Jarmarczne żeberka
Składniki:- 900 g żeberek wieprzowych- łyżka mąki- 2 łyżki smalcu- 2 cebule- 2–3 kiszone twarde ogórki- sól i majeranek- 1/2 szklanki bulionu- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, dzielimy na porcje, oprószamy mąką i obrumieniamy na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu zrumieniamy drobno pokrojone cebule. Przekładamy do rondla, skrapiamy bulionem, posypujemy majerankiem i dusimy do miękkości. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki i chwilę dusimy razem. Sos zagęszczamy rozrobioną w łyżce wody mąką ziemniaczaną, mieszamy.
Klopsiki szwedzkie
Składniki:
- 500 g mieszanego mielonego mięsa,- 1 jajko,- 2-3 dl smietanki, mleka albo wody,- 1 mała cebula,- 0,5 dl bułki tartej,- 2 gotowane, zimne ziemniaki,- 2 łyżki stołowe masła albo margaryny,- sól, pieprz itp.
Przygotowanie:
Wsyp bułke tartą do śmietanki (mleka, wody), zmiksuj ziemniaki, dorzuć jajko, bardzo drobno pokrojoną cebulę i mielone. Wyrób to wszystko na jednolitą masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.Uformuj kulki z tego "ciasta" i smaż je na patelni na goracym, (ale nie na bardzo gorącym) tłuszczu. Podrzucaj kulki na patelni zeby osmażyly sie równo ze wszystkich stron.Podawaj z sosem (bulion, tłuszcz ze smażenia, śmietana, mąka) i tłuczonymi ziemniakami.
Zapiekane piersi z kurczaka
Składniki:piersi z kurczaka lekko tylko rozbite; po 1 na osobęstarta marchew - po 4 duże łyżki na kotleta½ kg pieczarekcebulamajonezrozgrzewamy piekarnik do 180, wyjmujemy naczynie żaroodporne. cebulę z pieczarkami podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety posypujemy solą i pieprzem, na to kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą, na to startą marchew (dużo!). A na tym wszystkim rozsmarowujemy majonez ito też grubo.Kładziemy żółty ser
Wkładamy do piekarnika w odkrytym naczyniu zaroodpornym i pieczemy aż do zbrązowienia skóki majonezowej.
Zapiekanka ziemniaczano - mięsna z brokułami
4 średnie ziemniaki,kilka różyczek mrożonych brokułów,kilka plastrów sera żółtego
Sos pierwszy
0.5 kg mielonej wieprzowiny (pewnie inne zmielone mięso też może być ok)duża cebulapuszka pomidorów
Sos beszamelowy (masło, mąka, mleko)
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry około 0,5 cm. Lekko podgotować w osolonej wodzie.
Mieso podsmażyć z cebulą. Dodać pomidory. Poddusić, przyprawić.
Zrobić beszamel (równe ilości mąki i masła podsmażam, dodaję mleko, jak zgęstnieje - gotowy - przyprawiam gałką muszkatołowa)
Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos miesny. Na to 1/2 beszamelu.Natepnie rozłożyć 1/2 niedogotowanych talarków z ziemniaków. Wylać na to reszte beszamelu. Położyć plastry sera. Poukładać mrożone brokuły i resztę ziemniaków.Piec aż wierzchnia warstwa ziemniaków się nieco zarumieni, ser roztopi, a brokuły jeszcze nie zdążą się przypalić ;).
Gołąbki inaczej
Składniki:- 0.5 kg mielonego mięsa- 1 kg. kapusty- 3-4 jajka- pół kubka kaszy jęczmiennej- pół kubka ryżu- 2 cebule- sól, 2 ząbki czosnku, pieprz, papryka
Przygotowanie:Najpierw kapustę trzeba pokroić w kostkę o boku 1 cm i zasolić. Pozostawić przykryte na godzinę, żeby puściło sok. Po godzinie sok odcisnąć.Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć i całość usmażyć na złoto.Kapustę, cebulę i resztę składników (mięso, ryż, kasza, grysik na surowo, wiem, że to dziwnie brzmi, ale bez obaw) połączyć, wymieszać i doprawić na dość ostro (część przypraw się "zgubi", wchłonięta przez ryż).Masę formować w niewielkie okrągłe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Po usmażeniu przełożyć do żaroodpornego naczynia (dość ciasno) i podlać szklanką wody. Dusić w piekarniku w 120 stopniach 1 godzinę - ten czas wystarczy, by ryż i kasza się rozkleiły.Radze zaglądać do garnka co jakiś czas, żeby sprawdzić czy woda nam nie odparowała i gołąbki się nie przypalają.
Podawać z sosem - grzybowym lub pomidorowym.
Klopsy gotowane (na 4 osoby)
Składniki:20 dag chudego mięsa cielęcego bez kości, bułka, jajko, duża cebula, ząbek czosnku, 2 dag margaryny, 3 główki grzybów suszonych, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, majeranek i gałka muszkatołowa do smaku.
Mięso trzeba zemleć w maszynce wraz z połową cebuli i namoczonymi grzybami oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Do masy dodać roztarty z solą czosnek, całe jajo, mąkę ziemniaczaną, przesmażoną na tłuszczu cebulkę pokrojoną w drobną kostkę oraz przyprawy. Całą masę dokładnie wyrobić, przyprawić do smaku i uformować z niej duże kule (masy wystarcza na 4 porcje). Zagotować wodę osoloną i do wrzątku wkładać uformowane klopsy. Gotować 20 minut na wolnym ogniu. Okrąglasy podaję z ziemniakami tłuczonymi z masłem w sosie śmietanowym i z kwaszonymi ogórkami.
Placki po węgiersku
Przepis na sos:- 1 kg wołowiny,- 2 duże cebule,- 3 papryki (zielona, żółta i czerwona),- 2 łyżki przecieru pomidorowego,- mąka do obtaczania wołowiny,- sól, pieprz
Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyc na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną makę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną.
Dusić ok. 1 godziny. Paprykę pokroić w cienkie paski i po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą i pieprzem (do smaku) i dusić jeszcze 0,5 godziny. W razie potrzeby zagescic maka.
Przepis na placki:
- około 0,5 kg dużych ziemniaków- 1 cebula- 1 ząbek czosnku- 1 jajko- 2-3 łyżki mąki- sól, pieprz
Ziemniaki z cebulą i czosnkiem zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i wszystko wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.Przelożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół. Można na to jeszcze zrobić kleksa z gęstej śmietany i położyć kilka plasterków pomidora.
Makaron z sosem mięsno-pomidorowym
Składniki:40-50 dag mielonej wieprzowiny, puszka pomidorów bez skórki, pół świeżej papryki, marchewka, cebula, olej, 1/2-3/4 szklanki rosołu z kostki, sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta tymianku, parmezan.
Przygotowanie:Mięso podsmażyć na oleju na mocno rozgrzanej patelni razem z solą i pieprzem. Wyjąć do miseczki i podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dorzucić do niej pomidory z puszki łącznie z sosem, startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać podsmażone mięso i dusić wszystko razem ok. 15 minut, podlewając rosołem, żeby miało taką gęstość, na jaką mamy ochotę. Teraz wystarczy doprawić sos solą, pieprzem, ostrą papryką, ziołami i zalać nim makaron. Porcje na talerzach posypać startym drobniutko parmezanem.
Kluski śląskie
Składniki:- ok. 1kg ziemniaków- mąka ziemniaczana- 2 jaja- sól
Przygotowanie:Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach, obrać i bardzo dokładnie ugnieść lub zemleć. Włożyć do miski, ugnieść równo i płasko, podzielić na cztery części na krzyż - jedną z tych ćwiartek usunąć i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Ćwiartkę dodać z powrotem wbić jaja i dokładnie wymieszać ciasto, potem ugnieść rękami.Formować okrągłe kluseczki, każdą nieco spłaszczyć i na środku zrobić palcem wgłębienie (to na sos, żeby nie spływał). Gotować chwilę od wypłynięcia, dość łatwo się rozgotowują.Oczywiście podawać z roladą i modrą kapustą.
Schabowe z pieczarkami i papryką :
4 duże kotlety schabowe bez kości, 8 pieczarek, 1/4 czerwonej papryki, 1/4 zielonej papryki, 1/4 żółtej papryki , 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz mielony, 2 mini kostki czosnkowe Knorra ( lub zamiennie 2 duże ząbki czosnku roztarte z solą ), 1/2 szklanki wody,olej słonecznikowy,1 łyżka masła, 1 łyżka smalcu
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa . Przekroić każdy na dwa .posolić , popieprzyć . Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na smalcu z olejem .Przełożyć do szerokiego garnka. Osobno usmażyć na złoto pokrojone w plasterki pieczarki . Papryki ( oczyszczone ) pokroić w paseczki ). Papryki i pieczarki wrzucić na kotlety. Dodać pokruszone mini kostki czosnkowe ( lub utarty czosnek ), masło i wodę. Dusić na małym gazie 10 minut , przewracając w tym czasie kotlety na drugą stronę .Pokrywka od garnka ma być lekko uchylona tak by płyn mógł lekko odparowywać .
CIASTO - jak na placki ziemniaczane - koniecznie z cebulką mięso - mogą być piersi z kurczaka /1-2/, lub mięso „gulaszowe” 2-3 ząbki czosnku 2-3 cebule 3 marchewki 3 pietruszki /korzeń/ 1/4 selera /korzeń/ 1p.groszku konserwowego 2 ł. mąki /do zagęszczenia/ 1 śm. kwaśna 2 łyżeczki cukru KOSTKA ROSOŁOWA Mięso podsmażyć na patelni, następnie przełożyć do osobnego naczynia. Dodać czosnek. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa poddusić pokrojone w podłużne paski warzywa /razem z cebulą/. Gdy warzywa będą prawie miekkie posypać vegettą oraz cukrem. Przykryć pokrywką i jeszcze trochę dusić, żeby cukier się rozpuścił i wsiąkł w warzywa. Wrzucić warzywa do mięsa dodać rozpuszczoną KOSTKĘ ROSOŁOWĄ i jeszcze trochę podgotować. Gdy wszystko będzie już miękkie, zagęścić mąką i zmieszać z groszkiem konserwowym. Doprawić do smaku. Usmażyć duże placki ziemniaczane - wielkości dużego talerza. Wyłożyć placek na talerz i polać gulaszem. Zwinąć na pół i na sam wierzch polać śmietanką.
Składniki: 200g długoziarnistego ryżu cebula łyżka masła pół litra bulionu z kostki rosołowej Knorra 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieczarki sól , pieprz 200g schabu PRZYGOTOWANIE: Cebulkę obrać i posiekać ,udusić ją na maśle. Dodać ryż i mieszać tak długo ,aż ziarna zrobią sie przezroczyste. Dodać połowe bulionu, wcześniej rozpuszczając w nim koncentrat pomidorowy. Doprawic przyprawami i gotować ok.20 min. w miare potrzeby dodając reszte bulionu. W tym czasie obrać i pokroic pieczarki. Mięsko pokroić w paseczki przez ok.15 min. całość smażyć na maśle .Na koniec dodać ryż i wszystko dobrze wymieszać. Podawać posypane startym serem np. parmezanem
40 dag grubego makaronu10 dag marchwi4 dag pietruszki3 cebule20 dag zielonego groszku2 łyżki koncentratu pomidorowego10 dag margaryny2 łyżki posiekanej naci pietruszkisól, cukier
Oczyszczoną marchew, pietruszkę, cebulę pokroić w słupki, lekko podsmażyć na patelni.Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i podgrzany zielony groszek ,dodać sól i cukier do smaku, dokładnie wymieszać.makaron ugotować, odcedzić i połączyć z warzywami. Wyłożyć potrawę na ciepły półmisek, skropić masłem i posypać nacią pietruszki
Zapiekanka ziemniaczana
dla 2 osób
ziemniaki, 1/2 kgcebula, 1 dużakiełbasa, 25 dkgczosnek, 3 ząbkiśmietana lub jogurt naturalny, 250 mljajko, 1ser żółty, 10 dkgprzyprawy:sól, pieprz, mjeranek, bazylia, papryka słodka, do smakuketchup, 2 łyżki
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować w osolonej wodzie /5 minut/. Cebulę i kiełbasę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na patelni. Dodać odcedzone ziemniaki z 1 ząbkiem czosnku i częścią przypraw. Smażyć przez chwilę. W międzyczasie w misce wymieszać jajko ze śmietaną, czosnkiem, ketchupem, serem żółtym i resztą przypraw. Mieszankę z patelni wyłożyć do naczynia do zapiekania, polać "miksturą" ;-) z miski i zapiekać w mocno rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Kotlety z kapusty włoskiej
Główka kapusty włoskiej, 2 bułki namoczone w mleku, 2 łyżki margaryny, mała cebula, 3 jaja, gałka muszkatołowa, 2 łyżki mąki, 3 łyżki tartej bułki, olej do smażenia, sól, pieprz
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać, przekroić na 4 części, włożyć do wrzącej wody, ugotować. Kiedy będzie miękka, odcedzić, odcisnąć przez ściereczkę i przepuścić przez maszynkę wraz z bułkami. Następnie dodać posiekaną cebulkę podsmażoną na tłuszczu, jajo, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać. Uformować owalne kotleciki, obtoczyć je w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce. Usmażyć kotlety na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami piure.
Kotlety z jaj
4 jaja ugotowane na twardo, 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, surowe jajo, 2 łyżki posiekanych listków estragonu, łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki gęstej śmietany, 2-3 łyżki bułki tartej, olej do smażenia, pieprz, sól
Ugotowane ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę lub praskę, wystudzić, połączyć z drobno posiekanymi jajami, dodać zieleninę, śmietanę, surowe jajo, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy uformować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem bearnaise i surówkami. (100 g - 195 kcal).
Kluski z ziemniaków
1,5 kg ziemniaków, jajo, sól
Ziemniaki umyć i obrać. Połowę ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Pozostałe zetrzeć na tarce do ziemniaków, włożyć do lnianego woreczka i mocno odcisnąć nad miską. Po 10 minutach zlać płyn z miski, a osad dodać do odciśniętych ziemniaków. Ugotowane, gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z surowymi, dodać jajo. Dobrze wyrobić na jednolitą masę, uformować okrągłe kluski i ugotować. Podawać polane stopionym masłem lub dowolnym sosem i z sezonową surówką.
Kotlety z ziemniaków
• 1 kg ugotowanych ziemniaków • 1,5 szkl. maki pszennej • 2 jajka • 1 cebula • 1 lyzka oleju • sol, pieprz • tarta bulka
Ziemniaki zemleć Cebule podsmażyć tak aby leciutko sie zbrazowila. Dodac do ziemniaków Do masy dodac make, jajka i przyprawy. Ciasto wyrobic. 2. Uformowac foremny walek i wykrawac kotlety (w poprzek walka). Obtaczac w samej bulce lub panierowac jak kotlety schabowe. 3. Mozna podawac tylko z sama surowka ale rowniez z soem np. beszamelowym, chrzanowym lub musztardowym.
Kluski drożdżowe gotowane na parze
mąka - 40 dag drożdże - 2 dag cukier - 5 dag jajka - 2 szt. masło - 5 dag mleko - 1 szklanka sól
Mąką przesiać. Jedną szklankę mąki wymieszać z ciepłym mlekiem, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, przygotować rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki i żółtka. Ciasto wyrabiać wybijając je łyżką, aż do pojawienia się pęcherzyków. Dodać stopione masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy Wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 - 3 cm. Z ciasta wykrawać małą szklanką krążki. Ułożyć je na stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosły. Przygotować naczynie do gotowania na parze. Wyrośnięte kluski kłaść na specjalną wkładkę, tak aby nie dotykały wody, przykryć pokrywą i gotować parę minut.
Kluski półfrancuskie
mąka – 2 czubate szklanki (40 dag) jajka – 3 szt. masło – 3 dag woda lub mleko sól proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki biały ser (twaróg) – 15 dag słonina do polania – 4 dag
Utrzeć tłuszcz, aż zmięknie, dodawać (po jednym) jajku, osolić, dodać mąkę i tyle wody lub mleka, aby ciasto dało się łatwo nabierać na łyżkę. Ciasto starannie wyrobić łyżką. Gdy ukażą się pęcherzyki powietrza, wymieszać z proszkiem spulchniającym. Kłaść łyżką metalową na wrzącą posoloną wodę małe, podłużne kluseczki (łyżkę za każdym razem zanurzyć w wodzie). Zamieszać, gotować pod przykryciem. Gdy się zagotują, odkryć, wybierać łyżką cedzakową na cedzak. Przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać stopioną słoniną ze skwarkami. Posypać serem. Kluski półfrancuskie można podawać jako drugie danie z sosami, np. grzybowym, pomidorowym itp. Podaje się również jako dodatek do mięs duszonych, pieczonych.
Schab w sosie śmietanowym z serkiem topionym
4 kotlety schabowe,2 łyżki oleju słonecznikowego,2 łyżki masła,10 dag Roqeforta,½ szklanki słodkiej śmietanki, pieprz mielony ,sól
Kotlety rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa .Delikatnie posolić , posypać pieprzem . Na patelni rozgrzać olej z 1 łyżką masła. Na gorącym tłuszczu obsmażyć na rumiano z obu stron kotlety .Przełożyć do rondelka razem z tłuszczem ze smażenia. Zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem 40 minut na małym gazie ( z uchyloną lekko pokrywką tak by woda odparowała przez ten czas o połowę ).Wyjąć schab .Do rondelka wrzucić ¾ sera pokruszonego .Wlać śmietankę i mieszając ogrzewać przez ok. 5 minut tak by ser się rozpuścił. Włożyć schab .Podgrzewać jeszcze 2 minuty .Podawać kotlety polane sosem i posypane drobno pokruszoną resztą sera .
Schab w sosie pieczarkowo-serowym
500 schabu, 200 g pieczarek, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 500 ml wywaru mięsnego przyprawy: tymianek, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%, mąka do oprószenia mięsa, kawałek sera żółtego
Schab pokroić na cienkie plastry (jak na kotlety), lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Podsmażyć je na rozgrzanym maśle i przełożyć do rondla. Wlać wywar mięsny, dodać pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Posypać przyprawami, delikatnie przemieszać. Rondel przykryć i całość dusić około 45 minut na średnim ogniu. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Ser zetrzeć na grubych oczkach i posypać schab, przykryć i dusić aż ser się stopi. Od razu podawać z ryżem, makaronem lub kotlecikami ziemniaczanymi.
Składniki:• 1 kg ziemniaków• 1 ¾ szkl. śmietany• 5 jajek ugotowanych na twardo• 6 łyżek startego żółtego sera• 4 łyżki masła• sól• łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie po czym je obrać i pokroić w plastry. W między czasie jajka posiekać a naczynie żaroodporne wysmarować masłem.Następnie połowę plastrów ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać je śmietaną i posypać jajkami po czym ułożyć resztę ziemniaków.Samą górę posypać startym serem.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut.Przed podaniem polać roztopionym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.
składniki:1 szklanka ryżupuszka zielonego groszku20 dag żółtego sera2 parówkicebulakwaszony ogórek2 strąki paprykijajo3 łyżki oleju sól, pieprz, paprykaSposób przyrządzenia:Ryż ugotować na sypko. Pokrojone w kostkę parówki podsmażyć na oleju, przed końcem smażenia dodać obraną, pokrojoną cebulę. Papr...
olawa62