którym środki te by³y zakupione?
84. Czy jest przestrzegany zakaz wypalania ściernisk, ugorów i zarośli?
85. Czy po wyst¹pieniu objawów zatrucia natychmiast zwracasz siê do lekarza?
86. Czy kupowana nowa maszyna ma do³¹czon¹ deklaracjê zgodności WE i jest oznakowana znakiem CE?
87. Czy instrukcja u¿ytkowania maszyn jest w jêzyku polskim?
88. Czy preferujesz zakup maszyn ze znakiem KRUS?
89. Czy kupowana u¿ywana maszyna lub inny sprzêt maj¹ potwierdzenie spe³niania minimalnych wymagañ Dyrektywy 89/655/EWG rozporz¹dzenie Ministra
Gospodarki (DzU nr 192 poz.1596), Dyrektywy 95/63/WE, 2001/45/WE rozporz¹dzenie Ministra Gospodarki (DzU z 20003 r. nr 178, poz.1745?
90. Czy maszyny s¹ przechowywane w zadaszonych pomieszczeniach, os³oniête lub odgrodzone w sposób uniemo¿liwiaj¹cy okaleczenie ludzi i zwierz¹t?
91. Czy pracuj¹cy znaj¹ instrukcjê obs³ugiwanej przez siebie maszyny i przestrzegaj¹ zawartych w niej zaleceñ?
92. Czy wyje¿d¿aj¹c do pracy w polu ci¹gnikiem b¹dź kombajnem, pracuj¹cy zabieraj¹ gaśnicê oraz apteczkê pierwszej pomocy?
93. Czy obs³uga i agregowanie maszyn wykonywane jest wy³¹cznie przez osoby przeszkolone?
94. Czy ci¹gnik jest wyposa¿ony w d³ug¹, mocn¹ linê, przeznaczon¹ do wyci¹gniêcia sprzêtu w razie jego ugrzêźniêcia?
95. Czy ruchome czêści maszyn s¹ os³oniête os³onami?
96. Czy wszelkie czynności obs³ugowe wykonywane s¹ po od³¹czeniu napêdu i zabezpieczeniu maszyny lub urz¹dzenia przed uruchomieniem oraz przemieszczeniem?
97. Czy ci¹gnik ma kabinê lub ramê chroni¹c¹ kieruj¹cego nim w razie wywrócenia?
98. Czy stopnie maszyn s¹ oczyszczone z b³ota?
99. Czy przed wyjazdem na drogê publiczn¹ zabezpiecza siê zestaw przed samoczynnym opadaniem lub rozk³adaniem?
100. Czy podczas jazdy po drodze publicznej s¹ stosowane trójk¹ty wyró¿niaj¹ce, tablice ostrzegawcze oraz oświetlenie?
101. Czy cofanie i wykonywanie nawrotów wykonywane jest z agregatem podniesionym z po³o¿enia roboczego?
102. Czy po dojechaniu na miejsce wykonywania prac polowych pracuj¹cy zje¿d¿aj¹ z drogi w miejscu, gdzie nie grozi wywrócenie?
103. Czy w miejscu wykonywania prac polowych uniesione doczepy podpierane s¹ podpor¹ sta³¹, a ko³a przyczepy lub maszyny blokowane klinami?
104. Czy ludzie, zw³aszcza dzieci, zachowuj¹ w³aściwy dystans od pracuj¹cych maszyn (w przypadku kosiarek rotacyjnych minimalna odleg³ośæ wynosi 50 m)?
105. Czy pracuj¹cy pamiêtaj¹, aby nie przegarniaæ rêcznie ziarna, nawozu itp. w skrzyniach ³adunkowych w czasie pracy maszyny?
106. Czy podczas prac pod liniami energetycznymi zachowana jest szczególna ostro¿nośæ ze wzglêdu na ryzyko pora¿enia pr¹dem?
107. Czy odchodz¹c od maszyny pracuj¹cy wy³¹czaj¹ j¹ i zabieraj¹ kluczyki?
108. Czy opony ci¹gnika s¹ oczyszczane z resztek roślinnych i b³ota przed zjazdem z pola?
109. Czy przestrzegana jest zasada nieprzewo¿enia ludzi na ³adunkach objêtościowych?
110.
Czy ³adunki s¹ zabezpieczone przed przemieszczaniem siê (podwy¿szone burty, pasy)?
111.
Czy przy wchodzeniu na za³adowan¹ przyczepê i schodzeniu z niej jest u¿ywana, bêd¹ca na jej wyposa¿eniu drabina?
112.
Czy do prac zwi¹zanych z za³adunkiem nawozów chemicznych i nawo¿eniem nie s¹ dopuszczane kobiety, dzieci i m³odzie¿ oraz osoby cierpi¹ce na choroby oczu,
skóry i dróg oddechowych?
113.
Czy prace na zewn¹trz, przerywane s¹ natychmiast w przypadku burzy, opadów, silnych wiatrów i innych niesprzyjaj¹cych okoliczności?
114.
Czy ostre narzêdzia przechowywane s¹ w pomieszczeniu niedostêpnym dla dzieci?
115.
Czy w czasie przerw w pracy narzêdzia maj¹ zabezpieczane ostrza i s¹ zostawiane w miejscach widocznych i pod kontrol¹?
116.
Czy rany zanieczyszczone gleb¹ lub obornikiem s¹ natychmiast dezynfekowane i zg³aszane lekarzowi?
117.
Czy stosowane w gospodarstwie drabiny maj¹ wystarczaj¹c¹ wysokośæ, s¹ statecznie oparte, zabezpieczone przed przewróceniem lub ześlizgniêciem?
118.
Czy nieu¿ywane w danym momencie drabiny s¹ zabezpieczone przed dostêpem dzieci, np. os³oniête lub odstawione albo od³o¿one na bok?
119.
Czy prace wewn¹trz zbiorników s¹ asekurowane przez osoby przebywaj¹ce na zewn¹trz?
UWAGA: W przypadku, gdy odpowiedź na pytanie brzmi „nie” nale¿y d¹¿yæ do zwiêkszaj¹cej bezpieczeñstwo zmiany aktualnego stanu. Pomoc¹ s³u¿yæ mog¹ porady
zawarte w broszurze.
189796509.164.png 189796509.002.png 189796509.003.png 189796509.004.png 189796509.005.png 189796509.006.png 189796509.007.png 189796509.008.png 189796509.009.png 189796509.010.png 189796509.011.png 189796509.013.png 189796509.014.png 189796509.015.png 189796509.016.png 189796509.017.png 189796509.018.png 189796509.019.png 189796509.020.png 189796509.021.png 189796509.022.png 189796509.024.png 189796509.025.png 189796509.026.png 189796509.027.png 189796509.028.png 189796509.029.png 189796509.030.png 189796509.031.png 189796509.032.png 189796509.033.png 189796509.035.png 189796509.036.png 189796509.037.png 189796509.038.png 189796509.039.png 189796509.040.png 189796509.041.png 189796509.042.png 189796509.043.png 189796509.044.png 189796509.046.png 189796509.047.png 189796509.048.png 189796509.049.png 189796509.050.png 189796509.051.png 189796509.052.png 189796509.053.png 189796509.054.png 189796509.055.png 189796509.057.png 189796509.058.png 189796509.059.png 189796509.060.png 189796509.061.png 189796509.062.png 189796509.063.png 189796509.064.png 189796509.065.png 189796509.066.png 189796509.068.png 189796509.069.png 189796509.070.png 189796509.071.png 189796509.072.png 189796509.073.png 189796509.074.png
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 2/2008
Tabela 3
FRAGMENT LISTY KONTROLNEJ BHP „BEZPIECZEÑSTWO I HIGIENA PRACY PRZY CHOWIE BYD£A” OPRACOWANEJ W CIOP-PIB
Part of the “Occupational Safety and Health in Cattle Breeding” checklist developed by CIOP-PIB
ZAGRO¯ENIA CZYNNIKAMI CHEMICZNYMI
Wype³niono w dniu ...................................................
Mo¿liwe problemy
Pytania/obserwacje
Dzia³ania poprawiaj¹ce stan bhp
Info
Praca wewn¹trz zbiorników, do których
wchodzi siê przez w³az:
Czy czynności zwi¹zane z konserwacj¹
lub usuwaniem awarii wymagaj¹ wejścia
do środka zbiornika przez w³az?
Opracowanie szczegó³owej instrukcji
postêpowania przy wykonywaniu prac
wewn¹trz zbiorników, do których wchodzi siê
przez w³az.*
P06.P11,
P23
silosy paszowe
studnie krêgowe
zbiorniki na mleko
Wydawanie pisemnych zezwoleñ
na wykonywanie tych prac.
zbiorniki na p³ynne odchody
zwierzêce
Wykonywanie prac tylko w obecności osoby
asekuruj¹cej, przebywaj¹cej na zewn¹trz
zbiornika.*
wozy asenizacyjne
Stosowanie indywidualnych środków ochrony
przed upadkiem z wysokości.*
Czy w zbiornikach wystêpuj¹ gazy
powsta³e na skutek procesów
fermentacyjnych (amoniak, siarkowodór,
metan)?
Kontrolowanie sk³adu powietrza wewn¹trz
zbiornika przed rozpoczêciem prac.*
Stosowanie sta³ego nadmuchu powietrza do
wnêtrza zbiornika.
Stosowanie indywidualnych aparatów
tlenowych.
Przerwanie pracy w przypadku gwa³townych
zmian pogody (wy³adowañ atmosferycznych,
opadów deszczu, śnie¿yc).*
Zakreśliæ:
jeśli dzia³anie jest ju¿ wykonane
jeśli dzia³anie nale¿y wykonaæ natychmiast
jeśli dzia³anie nale¿y wykonaæ w najbli¿szym czasie
(w terminie do: ...............................................)
* Do wiadomości i przestrzegania przez pracowników
W listach przewidziano nastêpuj¹ce mo¿-
liwości wyboru:
– dzia³anie jest ju¿ wykonane
– dzia³anie nale¿y wykonaæ natychmiast
– dzia³anie nale¿y wykonaæ w najbli¿szym
czasie (w terminie do …).
Wybór ten odnosi siê do dzia³añ prewen-
cyjnych i wymaga przeprowadzenia intuicyjnej
choæby oceny ryzyka zwi¹zanego z niespe³nia-
niem danego warunku, a wiêc wymaga podsta-
wowej wiedzy na ten temat. Problemem mo¿e
byæ równie¿ udzielenie odpowiedzi na niektóre
z pytañ bez znajomości, np. wyników pomia-
rów środowiskowych.
Z zaprezentowanych list kontrolnych naj-
bardziej odpowiedni¹ dla potrzeb samodziel-
nego sprawdzania stanu bhp w gospodarstwie
przez rolnika jest lista trzecia (tabela 3.), wy-
dana wspólnie przez Ministerstwo Rolnictwa
i Rozwoju Wsi oraz Centralny Instytut Ochrony
Pracy – Pañstwowy Instytut Badawczy.
W ub.r. przygotowane zosta³y w CIOP-PIB
dwie nowe listy kontrolne:
– Lista kontrolna stanu bhp przy uprawach
rolnych
– Lista kontrolna stanu bhp przy rolniczym
chowie i hodowli zwierz¹t.
Przy opracowaniu list starano siê wykorzy-
staæ najlepsze doświadczenia z list ju¿ istnie-
j¹cych, a wiêc:
– formu³owanie prostych, zrozumia³ych
i jednoznacznych pytañ
– trzy mo¿liwe odpowiedzi: tak, nie lub
nie dotyczy (gdy w gospodarstwie nie wystê-
puje zagadnienie, o które pytamy)
– odpowiedź „tak” oznaczaj¹c¹ zawsze
stan zapewniaj¹cy bezpieczeñstwo
– ograniczenie liczby pytañ do niezbêdnych,
najistotniejszych.
Przygotowane listy (tabela 4. – str. 18. i tabe-
la 5. – str. 20.) s¹ w³aśnie w ten sposób opraco-
wane. Liczba pytañ w ka¿dej z nich nie przekracza
60 i jest dobrana tak, aby z jednej strony, pytania
obejmowa³y ca³okszta³t zagadnieñ, ale nie by³y
zbyt ogólne, a z drugiej, ¿eby rolnik nie potrze-
bowa³ traciæ zbyt du¿o czasu na wype³nienie listy
(w takim przypadku nie bêdzie przeprowadza³
oceny). Na wszystkie pytania mo¿na odpowie-
dzieæ bez konieczności posiadania specjalistycznej
wiedzy albo wyposa¿enia.
Planowane jest udostêpnienie list kontro-
lnych na stronie internetowej CIOP-PIB oraz
do³¹czenie ich do opracowanych broszur
i poradników. W zamyśle autorów nowe listy
maj¹ staæ siê u¿ytecznym i wygodnym narzê-
dziem do samokontroli w gospodarstwach
indywidualnych, co nie znaczy, ¿e uprzednio
opracowane listy kontrolne nie mog¹ byæ nadal
stosowane. Do rolników nale¿y wybór, które
z proponowanych list s¹ dla nich najlepsze.
[3] Wypadki przy pracy i choroby zawodowe rolników
oraz dzia³ania prewencyjne KRUS w 2006 roku . Kasa
Rolniczego Ubezpieczenia Rolniczego, Biuro Prewencji,
Rehabilitacji i Orzecznictwa Lekarskiego, Warszawa
2007
[4] Ustawa z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy
o ubezpieczeniu spo³ecznym rolników (DzU nr 91,
poz. 873)
[5] Ma³y Rocznik Statystyczny Polski 2007 , G³ówny
Urz¹d Statystyczny, Zak³ad Wydawnictw Statystycznych,
Warszawa 2007
[6] Rozporz¹dzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 28 września 2001 r. w sprawie bezpieczeñstwa
i higieny pracy przy obs³udze zwierz¹t gospodarskich.
(DzU nr 118 poz. 1268, zm. DzU 2005, nr 256, poz.
2149)
[7] Rozporz¹dzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki
¯ywnościowej z dnia 12 stycznia 1998 r. w sprawie
bezpieczeñstwa i higieny pracy przy obs³udze ci¹gników,
maszyn, narzêdzi i urz¹dzeñ technicznych stosowanych
w rolnictwie. (DzU nr 12, poz. 51)
[8] Rozporz¹dzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 5 maja 2005 r. w sprawie bezpieczeñstwa i higieny
pracy przy stosowaniu i magazynowaniu środków
ochrony roślin oraz nawozów mineralnych i organiczno-
-mineralnych. (DzU nr 88, poz.752)
Publikacja przygotowana na podstawie
wyników uzyskanych w ramach programu
wieloletniego pn. „Dostosowywanie wa-
runków pracy w Polsce do standardów Unii
Europejskiej” dofinansowywanego w latach
2005–2007 w zakresie zadañ s³u¿b pañ-
stwowych przez Ministerstwo Pracy i Polityki
Spo³ecznej. G³ówny koordynator: Centralny
Instytut Ochrony Pracy – Pañstwowy Instytut
Badawczy
PIŚMIENNICTWO
[1] Wypadki przy pracy i choroby zawodowe rolników
oraz dzia³ania prewencyjne KRUS w 2004 roku. Kasa
Rolniczego Ubezpieczenia Rolniczego, Biuro Prewencji,
Rehabilitacji i Orzecznictwa Lekarskiego, Warszawa
2005
[2] Wypadki przy pracy i choroby zawodowe rolników
oraz dzia³ania prewencyjne KRUS w 2005 roku. Kasa
Rolniczego Ubezpieczenia Rolniczego, Biuro Prewencji,
Rehabilitacji i Orzecznictwa Lekarskiego, Warszawa
2006
21
189796509.075.png 189796509.076.png 189796509.077.png 189796509.079.png 189796509.080.png 189796509.081.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin