Składniki:
· 1,5 kg schabu środkowego z polędwiczką
· 250 g suszonych śliwek
· 1 kg kwaśnych jabłek
· 500 g kiszonej kapusty
· 1,5 kg ziemniaków
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki oleju
· 1 łyżeczka kminku
· przyprawa typu maggi
Bejca
· 2 łyżki miodu
· 2 łyżki octu winnego
· 1 łyżka majeranku
· 2 ząbki czosnku
· sól
Sposób przyrządzania:
Polędwiczkę oddzielamy od schabu, nacinamy ją wzdłuż i wypełniamy śliwkami (część śliwek zostawiamy do przybrania), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, żeby zesztywniała. Od schabu oddzielamy kość, a mięso, polewamy w misce bejcą przygotowaną z podanych składników. Odstawiamy na minimum 30 minut (im dłużej tym lepiej), co jakiś czas przewracając. Wzdłuż schabu robimy otwór na wylot i poszerzamy w wielu kierunkach, ale ostrożnie, żeby nie przebić mięsa. Do schabu wkładamy zmrożoną polędwiczkę ze śliwkami. Mięso wkładamy do brytfanny i na 30 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240ºC. Z oleju i mąki robimy zasmażkę, wkładamy odciśniętą i pokrojoną kapustę, dodajemy kminek, maggi i podsmażamy co jakiś czas mieszając. Jabłka myjemy, odcinamy wieczka, wydrążamy i napełniamy kapustą, przykrywamy wieczkiem. Podpieczony schab przekładamy na płaską blachę, obkładamy jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach, a następnie obranymi ziemniakami. Schab smarujemy pozostałą bejcą, ziemniaki polewamy sosem z pieczenia i pieczemy jeszcze około 40 minut w temperaturze 190ºC. Schab podajemy na gorąco polany sosem z pieczenia, przybrany suszonymi śliwkami lub na zimno, pokrojony w plastry.
olawa62