Kolorowe risotto
Składniki na 6 porcji:
- 30 dag ryżu,- 6 suszonych pomidorów w oliwie,- 20 dag szynki,- 10 dag mrożonego groszku,- 1 cebula,- 2 papryki,- 7 nitek szafranu (ew. kurkuma),- 30 ml białego wina,- 3,5 szkl. bulionu warzywnego,- 40 dag żółtego sera,- 2 łyżki oliwy,- 1 łyżka masła,- pół pęczka posiekanej natki
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, posiekaj. Papryki przetnij wzdłuż, oczyść z pestek. Strąki opłucz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Warzywa krótko podsmaż. Wsyp ryż i szarfan (ew. kurkumę), mieszając smaż minutę.2. Do ryżu wlej wino, wymieszaj, poczekaj, aż wyparuje. Na patelnię z ryżem porcjami wlewaj bulion. Szynkę oraz pomidory potnij w słupki i razem z groszkiem wrzuć na patelnię. Gotuj do miękkości.3. Tuż przed końcem gotowania, wprost na patelnię grubo zetrzyj ser. Risotto wymieszaj z posiekaną natką. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Gotową potrawę przełóż na ogrzane talerze. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.Porcja zawiera: 565 kcal
olawa62